Onderhoud en pechverhelping voordelig(er) in België

Onderhoud en pechverhelping voordelig(er) in België
Onderhoud en pechverhelping voordelig(er) in België
Leestijd: 2 minuten

Alle kostenposten gelieerd aan een auto bekeken, is een auto hebben in België duurder dan in andere laden van Europa. België bevindt zich immers in de top 10 van Europese landen waar een auto houden het duurste is. Het onderhoud van de auto en voorzien van pechverhelping bij eventuele ongevallen is wel aanzienlijk lager dan in vergelijking met andere landen. Zo blijkt althans uit de CarCost Index van autoleasebedrijf LeasePlan.

CarCost Index

De CarCast Index van LeasePlan is een jaarlijkse index waarbij LeasePlan de totale kosten van een auto in het C-segment analyseert (m.n. 20.000 km/jaar, tijdens de eerste 3 jaar). LeasePlan voert het onderzoek jaarlijks uit op basis van de kennis uit haar eigen wagenpark. Het onderzoek van dit jaar hield rekening met volgende kostenelementen in 24 Europese landen: de aanschafprijs, afschrijving, verzekering, kosten voor reparatie en onderhoud, belastingen en brandstofkosten.

België vrij duur wat betreft auto’s

Rijden met een benzinewagen kost in België gemiddeld 547 EUR per maand. Op die manier bevindt België zich op de 8ste plek van alle 24 onderzochte Europese landen. Noorwegen is wat betreft benzinewagens het duurste land. Een benzinewagen kost daar 708 EUR per maand. Wie op zoek is naar de voordeligste benzinewagen, zowel wat betreft de aankoop als het onderhoud, kan zich naar Hongarijë reppen. Een benzinewagen kost daar gemiddeld 364 EUR per maand.

Voor een dieselwagen betalen Belgen gemiddeld 537 EUR per maand. België bevindt zich daardoor ook op een 8ste plek. Onze bovenburen, Nederland, betalen 695 EUR per maand en zijn daardoor het duurste van Europa. Ook voor dieselwagens is Hongarije de goedkoopste lidstaat. Maandelijks kost een dieselwagen daar 369 EUR.

Verschil benzine en diesel

In 6 van de 24 onderzochte landen bleek rijden met een dieselwagen duurder te zijn dan rijden met een benzinewagen. Niet alleen wat betreft de aankoopprijs van de auto, maar ook wat betreft het onderhoud. Hoewel de prijs van brandstof aan de pomp goedkoper is voor diesel, zijn de belastingen, verzekeringen en het onderhoud duurder voor een dieselwagen dan voor een benzinewagen.

In lijn van alle verwachting ligt de prijs van aankoop en onderhoud van zowel benzine- als dieselwagens aanzienlijk lager in het Oosten van Europa. De goedkoopste landen zijn Hongarije, Tjeschië en Roemenië. De duurste landen zijn de Scandinavische landen, Italië en Nederland.

Verschil kostenelementen en goedkope pechverhelping in België

De afschrijvingskosten, i.e. de kostprijs van de aankoop verspreidt over de verschillende jaren, blijken in heel Europa de grootste part te nemen van alle autokosten. Voor kleine en middelgrote auto’s bedragen deze afschrijvingskosten 37% van de totale maandelijkse kosten. De belastingen en BTW nemen 20% van de maandprijs in beslag. 16% van het maandbedrag wordt besteed aan brandstof.

Een opvallende vaststelling is dat België de 3de voordeligste is in Europa op vlak van onderhoud en pechverhelping, net na Turkijë en het Verenigd-Koninkrijk. Zeer opmerkelijk, aangezien de kostprijs van arbeidsuren in België een stuk boven die van Turkije en het Verenigd-Koninkrijk liggen.

Voor individuen en gezinnen die twijfelen om al dan niet een pakket van pechverhelping af te sluiten, betekent dit goed nieuws. Pechverhelping is dus in België, en in verhouding tot andere landen van Europa, relatief goedkoop. Meer informatie omtrent de beste aanbieders van pechverhelping in België? Je vindt alle informatie op Simpel.be

Related Posts