De eerste onderzoeken wijzen erop dat vooral Belgische bedrijven volgend jaar meer gaan betalen aan verzekeringen. Dit heeft een opvallende oorzaak. Doordat op andere plekken op de wereld zich meer problemen zoals natuurrampen zich voordoen, is het dus ook zo dat ook in België door bedrijven meer betaald moet worden om de zaken goed te kunnen verzekeren. Als voorbeeld wordt de brandverzekering aangehaald. Dit maakt het belangrijk voor ondernemers om alvast goed inzicht op te doen in wat er gaat veranderen. Daarop is dan alvast in te spelen.
Veranderingen bovenop corona
De veranderingen die door ontwikkelingen in anderen voortkomen, komen bovenop de veranderingen in verzekeringen die de coronapandemie al in het Belgisch bedrijfsleven hebben veroorzaakt. Wie kijkt naar de nieuwe tariefvoorstellen, ziet dat het flink duurder wordt om in 2021 alles goed verzekerd te houden. Dat de verzekeringen normaal op 1 januari hernieuwd worden, maakt het dan ook niet gemakkelijker. De bedrijfsverzekeringen vragen immers om drie maanden opzeg tijd. Dat nu veel meer veranderingen plaatsvinden, zorgt daardoor dus ook voor extra druk. Het is vooral belangrijk om de juiste berekeningen te maken om tot een goede keuze te komen.
Verhogingen over de gehele breedte
Hoewel veel Belgische ondernemingen nog moeten uitrekenen wat de impact van de verhoogde tarieven zal worden, is één ding wel al duidelijk. De kans dat er op een goede manier op te besparen is, wordt heel klein. Zo blijkt dat vrijwel alle verzekeraars op de verschillende polissen hogere premies zullen gaan aanrekenen. Sommige van deze prijzen lijken wel heel hoog te worden. Zo hoog dat ze door de ondernemers eigenlijk niet meer op te brengen zijn. De brandverzekering kan in premie tot wel 40 procent stijgen in het komende jaar. Dit is belangrijk om mee te wegen.
Minder bereidheid
Deze verhogingen leiden tot een probleem dat de hele Belgische samenleving raakt. De bereidheid om te verzekeren voor sommige activiteiten is namelijk flink aan het afnemen. Dit heeft onder andere te maken met de vergroting van de bestuurdersaansprakelijkheid. Dit wordt flink duurder. Wanneer de premies ineens tot wel tweemaal zo veel gaan kosten, wordt het wel heel lastig om op een goede manier verzekerd te blijven. Zeker nu de inkomsten door de coronacrisis een jaar lang onder druk hebben gestaan. Hier ondervindt iedereen in de samenleving dan ook de problemen van. Ook de verzekeraar merkt dat dit een probleem wordt.
Wereldwijde trend volgen
Hoewel de Belgische bedrijven vooral een groot effect van de verhoging van de verzekeringspremies ondervinden, is dit niet uitsluitend een Belgisch probleem. Het is namelijk ook elders in de wereld zo dat de premies flink stijgen. De toename in België lag recentelijk al op 19 procent, de sterkste stijging ooit. Europees lag het gemiddelde op 15 procent. Dat daarbij vooral de effecten van natuurrampen in andere delen van de wereld een grote rol spelen, maakt dit wel extra opvallend. Wel is het zo dat bijvoorbeeld ook de toename van het aantal stormen en hittegolven meeweegt.