Verzekering gewaarborgd wonen in de lift

Verzekering gewaarborgd wonen in de lift
Verzekering gewaarborgd wonen in de lift
Leestijd: 2 minuten

De verzekering gewaarborgd wonen doet het allesbehalve slecht in Vlaanderen. Steeds meer eigenaars verzekeren zich tegen inkomensverlies, en op die manier het risico hun woning te verliezen. Het aantal aanvragen verdubbelde tussen 2012 en 2013. Anno 2014 hebben 50.000 woningeigenaars een dergelijke verzekering gewaarborgd wonen. Zo blijkt althans uit cijfers van VRT.

De Verzekering gewaarborgd wonen

De verzekering gewaarborgd wonen is een gratis verzekering van de Vlaamse overheid. Burgers die een hypothecaire lening zijn aangegaan om een woning te kopen of te verbouwen, en die bovendien aan enkele voorwaarden voldoen, kunnen via het systeem voor 10 jaar een gratis verzekering afsluiten. Personen die nadien onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt worden, worden geassisteerd in hun verdere aflossing gedurende drie jaar. Het bedrag is beperkt tot maximaal 500 euro per maand en maximaal 70 procent van de totale af te betalen som. Een mooie evolutie aldus Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche. “Het is belangrijk dat een overheid mensen beschermt tegen de pech van je baan te verliezen of langdurig ziek te worden. Je hebt dan toch gedurende een hele tijd een verzekering die je helpt om de lening af te betalen.”

Niet iedereen komt in aanmerking voor de verzekering. Om in aanmerking te komen voor de gratis verzekering mag de betrokkene geen andere verzekering tegen inkomensverlies hebben van de Vlaamse overheid. Daarnaast stelt de overheid een aantal eisen rond de beroepsactiviteit, afgesloten lening en de aangekochte woning. Er is geen inkomensgrens voor personen die wensen de verzekering aan te gaan. Met uitzondering van de inkomensgrens voor een nieuwbouw. Wanneer de energienorm E70 niet wordt behaald, worden burgers met een gezamenlijk belastbaar inkomen hoger dan de grens uitgesloten. De geschatte verkoopwaarde van de woning moet ook beperkt blijven tot 320.000 euro voor woningen in het Vlaams Gewest.

In zijn vijfjarig bestaan heeft de verzekering gewaarborgd wonen al tienduizenden kandidaten aan zich weten te binden. Bij inmiddels een goede duizend onder hen heeft de verzekering al moeten inspringen. KBC biedt de verzekering sinds kort automatisch aan aan mensen die bij de bank een lening afsluiten en aan de voorwaarden voldoen. Ook andere grootbanken als Argenta, Belfius en ING overwegen in de toekomst een dergelijk automatische aansluiting.

Related Posts