Wie vanaf volgend jaar in de zomer zijn vakantie wil annuleren, zal daarvoor minder moeten betalen. Deze besparing komt er na de wetswijziging die eerder deze maand binnen het parlement werd gestemd. De wetswijziging zal o.a. tot gevolg hebben dat sneller van een pakketreis wordt gesproken. Eveneens kan een touroperator niet langer buitensporige kosten bij een annulatie aanrekenen. Loont in het die gevallen om nog een afzonderlijke annulatieverzekering af te sluiten?
Vakantie annuleren
In de praktijk komen verschillende redenen voor waarom men een vakantie zou wensen te annuleren. Zo kan het bv. zijn dat een medereiziger ziek is of jouw nieuwe werkgever geen vakantie toestaat. Ook populair is de annulatie o.w.v. herexamens van een kind. Momenteel rekenen veel reisorganisatoren nog buitensporig hoge kosten aan bij een dergelijke annulatie (tenzij men een afzonderlijke annulatieverzekering zou afgesloten hebben).
Het aantal annulaties van klanten is dan ook momenteel verwaarloosbaar. Volgens TUI, één van de grootste reisorganisaties in België, kan het aantal annulaties geraamd worden op 1%. Vooral voor wintervakanties komen annulaties meer voor dan bij zomervakanties.
Nieuwe regels vakantie annuleren
De belangrijkste wijzigingen door de vernieuwde Reiswet zijn de volgende:
- Sneller sprake van een pakketreis. Momenteel boekt nog steeds circa 25% van alle reizigers alle faciliteiten bij één reisorganisator. Zijnde: vluchten, transfer, verblijf en/of huurauto. Door de nieuwe Reiswet zal bv. de eerste boekingssite waarbij men een vlucht zou boeken en waarbij deze enkel fungeert als tussenportaal voor logementen (de privégegevens van de reiziger worden doorgegeven aan een andere boekingssite), beschouwd worden als “aanbieder van een pakketreis”. De eerste boekingssite zal dan ook dekking moeten bieden indien het logement (van de tweede boekingssite) failliet gaat. Nieuw is eveneens de term “gekoppelde reisarrangementen”. Wanneer naar het voorbeeld van hierboven de eerste boekingssite de privégegevens van de reiziger niet zou doorgeven, wordt de boekingssite niet verantwoordelijk als aanbieder van een pakketreis. Wel zal er sprake zijn van een gekoppeld reisarrangement.
- Reisorganisatie kan niet meer eenzijdig wijziging opleggen. Tot nu toe was het mogelijk dat een reisorganisator eenzijdig een wijziging in de vakantie oplegde. Zo boekte men bv. een strandvakantie, maar bleek enkele dagen vóór afreis enkel een hotel op 2km van het strand open te zijn. Tot de nieuwe Reiswet was deze eenzijdige wijziging perfect mogelijk. Vanaf de inwerkintreding mag een verzekeraar enkel zo belangrijke wijzigingen opleggen na uitdrukkelijk akkoord van de reiziger. Gaat die niet akkoord? Dan moet de reisorganisator het volledige bedrag binnen de 14 dagen terugbetalen.
Annulatiekosten moeten proportioneel zijn
Vandaag is het reeds zo dat men zonder enige motivering de vakantie kan annuleren. Zoals hierboven verduidelijkt gaat dan echter vaak gepaard met zeer hoge kosten. Hierdoor houdt men nagenoeg niets over van de initiële aankoopprijs. Door de nieuwe Reiswet is de reisorganisator verplicht om redelijkheid aan de dag te leggen. De opzegvergoeding moet vanaf nu berekend worden in verhouding tot de datum van afreis. Dat betekent dat indien men bv. 1 jaar vóór afreis de vakantie zou boeken en vervolgens deze 1 maand later annuleren, men verhoudingsgewijs meer moet overhouden. De reisorganisator wordt verplicht om rekening te houden met de mogelijkheid om de vakantie door te verkopen aan derden. Wanneer men slechts enkele uren vóor vertrek annuleert is deze kans nihil, waardoor er toch nog een zeer groot deel (of alles) van de verkoopprijs kan aangerekend worden.
De nieuwe bepalingen van de reiswet zullen van toepassing zijn voor vakanties geboekt vanaf 1 juni 2018.
Loont een annulatieverzekering nog steeds?
Ja. Ondanks dat een vakantie annuleren eenvoudiger wordt, zullen er nog steeds kosten aan verbonden zijn. Zoals hierboven verduidelijkt is de reisorganisator immers verplicht om de kosten van annulatie te berekenen in verhouding met de datum van afreis. Hierdoor blijft er steeds nog een (beperkt) deel over dat de reiziger zelf moet betalen. De verzekeraar annulatieverzekering zal bij een annulatieverzekering dit deel voor zijn rekening nemen. Daarnaast kan een annulatieverzekering voor meer dekking zorgen dan enkel annulatie. Bepaalde reisverzekeringen bieden eveneens dekking aan bij medische zorgen of schade aan de bagage.