Nood aan geld? Duitser zaagt eigen vingers af

Nood aan geld? Duitser zaagt eigen vingers af
Nood aan geld? Duitser zaagt eigen vingers af
Leestijd: 2 minuten

De economisch en financiële crisis betekent voor veel zelfstandigen geen rooskleurige periode. Terugvallende inkomsten, steeds wederkerende facturen, standaardbenodigdheden die duurder worden (gas, water, elektriciteit). Een mens zou voor minder hopeloos worden. Een 50-jarige Duitser had echter het toppunt van hopeloosheid bereikt. In een poging zijn verzekeringsmakelaar op te lichten zaagde hij opzettelijk zijn duim en wijsvinger af.

Duits verhaal

De man had zich nochtans uitgebreid tegen mogelijke ongevallen. Als zelfstandige had hij zich bij zijn verzekeringsmakelaar verzekerd voor 1,4 miljoen euro tegen ongevallen. Wanneer de Duitser het bos niet meer door de bomen zag, besloot de man het heft in eigen handen te nemen. In plaats van te besparen of extra in te zetten op inkomsten, zaagde hij via een handzaag zijn duim en wijsvinger af. Volgens de Duitse krant Hamburger Abendblatt beweerde de man dat hij in de hobbykelder van zijn vroegere woning gestruikeld was over één van zijn twee honden en vervolgens op de zaag beland was. De man diende een claim en wachtte het verdere verloop van de procedure af.

De aangestelde medicus van het arbeidsongeval constateerde echter dat er van het verhaal weinig waar kon zijn. Het was “bijzonder verbazingwekkend” dat de man nauwelijks of geen wonden had op de onderkant van de vingers en de rest van de liNood aan geld? Duitser zaagt eigen vingers afnkerhand quasi onaangetast was gebleven. Een rechtbank in Norderstedt bij Hamburg achtte nu bewezen dat hij met een zaag de duim en wijsvinger opzettelijk van zijn linkerhand heeft afgezaagd om een uitkering van zijn ongevallenverzekering te krijgen. De man werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar en tien maanden.

Situatie in België

Verzekeringsfraude staat als zodanig niet opgenomen in het Belgische strafwetboek. Nochtans gaan fraudeurs van verzekeraars niet ongestraft te werk. Daders kunnen nog steeds veroordeeld worden op basis van oplichting, poging tot oplichting of valsheid in geschrifte. Drie misdrijven waarop het strafwetboek ernstige sancties plaatst. Naast het strafrechtelijk aspect, bezitten verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid om gedupeerden de schadevergoeding te weigeren en de polis op te zeggen. Daarenboven bestaat er het Datassur-bestand, een lijst waarop fraudeurs van verzekeringsmaatschappijen opgenomen worden. Op die manier weten verzekeringsmaatschappijen onderling bij welke andere maatschappijen een verzekerde moeilijkheden heeft gehad. Het Datassur-bestand bestaat niet alleen uit fraudeurs, maar tevens uit wanbetalers en personen wiens schadefrequentie bovengemiddeld is. Krijg je als verzekeraar dus de maken met een frauduleus schadegeval? Betaal dan niet klakkeloos de vergoeding, maar informeer je grondig over de mogelijkheid tot het ontzeggen van de uitkering en opzegging van de verzekering. Idem voor verzekerden: verhaal niet argeloos uitkeringen op je verzekeraar.

Related Posts