Pensioensparen: via een fonds of verzekering?

Pensioensparen: via een fonds of verzekering?
Pensioensparen: via een fonds of verzekering?
Leestijd: 2 minuten

Pensioensparen is geen vreemd eend meer in de bankwereld. Vrijwel alle bewuste particulieren doen anno 2014 aan pensioensparen. Financiële instellingen bieden particulieren echter een keuze tussen sparen per pensioenfonds of pensioenspaarverzekering. Waar schuilt het verschil, en wat zijn de gelijkenissen? Simpel.be zet ze op een rij.

Pensioensparen via een pensioenspaarverzekering

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het binnen een pensioenspaarverzekering om een veilige manier van sparen. Een appeltje voor de dorst later wordt stelselmatig opgebouwd via een klassieke Tak 21-verzekering. Standaard geldt er een minimumrendement op de gestorte premies, eventueel aan te vullen met een winstdeelname. Doorsnee bieden financiële instellingen een gegarandeerde opbrengst van twee procent. Of er een winstdeelname is en wat de exacte hoogte is van deze deelname, blijft twijfelachtig. Winstdeelnames zijn afhankelijk van de geboekte resultaten van de financiële instelling, en dus twijfelachtig tot de uiteindelijk toekenning na het jaarresultaat.

Pensioensparen kan hetzij via maandelijkse, hetzij via jaarlijkse premies. Bepaalde financiële instellingen bieden ook een facultatieve premieregeling aan. De particulier is niet verplicht om te storten, maar bouwt gedurende de niet-stortingen geen extra kapitaal op. Sowieso blijft het afhankelijk van bank tot bank hoeveel de premie en het gewaarborgde rendement exact bedragen. Spring daarom niet meteen op de eerste de beste financiële instellingen, maar vergelijk het actuele aanbod op de markt. Ook het kostenplaatje, bijvoorbeeld de beheers- en transactiekosten, kunnen de keuze voor een bepaalde financiële instelling beïnvloeden.

Pensioensparen: via een fonds of verzekering?Prototype van gebruiker? De particulier of het gezin op zoek naar gewaarborgd rendement. Wens je weinig risico’s te nemen en ben je tevreden met (relatief) lage rendementspercentages? Dan is pensioensparen via een pensioenspaarverzekering de beste optie.

Meer weten over pensioenspaarverzekeringen? Klik hier om pensioenspaarverzekeringen te vergelijken

Pensioensparen via een pensioenspaarfonds

Sparen via een pensioenspaarfonds brengt meer risico’s mee dan sparen via een Tak 21-verzekering. Waar een Tak 21-verzekering sowieso een rendement uitkeerde, is er via een spaarfonds niets gegarandeerd. De financiële instelling achter het fonds investeert de gestorte premies in aandelen en obligaties. Financiële instellingen hebben grosso modo drie types van belegginsprofielen: dynamisch (welk profiel vooral inzet op aandelen), defensief (welk profiel vooral investeert in obligaties) en neutraal (waarbij er zowel wordt belegd in aandelen als obligaties)

Prototype van gebruiker? Pensioenspaarfondsen neigen vooral naar personen die graag risico’s durven te nemen. Een pensioenspaarfonds biedt nooit een gewaarborgd rendement, waardoor de particulier nooit zekerheid heeft of hij winst maakt, en zelfs of hij al dan niet zijn geïnvesteerde geld terugziet. De verschillende types qua beleggingsprofielen maken het mogelijk om als particulier toch veilig in fondsen te werk te gaan. Het grote voordeel van sparen via fondsen is dat wanneer de beurs meezit en de investeringen rendabel blijken te zijn, de rendementspercentages vele malen hoger liggen dan die via een pensioenspaarverzekering.

Related Posts