Prijs autoverzekering stijgt in 2018

Prijs autoverzekering stijgt in 2018
Prijs autoverzekering stijgt in 2018
Leestijd: 2 minuten

Eigenaars van een auto zullen het komende jaar meer moeten betalen voor hun autoverzekering. Niet alleen de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering zal stijgen in prijs. Ook een miniomniumverzekering en omniumverzekering zullen fors duurder worden. Volgens analisten zal de stijging zelfs rond de 10 procent schommelen. Vooral het stijgend aantal verkeersongevallen is daarvan de oorzaak.

Premie van alle autoverzekeringen zal stijgen

Volgens een Nederlands onderzoek zullen alle formules van autoverzekeringen in prijs toenemen. Vooral de verplichte basis autoverzekering zal extra prijzig worden. Autobestuurders zullen daarvoor ongeveer 13 procent meer betalen. Voor een miniomniumverzekering ligt de stijging iets lager. Hiervoor betaal je ongeveer 10,5 procent meer. De omniumverzekering neemt het minste toe in prijs. Als bestuurder moet je daarbij rekenen op een prijsstijging van ongeveer 8 procent. Ook al werd de vergelijking gemaakt door een Nederlands onderzoek, toch is ook de kans dat de Belgische premies zullen stijgen. Het gebruik van de smartphone achter het stuur (zie hieronder) is immers ook in België een boosdoener.

Hoeveel moet ik dan concreet extra betalen?

Voor het onderzoek werd een simulatie gemaakt van de premie voor een 45-jarige bestuurder met 5 schadevrije jaren. Als auto opteerde men voor een Volkswagen Golf. Dat is een modale middenklasse auto. Wanneer meer in detail wordt gekeken naar het verschil tussen januari 2017 en januari 2018 kunnen we volgende verschillen merken.

  • De prijs van een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering evolueerde van € 34,38 naar € 40,28 per maand. Dat is dus een stijging met 17,07 procent.
  • De prijs van een miniomniumverzekering evolueerde van € 43,68 naar € 48,33 per maand. Dat is dan een stijging met 10,65 procent.
  • De prijs van een omniumverzekering evolueerde van € 63,47 naar € 68,70 per maand. Dat is dus een stijging met 8,08 procent.

Op jaarbasis worden de verschillen des te groter. De bestuurder zou immers vorig jaar in januari € 412,56 betaald hebben voor zijn autoverzekering, terwijl hij dit jaar er € 483,36 voor zou moeten ophoesten. Hij betaalt dus € 70,80 meer.

Waarom stijgen de prijzen van de autoverzekeringen?

Het stijgend aantal ongevallen is de grootste oorzaak van de stijging in de premies. Met name merken autoverzekeraars dat er meer ongevallen gebeuren door het gebruik van smartphones in de auto. Ook al is het eigenlijk verboden om je smartphone te gebruiken achter het stuur, toch doen nog veel autobestuurders het. Door zijn smartphone heeft de bestuurder echter minder aandacht voor de weg. Die onoplettendheid draagt bij aan het aantal ongelukken en zorgt ervoor dat verzekeraars diep in de buidel moeten tasten om de hoge schadeclaims te vergoeden. De verzekeraars rekenen dat door aan hun klanten via de premies. Aldus de conclusie van de onderzoekers.

Wat is de straf voor het gebruik van een smartphone achter het stuur?

Toch is sms’en, bellen of gebruikmaken van Facebook achter het stuur niet zonder risico. Een bestuurder kan immers in België veroordeeld worden tot een onmiddellijke inning van € 110 of een minnelijke schikking van € 120. Betaal je jouw boete niet? Dan verschijn je in principe voor de politierechtbank. De politierechtbank kan je veroordelen tot een strafrechtelijke geldboete van € 120 tot wel € 1.500. Hou er rekening mee dat hier nog bijkomende kosten aan verbonden zijn. Zoals de verplichte bijdrage aan het Slachtofferfonds. In het slechtste geval kan je voor smartphone gebruik achter het stuur zelfs een rijverbod krijgen.

Betaal je liever niet te veel voor je autoverzekering? En vergelijk jij graag de premie van je autoverzekering alvorens je autoverzekering opnieuw te verlengen? Via Simpel.be kan je handig verschillende types autoverzekeringen met elkaar vergelijken. 

Related Posts