Pechverhelping vermijden tijdens winterprik? Zo doe je het

Pechverhelping vermijden tijdens winterprik? Zo doe je het
Pechverhelping vermijden tijdens winterprik? Zo doe je het
Leestijd: 3 minuten

Nu de temperatuur de voorbije dagen flink gedaald is, verhoogt de kans op typische wintergevallen zoals problemen tijdens het starten of een vastgevroren auto-onderdelen. In die situaties doet men eenvoudiger beroep op een pechverhelping zoals Touring of Europ Assistance. Hoe kan men de vrieskou te slim af zijn en nood aan pechverhelping vermijden?

Belang van winteronderhoud

Uit een recente rondvraag van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en Traxio, de federatie van autohandelaars en garagisten, blijkt meer dan 90% van de autobestuurders veel belang te hechten aan zijn/haar auto. Toch laat maar 37% van de ondervraagden op jaarlijkse basis de auto controleren voor een winteronderhoud. De eerste grote tip om winterprikken te vermijden, is dan ook vóór aanvang van de wintermaanden de auto te laten nakijken bij de garage. Men kan ook zelf testen of de auto nog veilig is, door de remmen, banden, schokdempers, ruitenwissers en lampen te controleren.

Startproblemen tijdens winter

De problemen tijdens het starten zijn vrijwel steeds te wijten aan de batterij. Tijdens wintermaanden wordt in principe minder gebruik gemaakt van de auto, en herlaadt de batterij minder. Uit de rondvraag bleek daarnaast dat 42% van de autobestuurders enkel hun auto gebruikt voor verplaatsingen in een straal van 5 kilometer rondom de woonplaats. Hierdoor heeft de batterij minder mogelijkheid zich te herladen. Autobestuurders merken dan ook pas van zodra ze ergens heen willen, dat hun auto niet vertrekt. Zeker op een maandagochtend, nadat de auto een weekend stil heeft gestaan, blijkt pechverhelping Touring meer oproepen te krijgen.

Tips tegen startproblemen:

  • Probeer je batterij zo lang mogelijk te sparen. Start de wagen, maar plaats opties (bv. GPS, achterruitverwarming, voorruitverwarming of lichten) pas aan van zodra de wagen effectief gestart is.
  • Plaats de auto uit de versnellingstoestand tijdens het starten. Wel is het een tip om ’s nachts niet te parkeren via handrem, maar in versnelling.
  • Tracht een zo lang mogelijke afstand na de start af te leggen. In sommige gevallen begeeft de batterij van de auto het niet onmiddellijk tijdens het starten thuis, maar pas van zodra men de kinderen aan school heeft afgezet of bij de bakker is langsgegaan. Door een 40-tal kilometer onafgebroken, bij voorkeur op een snelweg, te rijden, herlaadt de batterij zich bijna helemaal.

Vastgevroren auto-onderdelen

Een ander typisch wintergeval is dat van vastgevroren auto-onderdelen (bv. voorruit of autodeur). De volgende tips beperken de kans op vastgevroren auto-onderdelen:

  • Plaats een raambeschermer, stuk karton, tapijt of fleecedekentje op de voorruit. Op die manier hoef je de volgende dag niet te krabben.
  • Gebruik een ontdooispray of aardappel de avond voordien. In se werken beide hulpmiddelen op dezelfde wijze. Door de ontdooispray aan te brengen of met een doorgesneden aardappel over de ramen te gaan, vermijdt men dat de ramen ’s nachts beslaan met ijzel.
  • Behandel de deur- en kofferrubbers met siliconenspray, vaseline of babypoeder. Op die manier vermijd je dat de rubbers vastvriezen en dat je de volgende dag de auto niet meer in kan.
  • Vaseline of olie in de sloten aanbrengen. Door de sleutel licht in te wrijven met vaseline of olie en vervolgens de sleutel enkele malen in het slot te draaien, vermijd men om morgen niet in de auto te kunnen.
  • Geen aangedampte ruiten door shampoo. Simpelweg een doek nemen en licht inwrijven met shampoo en enkele malen over de binnenkant van de voorruit gaan, en je hebt geen hinder van aangedampte ramen.
  • Laat ruitenwissers rusten in ruststand. Plaats het contact van de wagen niet uit alvorens de ruitenwissers in ruststand zijn. Daardoor beperk je de kans dat de ruitenwissers vastvriezen en dat je dient te wachten tot de ruitenwissers volledig ontdooit zijn. Je brengt geen schade aan bij de rubbers. De meeste moderne auto’s plaatsen automatisch de ruitenwissers in ruststand van zodra je het contact verbreekt. Begin in elk geval niet te trekken aan de ruitenwissers.

Ondanks bovenstaande tips en maatregelen is preventie nooit een slechte zaak. Via Simpel.be ontdek je welke verschillende aanbieders er momenteel in België pechverhelping aanbieden. Vraag ook steeds na bij je autoverzekering of je niet in aanmerking komt voor gratis pechverhelping. Sommige verzekeringsformules bevatten standaard een dekking pechverhelping en vervangwagen. Geen geluk en gratis pechverhelping? Sluit dan zelf een contract pechverhelping af.

Related Posts