Verzekeringssector krijgt extra regulering

Verzekeringssector krijgt extra regulering
Leestijd: 2 minuten

Vanaf 30 april 2014 krijgen klassieke verzekeraars extra verplichtingen. Het gaat om de zogenaamde gedragsregels die momenteel al gelden voor de banksector. “Bedoeling is dat consumenten altijd correcte, duidelijke en niet-misleidende informatie krijgen,” aldus minister van Economie Johan Vande Lanotte.

Regulering voor de verzekeringssector

De gedragsregels voor klassieke banken en haar producten zijn al enige tijd in werking. De Belgische Ministerraad besliste nu echter de voorbije week dat ook verzekeraars vanaf 2014 aan een dergelijke regeling onderworpen worden. Reeds in juli werd door de goedkeuring binnen de regering de eerste stap richting een dergelijke regulering gezet. Het was echter afwachten tot de uitvoeringsbesluiten van de Ministerraad voor effectieve actie. Volgens de Minister moeten verzekeraars vanaf nu ook wijzen op de mogelijke risico’s van hun producten. Zowel de verdelers van spaar-, beleggings- en schadeverzekeringen zouden zich volgens het ontwerp op een “loyale, billijke en professionele manier inzetten voor de belangen van hun cliënten”.

Regulering verzekeringssectorSpecifiek binnen de markt van schadeverzekering, moet de verzekeraar polsen naar waar de consument nood aan heeft en om verzoekt. Daarmee wil de Minister vermijden dat consumenten verzekeringen aangesmeerd krijgen, waaraan ze überhaupt geen nood hebben. De Minister gaf daarbij het voorbeeld van consumenten die een onnodige tweede of derde hospitalisatieverzekering hebben. Ook spaar- en beleggingsverzekeringen krijgen een extra beveiliging. Aanbieders mogen enkel producten aanbieden die bij het profiel van de klanten passen. Punten als ervaring, financiële achtergrond en persoonlijke know how zullen daarbinnen een doorslaggevende rol spelen.

Naast de specifieke regelingen voor spaar-, beleggings- en schadeverzekeringen, komt er ook extra transparantie binnen de kosten- en vergoedingsstructuur. Verzekeraars en verzekeringsmakelaars moeten vanaf april 2014 aangeven hoeveel van het totaal betaalde bedrag als commissieloon gebruikt wordt. Dat de wijzigingen pas in kracht treden vanaf april 2014, heeft te maken met de vele zelfstandige verzekeringsmakelaars die België telt. Gemiddeld zijn er 16.000 zelfstandigen actief binnen de verzekeringsmarkt. Minister van Economie Johan Vande Lanotte en zijn partij SPA zijn alvast opgetogen over de komende wijzigingen.

Related Posts
Lees vorig bericht:
School en verzekeringen. Loopt het wel zoals het moet?

Leestijd: 2 minuten Uit cijfergegevens van de Vlaamse overheid blijkt dat één kind op de twaalf jaarlijks betrokken wordt bij...

Sluiten