Steeds meer mensen opteren vrijblijvend bij hun ziekenfonds voor een aanvullende verzekering voor tandarts- en orthodontiekosten. De kosten van een tandarts kunnen immers al gauw oplopen bij duurdere ingrepen, zoals implantaten. Daarenboven wordt orthodontie enkel terugbetaald bij kinderen.
Sommige ziekenfondsen maken handig gebruik van de duizelingwekkende prijs voor tandingrepen door een aanvullende verzekering aan te bieden. Andere ziekenfondsen vinden dat de klassieke ziekteverzekering meer moeten tussenkomen.
De Christelijke Mutualiteiten
De Christelijke Mutualiteiten (CM) zette dit jaar de toon door een brede aanvullende verzekering aan te bieden die niet enkel tussen komt voor tandarts- en orthodontiekosten. Ook gehoorapparaten vallen bijvoorbeeld onder de aanvullende verzekering. De CM neemt daardoor een “pragmatische houding” aan, aldus woordvoerder Bram Swaerts. Kerntaak van de CM is te zorgen voor een zo solidair mogelijke ziekteverzekering. Volgens Swaerts is er daarnaast wel de vaststelling dat bepaalde medische kosten te hoog liggen voor privépersonen. Een sociale aanpak, in tegenstelling tot de uitsluitingscriteria van andere verzekeringen, is de boodschap. De Socialistische Mutualiteiten reageerde door te stellen dat een aanvullende verzekering niet de oplossing biedt voor het probleem. Wel de “voldoende terugbetaling door de ziekteverzekering”, aldus algemeen secretaris Paul Callewaert. Anders blijft volgens de man het probleem dat een grote groep mensen van de bescherming uitgesloten blijft.
Privéverzekering via Hospitalisatieverzekering
De Onafhankelijke Ziekenfondsen was koploper op vlak van privé aanvullende verzekeringen voor tandzorg. De laatste jaren kwamen er nog een goede 18 procent extra aanvullende verzekeringen bij. “Dat toont aan dat er nood is aan een verzekering om de hoge kosten te kosten”, aldus directeur Danny De Bock. Het RIZIV, de verantwoordelijke instelling voor de ziekteverzekering in België, reageerde dat er momenteel geen onderzoek loopt naar de uitbreiding van orthodontiekosten richting volwassenen. “Er loopt momenteel alleen een behoefteanalyse om de huidige terugbetaling van orthodontie bij kinderen uit te breiden naar jongeren,” aldus een woordvoerder van het RIZIV. Sowieso zal er geen definitieve beslissing in het domein genomen worden tot de volgende federale regering. Steeds meer mensen kiezen voor het afsluiten van een hospitalisatieverzekering met extra dekking voor de kosten van tandheelkunde.