Opties kunnen uw Belgische autoverzekering goedkoper maken

Opties kunnen uw Belgische autoverzekering goedkoper maken
Opties kunnen uw Belgische autoverzekering goedkoper maken
Leestijd: 2 minuten

Opties kunnen uw Belgische autoverzekering goedkoper makenBent u als werkgever op zoek naar een nieuw model voor uw bedrijfswagens? Of zoekt u als particulier een nieuwe sportieve wagen of gezinswagen? Vergeet geen weldoordachte aankoopstrategie te hanteren wanneer u een model kiest. Het model van uw wagen kan de jaarprijs van uw verzekering aanzienlijk verlagen. In tijden van economische recessie en financiële besparingen geen onbelangrijk gegeven. Zo stelt althans Gijs Moens, verantwoordelijke voor schadeverzekeringen (lokale besturen en ondernemingen) bij Ethias.

Veiligheid én prijs

Veiligheid is cruciaal, zowel als particulier als als zelfstandige. Door een verlaging van het aantal verkeersongevallen, daalt automatisch de autoverzekeringspremie. Verzekeraars leggen immers een reserve aan om toekomstige schadegevallen te dekken. Wanneer er minder schadegevallen zijn en minder vergoedingen behoren uitbetaald te worden, hoeft er minder financiële reserve aangelegd te worden. Ook als zelfstandige en werkgever leidt dit tot een verhoging van de aanwezigheidsgraad van uw werknemers, alsook een positief effect op de arbeidsongevallenpremie. Kortom, het kiezen van de juiste en wagen verzekering heeft niets dan voordelen.

Keuze model

Bij het aankopen van een nieuwe wagen doet u dus best een denkoefening. Een sportieve wagen of een krachtigere motor zet aan tot sneller rijden, wat weer kan leiden tot meer verkeersongevallen. Kies dus voor een motor die een optimaal rendement heeft, maar toch niet aanzet tot te snel rijden. Het verschil in de aankoopprijs kan u investeren in accessoires die de verkeersveiligheid verhogen, zoals een parkeerhulp, camera’s (tijdens het achteruit rijden of inschatten van een dode hoek), waarschuwing wanneer u in slaap valt, waarschuwing wanneer u een witte lijn overschrijdt, adaptive cruise control (verlaagt automatisch de snelheid wanneer u een obstakel nadert), en automatisch remsysteem. Investeer dus liever in verkeersveilige accessoires in plaats van in lederen zetels, een zwaardere motor of een schuifraam.

Onderhandelen met verzekeraar

Autofabrikanten hebben lange tijd uitsluitend oog gehad voor het esthetische en het rijcomfort van de auto. Zo is er jarenlang geïnvesteerd in stuurbekrachtiging, automatische airconditioning, veiligheidsriemen en airbags. Anno 2015 zijn er echter een resem technologische uitvindingen die het risico op en de zwaarte van ongevallen kunnen beperken. Niet alleen luxeauto’s zoals Audi, BMW en Mercedes bevatten dergelijke opties, ook goedkopere modellen en uitvoeringen worden tegenwoordig meer voorzien. Als werkgever op zoek naar een verkeersveiliger model van bedrijfswagens kan u daardoor enkele jaren over een verkeersveiliger model beschikken. De gemiddelde levensduur van een bedrijfswagen is immers vier à vijf jaar, waardoor de totale besparing een veelvoud is van deze jaarlijkse besparing. Vermeld dus zeker de verkeersveilige accessoires aan uw verzekeraar wanneer u onderhandelt met uw verzekeraar over de verzekeringspremie.

Tip: vergeet geen verkeersveilige maatregelen op te nemen in uw car policy of arbeidsreglement. Vaak behelzen deze bepalingen uitsluitend wie, wanneer en binnen welk geografisch gebied men van de bedrijfswagen kan gebruik maken. Plaats daarnaast in uw car policy dat u en uw onderneming ijveren voor het respecteren van de wegreglementering en defensief rijden. Via interne preventiecampagnes kan u tevens deze gedachtegang benadrukken. Al deze maatregelen kunnen de kostprijs van uw privéwagen, bedrijfswagen en autoverzekering doen dalen.

Related Posts