Prijs mag niet doorslaggevend zijn voor autoverzekering

Prijs mag niet doorslaggevend zijn voor autoverzekering
Prijs mag niet doorslaggevend zijn voor autoverzekering
Leestijd: 3 minuten

Met net het Belgisch autosalon achter de rug, zijn veel geïnteresseerde koppels en gezinnen op zoek naar een nieuwe auto. Volgens Assuralia, de beroepsvereniging van alle verzekeringsondernemingen, is dat ogenblik het ideale moment om je verzekering te herbekijken. Volgens Assuralia mag de prijs evenwel niet bepalend zijn.

Verplichte verzekering

In België is een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) wettelijk verplicht. Iedereen die met zijn auto de openbare weg op wil, moet zich verplicht indekken via minstens een dergelijke verzekering. Wanneer men een ongeval in fout veroorzaakt, zal de verzekeraar BA de materiële en lichamelijke schade van de slachtoffers vergoeden. De wetgeving laat echter zekere ruimte voor verzekeraars om het pakket van een autoverzekering BA in te vullen. Daardoor bestaat er veel variatie tussen de autoverzekeraars BA. “Staar je niet blind op de prijs, maar kijk ook naar de inhoud en de service”, aldus Assuralia.

Nieuwe auto

Prijs mag niet doorslaggevend zijn voor autoverzekeringWanneer Belgen kiezen voor een nieuwe auto, kiezen ze meestal een omniumverzekering. Een omniumverzekering vergoedt niet alleen de materiële en lichamelijke schade van slachtoffers bij een ongeval in fout. De verzekering vergoedt ook als zaakverzekering de schade aan de eigen auto. Daardoor is een omniumverzekering duurder dan een gewone BA-verzekering. Lichamelijke schade van de autobestuurder wordt nooit door een omniumverzekering gedekt. Tussen autoverzekeringen die een omniumformule aanbieden, bestaan er ook echter veel verschillen.

Door het autosalon afficheren veel verzekeraars met voordelige promoties en kortingen. In elk geval mag, zowel voor een autoverzekering BA als omniumverzekering, de prijs niet doorslaggevend zijn. Kijk naar de verschillende schadegronden die door de verzekeraar vergoed worden. Maar ook buiten de verzekering an sich kunnen er verschillen zijn tussen verzekeraars. Sommige verzekeringen dekken automatich mee de schade ten gevolge van glasbreuk of zorgen voor een vervangingswagen.

Tips minder betalen autoverzekering

Geinteresseerd in een nieuwe auto of tweedehandswagen? Volgende tips kunnen helpen om te besparen op de autoverzekering:

  • Aantal afgelegde kilometers. Gedurende lange tijd maakten verzekeraars geen onderscheid op basis van het aantal kilometers dat jaarlijks werd afgelegd. Op zich was een dergelijke forfaitaire prijs niet logisch. Wanneer men meer kilometers aflegt, ligt immers het risico op eventuele ongevallen hoger. Mensen die weinig kilometers afleggen, hebben minder kans om op die beperkte afstand betrokken te zijn bij een ongeval. Sinds kort bieden meer autoverzekeringen een verzekering voor een beperkt aantal kilometers en kilometerverzekering aan. Volgens Assuralia dient men in een dergelijke situatie wel nauwlettend het aantal afgelegde kilometers in het oog te houden. “Bij de meeste aanbieders geldt het voordeel van een autoverzekering voor een beperkt aantal kilometers zolang je op jaarbasis onder een rond aantal afgelegde kilometers blijft: 15.000, 10.000 of 6.000”, stelt Assuralia. Wanneer men toch meer kilometers dan dat aantal zou afleggen, dient men de autoverzekeraar hiervan in te lichten. Doet men dat niet en betaalt men geen meerprijs, dan bestaat het risico dat de autoverzekeraar verhaal uitoefent.
  • Investeer in rijhulpsystemen. Steeds meer verzekeraars bieden een korting voor snufjes die men op de wagen zou installeren, zoals bv. parkeerhulp, dodehoeksignalisatie, rijstrookondersteuning, automatisch noodremsysteem, aandachtsassistent en proactieve snelheidsregelaar. Een logische evolutie. Zoals hierboven verduidelijkt, weerspiegelt een premie immers de kans op een ongeval. Wanneer door de technische evoluties de kans op een ongeval of de totale mogelijke schade daalt, moet ook de verzekeringspremie dalen. Door doordacht in rijhulpsystemen te investeren kan men tussen de 7,5% en 15% op de jaarlijkse premie te besparen. De mogelijke korting is daarbij afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar.

Conclusie

Zoals iedereen, is men als geïnteresseerde koper verplicht een autoverzekering voor zijn nieuwe auto af te sluiten. In praktijk bestaan er toch grote verschillen tussen autoverzekeraars. Niet alleen wat betreft de premieprijs, maar ook inzake de mogelijke vergoedingsgronden. Als chauffeur die op jaarbasis weinig kilometers aflegt, loont het de moeite om te kijken of een autoverzekering voor beperkt aantal kilometers of kilometerverzekering niet voordelig is (bv. omdat men enkel de auto gebruikt om naar het werk te gaan dat op 7km ligt of omdat men enkel met de auto naar de winkel gaat). Ook het investeren in veiligheidssnufjes verdient zichzelf terug.

Related Posts