In België is de betaling van de zorgpremie anders geregeld dan in Nederland. In Nederland betaalt een volwassene voor een zorgverzekering in 2020 rond de 115 euro per maand voor een basisverzekering. Deze dekt bezoek aan de huisarts of specialist en de kosten van een ziekenhuisopname of bezoek aan de spoedeisende hulp. Daarnaast is er ook nog een verplicht eigen risico per volwassene van 385 euro per jaar. Dat lijken forse zorgkosten, maar daarmee is de Nederlandse burger wel ‘klaar’. Er komen niet veel extra kosten meer bij.
De situatie in België is wezenlijk anders
In België betaal je ‘slechts’ een geringe bijdrage voor de zorgverzekering van rond de 100 euro per jaar. Maar daar staat tegenover dat er op het maandelijkse loon een flinke bijdrage wordt ingehouden voor zorgkosten. Dat is in Nederland niet zo. Daar betaalt de werkgever een bijdrage voor de zorgkosten die niet van het brutoloon wordt afgetrokken. En in Nederland hoeft iemand ie zorg nodig heeft van een specialist daarvoor vrijwel nooit een eigen bijdrage te betalen.
Nederland kent wachtlijsten, België nauwelijks. Hoe kan dat?
Als je in Nederland een specialistische behandeling nodig hebt dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een wachtlijst. In België bestaan dergelijke wachtlijsten nauwelijks. Je kunt zelf een specialist benaderen en daar kun je vaak al snel terecht. Maar het is wel zo dat de specialist zelf zijn tarief mag bepalen. Als dat hoger is dan de bijdrage die wordt vergoed dan moet het verschil zelf worden betaald. Dat zijn kosten die fors kunnen oplopen, zeker bij een langdurig behandeltraject.
Medicijnen in Nederland fors goedkoper
Voor Belgen die in de grensstreek wonen is het lucratief om medicijnen in Nederland te kopen. Zelfzorgmedicijnen zoals aspirine en paracetamol zijn in Nederland veel goedkoper dan in eigen land. Maar ook medicatie op recept is in Nederland goedkoper. Als je echt aan de grens woont kun je zelfs een Nederlandse huisarts nemen en bij hem of haar op consult gaan.
De eventueel benodigde medicijnen kun je dan in een Nederlandse apotheek halen en daarmee flink besparen. Natuurlijk is dit ‘medicijn toerisme’ niet de bedoeling, maar anderzijds steken Nederlanders ook de grens over omdat bepaalde zaken in België fors goedkoper zijn dan bij onze noorderburen.
Uiteindelijk weinig verschillen
Alles vergelijkend hoeven Nederlanders en Belgen elkaar niet zo te benijden om hun zorgstelsel. Zorg is duur, dat is een feit waar vrijwel niemand omheen kan. En die kosten moeten worden betaald, linksom of rechtsom. Dat een Belg slechts 100 euro betaalt voor de zorgverzekering is een fabel. De kosten worden alleen op een andere manier betaald dan in Nederland.
Wanneer je als Belg zorg wilt krijgen in Nederland of andersom hangt het van je zorgverzekering af of en in hoeverre de kosten worden vergoed. Het is dus zinvol om hierover eerst informatie in te winnen voordat je je tot een arts in het buitenland wendt. Want uiteraard geldt dit ook als je een beroep doet op een arts in Duitsland of Frankrijk.