Voorkomen dat de hospitalisatieverzekering flink duurder wordt?

Voorkomen dat de hospitalisatieverzekering flink duurder wordt?
Voorkomen dat de hospitalisatieverzekering flink duurder wordt?
Leestijd: 2 minuten

Wie handig naar de mogelijkheden kijkt, kan voorkomen dat de hospitalisatieverzekering flink duurder wordt. Er zijn namelijk allerlei manieren waarop de torenhoge premies vermeden kunnen worden. Bijvoorbeeld door van een collectieve naar een individuele verzekering over te stappen. Daarvoor is een wachtpolis afsluiten dan ook een slimme zet. Die moet wel zelf betaald worden, maar kan wel ook het nodige opleveren. Het is zeker ook slim om al deze zaken eens goed te bekijken. Dit geeft inzichten die de nodige besparingen opleveren die van grote waarde kunnen zijn. Let op het volgende.

Verzekerd via de werkgever

Een groot deel van de Belgen is via de werkgever voorzien van een hospitalisatieverzekering. Het is de manier waarop ziekenhuiskosten die niet in de ziekteverzekering zitten gedekt kunnen worden. Vaak is het de werkgever die de premie betaalt. Dit is echter langzaam maar zeker aan het veranderen. Werkgevers kloppen vaker bij werkenden aan om mee te betalen aan de premie. Door deze verandering is het ook zo dat er in steeds meer gevallen wordt gekeken of het niet anders kan. Zo kan bijvoorbeeld ook voorkomen worden dat het voor werknemers te duur wordt.

Het zorgen voor vrijstelling

Het is goed om te weten dat de contractuele verplichtingen een grote rol spelen. Bijvoorbeeld waar het gaat om een vrijstelling of franchise betalen. Het is het bedrag waar je zelf verantwoordelijk bent, zonder tussenkomst van de verzekering. Daarin zijn zaken aan het veranderen. Zo zijn er meer verzekeraars die de vrijstelling voor een eenpersoonskamer hoger maken dan andere vormen. Het is een manier om de schadestatistiek en de bijbehorende premies beter in de hand te houden. Dit is inmiddels bij ongeveer een kwart van de verzekeraars aan de orde. De overige driekwart kiest voor uniforme vrijstelling.

Het verhogen van de premie

Aansluiten bij een collectieve verzekering kan vaak zonder dat medische vragen moeten worden beantwoord. Dat betekent dat voor iedere werknemer dezelfde eisen gelden. Ongeacht welke leeftijd of gezondheidstoestand je hebt. Kies je voor de individuele verzekering, dan gaan zulke zaken wel meespelen. Dit is weer anders voor gepensioneerden. Die kunnen individueel de collectieve hospitalisatieverzekering van de werkgever doorzetten. Zonder dat de gezondheidstoestand een rol gaat spelen. De verzekering loopt dan direct door. Al moet dit gebeuren op basis van twee voorgaande jaren van verzekering. Ook dan zal de premie wel wat hoger gaan worden na verloop van tijd.

Leeftijd als belangrijkste factor

Waar het gaat om de kosten voor de premie zal leeftijd dus altijd de belangrijkste factor zijn. Hogere leeftijd speelt namelijk altijd een rol, zeker in de individuele verzekeringen. De premie voor iemand van 30 jaar individueel is bijvoorbeeld al bijna dubbel zo hoog als voor iemand die in een collectief verzekerd is. Op de leeftijd van 65 is dat zelfs driemaal zoveel. Het is dus zeker ook belangrijk om dit allemaal goed in het oog te houden bij het verzekeren. Mede ook door te vergelijken is de beste deal te vinden voor de situatie.

Related Posts