Wat doen wanneer ik geen autoverzekering meer krijg?

Wat doen wanneer ik geen autoverzekering meer krijg?
Wat doen wanneer ik geen autoverzekering meer krijg?
Leestijd: 2 minuten

Ook in 2017 was er een forse stijging van het aantal autobestuurders dat geen autoverzekering meer kreeg. Concreet ging het om een stijging met 6,5%. Zo blijkt althans uit het aantal aanvragen dat het Tariferingsbureau ontving. Bij wie kan je terecht als je geen autoverzekering BA vindt bij een verzekeraar?

Wat is het Tariferingsbureau?

In België is elke eigenaar van een auto wettelijk verplicht om zijn auto te verzekeren. Doet hij dat niet, dan loopt hij het risico op sancties. Zoals een geldboete. Op die manier garandeert de wetgever dat elk slachtoffer van een verkeersongeval voor zijn schade vergoed wordt. Een autoverzekering kan je afsluiten bij een commerciële autoverzekeraar zoals DVV en Touring Verzekeringen. Soms kan het zijn dat je door een hoog aantal ongevallen geen autoverzekering meer bij zo een privémaatschappij krijgt. Of enkel een autoverzekering tegen een overdreven hoge premie. In dat geval kan je contact opnemen met Tariferingsbureau.

Wanneer komt het Tariferingsbureau tussen?

Als minstens 3 autoverzekeraars je een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) weigeren of enkel één tegen een overdreven hoge premie willen geven, dan kan je een aanvraag indienen bij het Tariferingsbureau. Het Tariferingsbureau zal dan voor jou de premie en franchise bepalen. Het bureau houdt daarbij rekening met onder andere je leeftijd, je schadeverleden en het vermogen van de auto. Het Tariferingsbureau duidt vervolgens één of meerdere verzekeraars aan waarbij je tegen die voorwaarden een autoverzekering kan afsluiten. Hou er rekening mee dat het Tariferingsbureau niet bemiddelt voor omniumverzekeringen.

Natuurlijk ben je niet verplicht om het voorstel van het Tariferingsbureau te aanvaarden. Je kan steeds vrij beslissen om opnieuw de markt op te gaan. Een andere verzekeringsmaatschappij kan eventueel toch bereid zijn om je te verzekeren.

Stijging van het aantal aanvragen in 2017

In de periode van 1 november 2016 tot 31 oktober 2017 steeg het aantal aanvragen bij het Tariferingsbureau met 6,5%. Het bureau vergelijkte daarvoor de resultaten van 2017 met deze van 2016. In absolute cijfers kreeg het Tariferingsbureau 38.977 aanvragen. De stijging van het aantal aanvragen is procentueel wel minder dan de jaren daarvoor. Tussen 2013 en 2014 kwamen er nog 27,4% aanvragen bij. Tussen 2014 en 2015 13,5% aanvragen. Tot slot ging het tussen 2015 en 2016 om 9,9% meer aanvragen.

Toch moeten de cijfers genuanceerd worden. Meer dan 60% van de aanvragen bij het Tariferingsbureau ging om vragen tot hernieuwing. Dat komt omdat het Tariferingsbureau de premie en franchise maar voor 1 jaar vastlegt. Nadien moet je opnieuw een aanvraag indienen of zelf op zoek gaan naar een autoverzekering.

Ben je op zoek naar een goedkope autoverzekering? Kijk dan zeker eens op Simpel.be voor een overzicht van alle lopende autoverzekering aanbiedingen. Voor bepaalde bestuurders is het zelfs interessanter om een kilometerverzekering in plaats van een klassieke autoverzekering af te sluiten.

Related Posts