Vanaf binnenkort geen autoverzekering meer voor elektrische fietsen

Vanaf binnenkort geen autoverzekering meer voor elektrische fietsen
Vanaf binnenkort geen autoverzekering meer voor elektrische fietsen
Leestijd: 2 minuten

Voor de meest elektrische fietsen is het vanaf binnenkort niet langer verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Tot nu toe moest je voor speed pedelecs, hoverboards, segways en elektrische steppen in principe wel een verzekering afsluiten. Al bestonden er bij gewone burgers steeds veel vragen over deze begrippen. De Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) werkt nu aan een oplossing.

Is een autoverzekering voor een elektrische fiets verplicht?

Er bestond altijd al veel discussie over deze vraag. Strikt genomen stelt de wetgeving dat elk voertuig dat autonoom kan rijden verplicht moet voorzien worden van een autoverzekering. Hierdoor zou zeker een speed pedelec (d.i. een elektrische fiets tot 45 km per uur) verzekerd moeten zijn. Hetzelfde geldt voor een fiets van senioren. Deze fietsen laten toe om via een knop van manueel trappen naar autonoom voortbewegen over te schakelen. Vooral ouderenverenigingen vonden deze verplichting niet kunnen. Dit zou de mobiliteit van senioren beperken. Gezinnen opteerden voor hun verzekering van elektrische fietsen regelmatig voor bijvoorbeeld de DVV Omniumverzekering.

Wat met monowheels, hoverboards, segways en elektrische steppen?

Ook voor monowheels, hoverboards, segways en elektrische steppen was in principe een autoverzekering verplicht. Deze toestellen kunnen zich immers ook zonder hulp van de gebruiker voortbewegen.

Voorstel Minister Kris Peeters

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters zou nu duidelijkheid willen scheppen in dit alles. “Het kan niet dat mensen hierdoor hun fiets aan de kant zetten of beslissen er geen te kopen”, zegt de Minister.

Concreet is het voorstel van Minister Kris Peeters als volgt:

  • Alleen speed pedelecs die autonoom sneller dan 22,5 km per uur rijden moeten verplicht verzekerd worden. Alle elektrische fietsen die deze snelheid niet halen moeten niet verzekerd worden. In dat geval volstaat de familiale verzekering of verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Gezin. Net zoals bij een gewone fiets. Aangezien de meeste gezinnen al zo een verzekering hebben, zijn er dus geen bijkomende kosten voor het gezin.
  • Monowheels, hoverboards, segways en elektrische steppen moeten enkel verzekerd worden als ze sneller dan 18 km per uur rijden. Nu deze toestellen in de regel onder deze snelheid blijven, hoeft er hiervoor nu ook geen extra verzekering te worden afgesloten. Deze toestellen worden wel gelijkgesteld met een fiets. Ze moeten dus de fietscode volgen.

Het Koninklijk Besluit dat de nieuwe regeling omvat moet natuurlijk nog goedgekeurd worden. Minister Kris Peeters zou hiervoor binnenkort naar de Ministerraad gaan.

Tot de wijzigingen formeel zijn goedgekeurd ben je nog steeds in België verplicht om je elektrische fiets te verzekeren. Op zoek naar een goedkope verzekering voor je elektrische fiets? Of wil je weten welke verzekeraars fietsen in België verzekeren? De pagina e-bike verzekering vergelijken van Simpel.be geeft je onmiddellijk meer duidelijkheid.

Related Posts