Gemiddelde Vlaming weet niet wat hospitalisatieverzekering dekt

Gemiddelde Vlaming weet niet wat hospitalisatieverzekering dekt
Gemiddelde Vlaming weet niet wat hospitalisatieverzekering dekt
Leestijd: 2 minuten

Voor bijna één op de drie Vlamingen is het onduidelijk wat hun aanvullende hospitalisatieverzekering betaalt. Zo blijkt uit een onderzoek van Partena Ziekenfonds onder 1.000 Vlamingen. Vooral het feit dat facturen van ziekenhuizen ondoorzichtig zijn is daarvan één van de oorzaken.

1 op 3 Vlamingen weet niet wat hospitalisatieverzekering dekt

Uit het onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat 33 procent van de Vlamingen twijfelt of ereloonsupplementen boven de 100 procent betaald worden. 44 procent is hiervan zelfs niet op de hoogte. Dat wil zeggen dat maar 23 procent van de ondervraagden effectief weet wat zijn hospitalisatieverzekering dekt. Verder bleek dat 28 procent van de deelnemers niet weet of de hospitalisatieverzekering een bezoek aan de spoeddienst terugbetaalt.

De oorzaak: onduidelijkheid over dekking verzekering en ziekenhuisfactuur

Partena Ziekenfonds roept daarom hospitalisatieverzekeraars op om duidelijk te communiceren over hun hospitalisatieverzekering. Volgens Sarah Masschelein is een terugbetaling van ereloonsupplementen tot 100 procent niet hetzelfde als een volledige terugbetaling. De vrouw is woordvoerster van Partena Ziekenfonds. Verder zijn ziekenhuizen weinig open over hun factuur. Zaken zoals een ereloonsupplement en kamersupplement zijn voor gewone burgers meestal niet duidelijk. Vandaag worden er ook steeds meer operaties uitgevoerd via een dagopname. In dat geval gelden er andere tussenkomsten dan bij een opname met verblijf.

Verplichte ziekteverzekering betaalt niet alles terug

In België wordt een groot deel van de medische kosten vergoed door de verplichte ziekteverzekering. Dat betekent dat je automatisch een terugbetaling krijgt door je bijdragebetaling. Dat kan bijvoorbeeld aan de Christelijke Mutualiteit of Liberale Mutualiteit zijn. Sommige kosten worden echter niet door de ziekteverzekering terugbetaald. Denk daarbij aan het supplement doordat je voor een eenpersoonskamer kiest. Je kan dus best intekenen op een aanvullende hospitalisatieverzekering.

Welke supplementen passen ziekenhuizen toe?

Hospitalisatieverzekeringen vergelijken kan voor volgende supplementen:

  • Komt de hospitalisatieverzekering tussen voor 100 procent van het ereloonsupplement, of betaalt ze alle ereloonsupplementen? In principe mogen dokters immers vrij hun ereloon bepalen. Wanneer een hospitalisatieverzekering tussenkomst voor 100 procent van het RIZIV tarief, betekent dit dat de verzekeraar het ereloon tot 100 procent boven de wettelijke prijs zal terugbetalen. Bij een integrale terugbetaling zal zelfs bijvoorbeeld 300 procent of meer ereloonsupplement terugbetaald worden.
  • Vergoedt de hospitalisatieverzekeraar het kamersupplement? De verplichte ziekteverzekering betaalt in principe enkel de prijs van een verblijf in een gemeenschappelijke kamer. Voor een eenpersoonskamer passen ziekenhuizen een supplement toe.
  • Past de hospitalisatieverzekeraar een remgeld of franchise toe? De verzekering kan bepalen dat bij de keuze voor een eenpersoonskamer een franchise wordt toegepast voor het kamersupplement.

Hoe kan ik hospitalisatieverzekeringen vergelijken?

Andere punten waarop je hospitalisatieverzekeringen kan vergelijken:

  • Komt de verzekeraar tussen voor de medische kosten voor en na een hospitalisatie? Dit zijn de zogenaamde “ambulante kosten”. Dit is meestal 1 maand voor en 3 maanden na de hospitalisatie. Tussen hospitalisatieverzekeraars bestaan er echter verschillen op vlak van de duur van de tussenkomst. Sommige hospitalisatieverzekeraars begrenzen ook het bedrag van de tussenkomst voor ambulante kosten.
  • Vergoedt de verzekeraar de medische kosten bij een dagopname of louter bij een opname met overnachting?
  • Welke geneesmiddelen worden door de verzekering terugbetaalt? Geldt dit enkel voor de terugbetaalbare geneesmiddelen, of eveneens voor de niet-terugbetaalbare geneesmiddelen?
  • Geldt er een territoriale beperking? Met andere woorden: vergoedt de hospitalisatieverzekeraar enkel een opname in België of eveneens een opname in het buitenland?
  • Wordt alle medisch materiaal (bijvoorbeeld steunkousen, gips) terugbetaald?

Heb je zelf geprobeerd om hospitalisatieverzekeringen te vergelijken maar slaag je er niet in om de juiste keuze te maken? Uit onze vergelijking blijkt dat de meeste Vlamingen kiezen voor de hospitalisatieverzekering Partena Ziekenfonds Hospitalia. Verder vind je op Simpel.be een duidelijk overzicht van alle andere hospitalisatieverzekeringen van ziekenfondsen en privé verzekeraars.

Related Posts