Verzekeren tegen het barre weer. Geen paraplu meer nodig?

regen
Verzekeren tegen het barre weer. Geen paraplu meer nodig?
Leestijd: 2 minuten

Een verzekering tegen slecht weer, het lijkt in België en Nederland geen overdreven beschermingsmaatregel. Jaarlijks zijn er aantal dagen waarop storm, regen of wind ons Belgenland teisteren. Gelukkig zijn er verschillende verzekeraars die sinds kort een verzekering tegen slecht weer aanbieden. Niet bepaald goedkoop, maar voor grote spelers zoals organisatoren van evenementen een noodgedwongen feit. Een uitstel of definitief einde van hun spektakel betekent geen inkomsten, maar wel nog verder lopende kosten. Met daarenboven de kosten voor het herstellen en vergoeden van slachtoffers, blijft er nog weinig geld in kas over.

Slecht weer en de verzekering

Organisatoren van evenementen kunnen bij verzekeraars een verzekering ‘noodgedwongen annulatie’ afsluiten. Dat kan gaan om brand of een andere dringende omstandigheid, maar ook perfect om slecht weer. Vooraleer verzekeraars dekking bieden, zijn er vaak wel enkele parameters. Zo moet de wind een welbepaalde kracht bereiken of moet er x aantal neerslag per oppervlakte gevallen zijn. Echt vaste tarieven gebruiken verzekeraars daarvoor niet. Vaak gaat het om maatwerk op maat van het evenement en de organisator, en dus ook een heel ad hoc prijs. Uit cijfers blijkt dat het al gauw gaat om bedragen als 10% van de verzekerde waarde. Met grote evenementen als Pukkelpop, Tomorrowland en Rock Werchter spreken we dus al gauw over enkele honderdduizenden euro’s.

Een groep waar de weersverzekering al meer ingeburgerd is, is die van de fotografen en filmploegen. Ook zij komen vaak voor (onaangename) weeromstandigheden in zomer of winter te staan. Regen die niet stopt is vaak genoeg om de hele draaidag te annuleren en de hele cast naar huis te sturen. Nieuw is sinds kort ook de mogelijkheid voor particulieren om zich tegen deze slechte weersomstandigheden te verzekeren. Denk daarbij aan koppels die beslissen om open lucht te trouwen in een pittoresk domein in België. Volgens analisten kan de premie voor zulke slechte weersomstandigheden zelfs oplopen tot één derde van de verzekerde waarde. Met een gemiddeldregene prijs van 10.000 euro per huwelijk, spreken we dus over meer dan 3.000 euro aan premies. In Nederland is er inmiddels al een dergelijk initiatief succesvol binnen de fruitteelt-markt. De Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij heeft sinds 2010 een brede weerpolis met negen risico’s op de markt. Maar ook zelfs met een ‘brede’ weerspolis zijn de mogelijkheden beperkt. Er is onder andere bij vorst een eigen risico van 30%, men komt maar tussen voor 25% van de schade en de temperatuur tot in het dichts nabije weersstation moet gezakt zijn tot beneden de 10 graden Celsius.

Kortom, het idee van verzekeren tegen barre weersomstandigheden begint mondjesmaat doorwerking te vinden. Grote ondernemingen maken voor hun evenementen al vaak gebruik van dit verzekeringsinstrument, maar ook particulieren kunnen hun kleine activiteiten beschermen tegen slecht weer. Meer en duidelijkere regelgeving rond maatstaven voor de bepaling van de premie zijn wenselijk.

Related Posts