Kiezen tussen één of meerdere verzekeraars
Kiezen tussen één of meerdere verzekeraars
Leestijd: 2 minuten

Korting op bulkproducten is heel gebruikelijk. Veel mensen denken dus ook dat dit het geval is wanneer het om verzekeringen gaat. Wie meer verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit, zou dan voordeliger uit kunnen zijn. Het is echter uit onderzoek van Independer gebleken dat dit lang niet altijd het geval is. Het kan best slim zijn om toch ook te blijven vergelijken tussen verzekeraars en verzekeringen. In dit artikel worden de uitkomsten van het onderzoek besproken.

De manier van berekenen

Een belangrijke reden waarom de voordelen van het combineren van verzekeringen lang niet altijd opgaan, is dat de berekenmethode per verzekeraar sterk kan verschillen. De verzekeraars kunnen voor gelijke contracten toch verschillende prijzen rekenen. Dit heeft te maken met de methode die gekozen wordt, maar ook met de korting die erbij gegeven wordt. De korting kan dan echter wel weer betrekking hebben op het aantal verzekeringen dat bij dezelfde verzekeraar wordt afgesloten. Wie bijvoorbeeld een jaarlijkse full omnium-autoverzekering en een brandverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluit, zo een premiereductie kunnen verwachten.

Mag je op korting rekenen?

Het is niet zo dat een nieuwe verzekering bij dezelfde verzekeraar toevoegen automatisch betekent dat je meer korting krijgt. Het is wel belangrijk dat je duidelijk maakt dat je al een contract bij deze verzekeraar hebt. Dit maakt het vragen naar korting wat gemakkelijker. Bovendien verschilt dit ook sterk per verzekeraar. Elke aanbieder voert een eigen beleid over het geven van korting en de omvang ervan. Dit is dus op zich al een reden om goed onderzoek naar de mogelijkheden te doen. Overigens blijkt uit het onderzoek dat een verzekering met korting niet perse ook de beste optie op de markt betekent. Daarnaast kan de korting slechts tijdelijk zijn, bijvoorbeeld een jaar.

De verschillen in de premies

Meer dan de helft van de Belgische bevolking is nog nooit van verzekeraar veranderd. Dit is vreemd, want het vergelijken van prijzen voor bijvoorbeeld de auto of in de supermarkt is heel gebruikelijk geworden in België. Als het om verzekeringen gaat, wordt dit echter veel minder gedaan. Het hernieuwen van het verzekeringscontract is heel normaal, terwijl er veel winst is te behalen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het onderzoek door een vergelijkingswebsite werd uitgevoerd. Dat er een belang bij vergelijken en overstappen is, is dus wel duidelijk. Dat neemt niet weg dat de premieverschillen wel kunnen oplopen tot 50 procent.

Kiezen voor meerdere verzekeraars

Door de uitkomsten van het onderzoek mag dus duidelijk zijn dat per situatie de keuze anders kan uitpakken. Het kan zo zijn dat de korting ervoor zorgt dat het afsluiten van meerdere verzekeringen bij een verzekeraar voor veel voordeel kan zorgen. Het is echter net zo goed mogelijk dat de premieverschillen zo groot zijn dat het beter is om verschillende verzekeraars voor verschillende verzekeringen aan te spreken. Het wordt daarom ook aangeraden om altijd eerst alle opties te vergelijken en niet alleen de afzonderlijke verzekeringen naast elkaar te leggen om de premies goed uit te kunnen zoeken.

Read More
Zo besparen Belgen op hun verzekeringen
Zo besparen Belgen op hun verzekeringen
Leestijd: 2 minuten

Verschillende onderzoeksbureaus hebben recentelijk onderzoek gedaan naar veranderingen in het uitgavenpatroon van Belgen. Daarbij is ook bekeken hoe er bespaard wordt op verzekeringen. Daarin is veel meer mogelijk dan veel consumenten denken. Wie kijkt naar de mogelijkheden zal ontdekken dat de kosten voor verzekeringen veel lager kunnen. Een gemiddeld Belgisch gezin is momenteel jaarlijks zo’n 2.046 euro aan verzekeringen kwijt. Dit hoeft echter niet zo te zijn, wie handig met de zaken omgaat. De volgende zaken worden vaak aangegrepen om minder kwijt te zijn.

Overzicht om keuzes te maken

Het is belangrijk om goed overzicht te hebben van de zaken. Wie dus een goede basis wil hebben, begint met het oplijsten van alle verzekeringen. Aan de hand daarvan kan je dan keuzes gaan maken. Je bekijkt wat je echt wilt verzekeren. Er zijn natuurlijk verplichte verzekeringen, zoals de burgerlijke aansprakelijkheid. Wie echter verder kijkt, ziet dat er ook allerlei verzekeringen tussen zitten die je uit eigen beweging hebt afgesloten. Sommige daarvan hebben uiteindelijk helemaal niet de waarde gehad die je toen dacht dat deze zouden hebben. Het kan dan slim zijn om ze op te zeggen en zonder deze verzekeringen verder te gaan.

Dubbele en overbodige verzekeringen

Er zijn veel verzekeringen die de nodige overlap vertonen. Dit betekent dus dat je meerdere keren verzekerd bent tegen hetzelfde risico. Je betaalt twee premies, maar kan maar één keer laten uitbetalen indien je in deze situatie komt. Dat betekent dus dat je hier iets aan moet doen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens met zowel een eigen hospitalisatieverzekering, als één die via de werkgever loopt. Ook verzekeringen met betrekking tot reizen zijn vaak dubbel. Denk daarnaast ook aan verzekeringen bij grote aankopen. Dit klinkt heel interessant, maar vaak zitten ze al in een meer algemene verzekering die je al hebt.

Vergelijken voor afsluiten

Het is natuurlijk ook mogelijk om op nieuwe verzekeringen te besparen. In dat geval is het goed om vergelijkingstools die je online kan vinden te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het vergelijken van de tarieven van de verschillende verzekeraars. Kijk echter wel ook naar de verschillen in dekking en de voorwaarden bij diverse verzekeraars. Ook is het goed om te kijken naar speciale deals, kortingen of bundels die mogelijk zijn. Daar is vaak ook het nodige mee te bereiken. Zo hoef je dus nooit te veel kwijt te zijn voor een verzekering.

Zelf de prijs beïnvloeden

Tot slot zijn er ook Belgen die zelf de prijs durven te beïnvloeden. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een hoger eigen risico kiezen. Dit betekent wel dat je dus zelf meer van de kosten draagt wanneer je met schade te maken krijgt. Dit kan echter wel de kostprijs van je verzekering flink terugdringen. Een hele andere manier om de kosten omlaag te krijgen is door te onderhandelen. Er is vaak veel meer ruimte om de prijs lager te krijgen dan je denkt. Het is dus zeker mogelijk om bij een bank of verzekeringsagent de nodige korting te krijgen als consument.

Read More
De juist wijze van een e-bike verzekeren
De juist wijze van een e-bike verzekeren
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets is steeds vaker op de Belgische wegen te zien. Dit betekent ook dat er meer risico’s zijn. De e-bike is bijvoorbeeld heel interessant voor de gemiddelde fietsendief. Het is dus ook belangrijk om deze op de juiste wijze te verzekeren. De verschillen in voorwaarden die je kent van andere fietsverzekeringen en autoverzekeringen, gelden ook voor de e-bike die je verzekert. Het is dus belangrijk om dit op de juiste wijze aan te pakken. Er zijn enkele zaken die volgens experts van belang zijn om in het oog te houden.

Voor korte of lange tijd?

De eerste vraag is of het beter is om voor een kortlopende of doorlopende fietsverzekering te gaan. De kortlopende duurt 1 tot 5 jaar. Je betaalt dan wel in één keer de gehele premie. Wordt de fiets in het begin van de looptijd gestolen, dan kost dat je meer dan op de wat langere termijn. Een doorlopende fietsverzekering is voor onbepaalde tijd en betaal je per maand. Het is wel zo dat je dan minimaal voor een jaar verzekerd moet zijn. Op enig moment kan je zelf bepalen of je de verzekering stopzet. Over enkele jaren uitgesmeerd zal deze verzekering wat duurder zijn dan de kortlopende.

Hoe zit het met de vergoeding?

Natuurlijk is het vooral belangrijk om te weten wat je vergoed krijgt. Je moet in ieder geval een goedgekeurd slot hebben, soms zelfs twee. Afhankelijk van je verzekering wordt de fiets gedurende de eerste 3 tot 5 jaar volledig vergoed. Het is ook mogelijk om accessoires, zoals fietscomputers en kinderzitjes hierin mee te verzekeren. Na 3 tot 5 jaar wordt de vergoeding wel flink lager. Dit kan dus ook een goed moment zijn om anders te verzekeren of het verzekeren volledig te stoppen. Let wel op de specifieke voorwaarden die in jouw polis zijn opgenomen.

Meer dan alleen diefstal

Het gaat je natuurlijk om meer dan alleen diefstal van de e-bike. Daarom is het goed om te weten dat verzekeraars meerdere pakketten te bieden hebben. Je kan dan denken aan dekking bij schade. Ook dekking bij ongevallen en rechtsbijstand is te krijgen. Daarnaast is het fijn om pechhulp te krijgen. Bedenk je dat het rijden op de e-bike heel anders is dan op de gewone fiets. Dit brengt dus ook hele andere potentiële problemen met zich mee. Daar wil je wel goed voor gedekt zijn.

De rol van je woonplaats

Tot slot is er nog de rol van de woonplaats. Hoe je verzekerd kan zijn en hoeveel het je gaat kosten hangt nu eenmaal ook af van waar je woont. Een e-bike verzekeren tegen de verschillende mogelijke problemen kost je in de grote steden van de randstad een stuk meer dan in een klein dorp in het Oosten van het land. Al kan het op sommige plekken in de grensstreek ook hoog oplopen. Juist omdat dit geliefde plekken zijn voor vakanties en hier dus veel kansen voor dieven liggen. Goed vergelijken is belangrijk.

Read More
Het nut van de familiale verzekering
Het nut van de familiale verzekering
Leestijd: 2 minuten

Het is vrij gebruikelijk in België om een familiale verzekering te hebben. Zo’n 80 procent van de Belgen heeft deze verzekering. De groep die deze niet heeft, denkt dat zonder kinderen en huisdieren deze geen nut heeft. Dit is echter niet het geval De verzekering dekt schade die in het privéleven onopzettelijk aan deren wordt berokkend. Dit geldt dus in alle gevallen, ook wanneer het om een huishouden zonder kinderen gaat. Wie deze verzekering dus niet heeft, zal het eigen vermogen moeten aanspreken om de schade te vergoeden.

Sterker in de schoenen staan

Het is belangrijk om te weten dat de familiale verzekering jou ook sterker in de schoenen laat staan. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de fout moet worden aangetoond. Ook moet er een oorzakelijk verband tussen de fout en de schade aan te tonen zijn. Is dit allemaal niet aan de orde, dan zal de betrokkene de schade zelf moeten betalen. Wanneer je echter niet verzekerd bent, dan zal je misschien eerder geld uit eigen vermogen storten om verdere problemen te voorkomen. Dit is dus eigenlijk een hele nadelige situatie te noemen.

De kosten in de hand houden

De kosten voor de familiale verzekering zijn goed in de hand te houden. Dit gaat om gemiddeld 100 euro per gezin, per jaar. Bovendien is door de FSMA een vergelijkstool gelanceerd. Daarin zijn de tien grote verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dat betekent dus dat elke Belg onder elke omstandigheid de beste deal voor zichzelf kan vinden. De verzekering kan namelijk de werkelijke waarde van de materiële en lichamelijke schade terugbetalen. Bovendien is ook nog eens een wettelijk minimumbedrag verplicht. Dit allemaal samen biedt dus het nodige nut om toch de verzekering af te sluiten.

De dekking van de verzekering

Het fijne aan de familiale verzekering is dat alle personen die onder jouw dak wonen ermee verzekerd zijn. Dit hoeft dus niet alleen om eigen gezinsleden te gaan. Vang je iemand op, zoals een uitwisselingsstudent, dan kan die ook gedekt zijn. Mits dit bij de verzekeraar gemeld is. Hetzelfde geldt ook voor huisdieren. Wanneer die schaden berokkenen, dan kan dit ook gedekt worden. Ook hier zijn voldoende situaties voor te bedenken. Zelfs huispersoneel wordt vaak meegenomen in dit soort zaken. Zelfs vervoermiddelen en drones tellen mee in sommige familiale verzekeringen.

Voor iemand alleen

Het belangrijkste punt van aandacht is dat de familiale verzekering voor iedereen van toepassing kan zijn. Zelfs wanneer houw huishouden alleen uit jou bestaat en verder uit niets en niemand anders. Zelfs dan kan je met deze verzekering gedekt zijn wanneer je schade toebrengt aan andere of hun eigendommen. Laat de naam, familiale verzekering, je daar dus niet in foppen. Het is zeker de moeite waard om te bekijken op welke manier jij er voordeel van kan hebben om dit type verzekering af te sluiten. Wanneer je dit al gedaan hebt, dan kan de vergelijkingstool je inzicht geven in het soort verzekering dat voor jou de juiste optie is.

Read More
De rol van renovatie bij een brandverzekering
De rol van renovatie bij een brandverzekering
Leestijd: 2 minuten

Een brandverzekering is niet verplicht in België, al bestaan er wel veel uitzonderingen. Toch is het zo dat bijna elke Belg deze verzekering heeft. Het is echter wel zo dat veel Belgen niet beseffen wat er gebeurt wanneer de woning wordt gerenoveerd en hoe dit de verzekering beïnvloedt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een warmtepomp of het verzorgen van dakisolatie. Het is slim om eens dieper in te gaan op de effecten die renovaties hebben op de brandverzekering en de hoogte ervan.

Uitleg over de brandverzekering

Het is eerst goed om te weten wat een brandverzekering eigenlijk precies is. Dit is een verzekering die je dekt bij brand en natuurgeweld. Het is te gebruiken voor de herstelkosten aan een gebouw of voor de herbouw van dat gebouw. De brandverzekering wordt vaak aangevuld met een inboedelverzekering. Het is wel belangrijk om te weten dat de verzekering niet bij elke vorm van brand is aan te spreken. Wanneer het gaat om opzet, of oorlog of terrorisme, dan is er geen mogelijkheid om de verzekering aan te spreken.

Op tijd duidelijkheid geven

Het is belangrijk om de verbouwing of renovatie op tijd aan te geven bij de verzekeraar. Het punt is namelijk dat de waarde van het gebouw kan toenemen door de bouw. Dit betekent dat de verzekering niet langer overeenstemt met het gebouw. In dat geval is het belangrijk om er zeker van te zijn dat dit op tijd wordt aangepast. Wanneer je namelijk niet goed verzekerd bent, dan is de evenredigheidsregel niet goed toe te passen. Dan zal slechts een deel worden gedekt. Dat is niet zo heel fijn om mee te maken. Aan de andere kant werkt het natuurlijk ook mee in de hoogte van je verzekeringspremie.

Opletten met oververzekering

Het is belangrijk om ook het omgekeerde mee te wegen. Het is ook mogelijk dat je jouw gebouw oververzekerd hebt. In dat geval zal je wel een hogere premie betalen, maar krijg je minder uitgekeerd op het moment dat je met schade door brand te maken krijgt. Het is dus wel heel belangrijk om alles op tijd te melden bij de verzekeraar. Zo kan je er altijd zeker van zijn dat je voor het juiste bedrag verzekerd bent en alles gewoon goed in orde komt.

De polis volledig doornemen

Wanneer je zekerheid wilt hebben, dan is dat gemakkelijk te verzorgen. Het is vooral belangrijk om de polis van de brandverzekering door te nemen. Wanneer je de bepalingen kent met betrekking tot renovatiewerken, dan kan je hier ook naar handelen wanneer het zover is. Denk bijvoorbeeld aan het op tijd melden. In sommige gevallen is melden zelfs in het geheel niet nodig. Wanneer je woningwaarde flink zal stijgen, dan is dat ook een reden om een melding te doen, kan je als stelregel gebruiken. Mocht je het niet zeker weten, dan kan het ook altijd slim zijn om gewoon de verzekeraar te raadplegen. Die heeft hier altijd wel een antwoord op klaar.

Read More
Veranderingen in de verzekeringen van smartphones
Veranderingen in de verzekeringen van smartphones
Leestijd: 2 minuten

Smartphones, tablets en laptops moeten op een andere manier verzekerd worden in België. Het is al enige tijd bekend dat de Autoriteit Financiële Diensten en Markten met nieuwe regels zou komen. Dit is vooral van belang om te zorgen dat de consumenten een beter beschermde positie hebben. Het is wel belangrijk om als consument goed te weten wat er voor jou van kracht is onder deze nieuwe regels.

Wat zijn de nieuwe regels?

Wanneer je kijkt naar de nieuwe regels die door de Autoriteit zijn opgesteld, dan bieden deze veel duidelijkheid. Zo is het bijvoorbeeld zo dat gratis maanden voortaan eerlijk verdeeld moeten worden over de contractduur. Heb je de eerste maand gratis en elf maanden betalen? Dan komt dat dus neer op het betalen van een lager bedrag verdeeld over twaalf maanden. Dit helpt de consument om meer inzicht te krijgen in de verzekering en welke verplichtingen hierbij komen kijken. Het maakt het beter om alles op een goede manier te kunnen verzorgen, ook omdat de bedragen dan lager worden.

De bepalingen op orde

Het is belangrijk dat de aanbieders de bepalingen beter op orde krijgen in de komende periode. Hier is de Autoriteit al langer over bezig. Ook in 2022 werden al klachten ingediend tegen de verschillende spelers op de markt. Het was namelijk zo dat er allerlei constructies door buitenlandse verzekeraars en andere aanbieders in België werden aangeboden om onder bepaalde regels en bepalingen uit te komen. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst niet meer mogelijk is. Niet alleen de Autoriteit wil dit, maar ook andere belanghebbenden zoals de fabrikanten van de smartphones zijn het niet blij met deze oneerlijke praktijken.

Beter omgaan met klachten

De Autoriteit heeft zich in de nieuwe regels ook vooral gericht op de regels met betrekking tot klachten. Deze hoeveelheid werd steeds groter in recente jaren. Zo werden bijvoorbeeld door aanbieders allerlei diensten bij de aankoop afgedwongen. Dit was vaak tegen de zin van de consumenten in. Waardoor zij in allerlei problemen kwamen door de hoge lasten waar zijn mee te maken kregen. Vaak waren de diensten ook niet geheel duidelijk voor de consumenten. Waardoor de kosten dus onnodig hoog waren omdat er helemaal geen gebruik van de zaken werd gemaakt. Dit is dan ook niet meer mogelijk wanneer voortaan een verzekering wordt afgesloten als consument.

De consument beter beschermen

Het is natuurlijk vooral belangrijk dat de consumenten beter beschermd zijn op de markt. Consumenten waren tot nu toe heel kwetsbaar als het om verzekeringen voor smartproducten in België ging. Het is dan ook goed om te weten dat de Autoriteit zich daarop gestort heeft. Nu er duidelijke regels zijn opgesteld, is het ook zo dat direct al merkbaar is dat het aantal klachten afneemt, zo stelt de waakhond. Het is fijn om als consument gewoon een duidelijke deal te kunnen sluiten en ook precies te weten waar je aan toe bent. Het is om die reden dus ook een belangijke stap.

Read More
Huisdierenverzekering kan lager
Huisdierenverzekering kan lager door digitale optie
Leestijd: 2 minuten

PetExpert brengt de digitale huisdierenverzekering naar België. Door voor de digitale mogelijkheden te kiezen, is te zorgen dat de kosten goed omlaag kunnen. Alleen al doordat de kosten voor de dierenarts direct door de verzekeraar gewerkt worden. Dit geeft veel inzicht aan de baasjes met betrekking tot wat er betaald moet worden voor een bezoek aan de dierenarts. In België zal deze verzekeraar samenwerken met KBC. Dit is natuurlijk een bekende partij op het gebied van verzekeringen in eigen land.

Hoge kosten

Veel baasjes beseffen niet hoeveel de kosten voor dieren eigenlijk betreffen. Het kan om duizenden euro’s voor bepaalde behandelingen gaan. Het is dan ook vreemd dat maar 3 procent van de baasjes in België een verzekering voor de kosten van het huisdier heeft afgesloten. Door de komst van het Tsjechische PetExpert gaat dit mogelijk wel veranderen. Het verlichten in de kosten voor honden en katten wordt gedaan door een volledig digitale verzekering op de markt te brengen. Het inschrijven, het betalen alles is online te regelen. Daarvoor heeft de verzekeraar een online managementsysteem dat ook gekoppeld is aan de praktijken van zo’n duizend dierenartsen in België.

Sneller verwerken

Door de toepassing van het managementsysteem kan PetExpert veel gemakkelijker en sneller de kosten die voor eigen rekening komen verwerken. Dit betekent dat het baasje van het huisdier direct ook weet voor welke kosten hij of zij komt te staan. Omdat huisdieren een belangrijk onderdeel van een huishouden vormen, is het niet vreemd dat de baasjes goed voor ze willen zorgen. De juiste zorg kunnen bieden is voor honden en katten net zo belangrijk als dit voor mensen is. Met een goede verzekeraar is dit beter te bereiken. Door een goede verzekering is beter te budgetteren. Dit helpt de kosten opvangen indien nodig.

Disruptie van de markt

PetExpert is al de tweede nieuwe verzekeraar voor huisdieren die in België zaken gaat doen. Eerder in 2023 kwam ook Figo op de Belgische markt. Dit is een verzekeraar uit Amerika. Bij die verzekeraar is er niet alleen ruimte voor honden en katten. Ook papegaaien en konijnen kunnen op allerlei vlakken van verzorging worden verzekerd. De opening van een filiaal in Hasselt was direct ook het begin van deze partij van de diensten in Europa. Het is het doel van Figo om 10 procent van de huisdieren verzekerd te laten rondlopen in de toekomst.

Bestaande partijen

Het verzekeren van de kosten voor huisdierzorg is niet nieuw. Er is al vele jaren een kleine markt voor. Die werd altijd gedomineerd door bestaande partijen die honden verzekerde. Daarnaast werkte AXA lang samen met Santévet uit Frankrijk. Deze partijen hadden samen de markt in België in handen. Het is ook niet geheel duidelijk of de markt heel rendabel is. Zo was Baloise enige tijd aanbieder van huisdierverzekeringen, maar trok die partij zich toch weer terug uit deze markt. Naar eigen zeggen was dit omdat de markt te weinig potentie vertoonde voor de lange termijn als verdienmodel.

Read More
Steeds meer werk voor verzekeringsmakelaar in België
Steeds meer werk voor verzekeringsmakelaar in België
Leestijd: 2 minuten

De verzekeringsmakelaar wordt in België steeds vaker ingeschakeld. Dit gebeurt ook voor allerlei soorten verzekeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer beleggingsverzekeringen die worden afgesloten. Ook hebben meer en meer mensen interesse in een ongevallenverzekering. In al deze gevallen kan de makelaar een belangrijke rol spelen. Meer dan de helft van deze verzekeringen werd door makelaars verkocht in het afgelopen jaar.

Liever naar de makelaar

De verzekeringsmakelaar speelde natuurlijk altijd al een belangrijke rol in het verkopen van verzekeringen. Het is wel opvallend dat die rol na vele jaren nog altijd iets groter lijkt te worden. Slechts een deel van de verzekeringen wordt verkocht door zelfstandige agenten die specifiek aan een verzekeringsmerk verbonden zijn. Daarnaast is er ook nog een deel dat direct door de verzekeraars aan de consumenten wordt verkocht. Dat gebeurt voornamelijk online door deze direct af te sluiten na eigen onderzoek. Zowel de zelfstandig agenten als de directe verkoop zijn voor een vijfde van de markt verantwoordelijk.

Een steeds groter pakket

Wat vooral opvalt, is dat het pakket dat de verzekeringsmakelaar aanbiedt steeds groter wordt. Het is onder andere door de ontwikkeling van banken die hun kantoren sluiten dat dit gebeurt. Makelaars richten zich op beleggingsverzekeringen en koopsomverzekeringen. Daar is dan ook steeds meer in te doen voor deze groep. Waar het eerst vooral om fiscaal aantrekkelijke levensverzekeringen ging die door de makelaars werden verkocht, is het nu juist zo dat er ook veel lucratieve beleggingsverzekeringen in het pakket zijn opgenomen. Daar is dan ook een grote markt voor. Dit maakt het voor consumenten ook veel gemakkelijker.

Ontwikkelingen in de maatschappij

De algemene vraag naar verzekeringen in België neemt ook toe. Dat heeft bijvoorbeeld effect op de ongevallenverzekeringen. Nu meer en meer alternatieve vervoersmiddelen zoals e-bikes worden gebruikt, is het ook zo dat er meer vraag ontstaat naar dit soort verzekeringen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor steps. Het is voor klanten belangrijk om veilig en beschermd de weg op te gaan en dat is te doen door op deze manier voor verzekeringen te zorgen. Makelaars plukken hier de vruchten van door meer en meer van dit soort pakketten aan te bieden waarin alles is opgenomen wat nodig is. Dit heeft bijvoorbeeld met letsel en met schade te maken. De makelaar weet goed wat de consument nodig heeft.

Bijna 30 miljard

De totale waarde van de verkochte verzekeringen in België was in 2021 al bijna 30 miljard euro. Er werd voor 29,3 miljard aan levens- en schadeverzekeringen verkocht in dat jaar. Dit komt dus voor meer dan de helft voor rekening van de verzekeringsmakelaar. De verwachting is dat de verkoopsom in de komende jaren nog wat verder oploopt. Daarnaast wordt verwacht dat het percentage dat via de makelaar gaat ook nog iets toeneemt. Het is daarnaast ook zo dat er nog veel ontwikkeling is te zien op het gebied van nieuwe soorten verzekeringen of pakketten op maat. Dit kan ook een flink effect teweegbrengen op de markt voor allerlei verzekeringen.

Read More
Nieuwe regels voor telefoonverzekeringen in België
Nieuwe regels voor telefoonverzekeringen in België
Leestijd: 2 minuten

Telefoonverzekeringen en verzekeringen voor andere devices worden voortaan beter gereguleerd in België. Daarvoor heeft de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten nieuwe regels opgesteld. Dit is vooral gedaan om consumenten beter te kunnen beschermen. Het is meer dan belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn. Op die manier wordt het ook gemakkelijker om de juiste smartphone te kopen en deze ook op de juiste manier te verzekeren.

Inzicht in de nieuwe regels

Het is belangrijk om goed te weten wat de nieuwe regels voor smartphoneverzekeringen inhouden. Mocht een verzekering worden aangeboden met gratis maanden, dan is het verplicht om periodieke premies te rekenen die even hoog zijn en gelijk gespreid worden over de contractduur. Is de eerste maand van een contract van een jaar gratis, dan moet het saldo van de elf overgebleven maanden gelijkelijk worden verdeeld over de volle 12 maanden van het contract. De consument moet op die manier dus ook meer inzicht hebben in wat voor soort verzekering nu eigenlijk wordt afgesloten en welke verplichtingen hierbij komen kijken.

Het aanpakken van klachten

Een belangrijke reden waarom de Autoriteit met de nieuwe regels komt, is de grote hoeveelheid klachten in recente jaren. Zo werd bijvoorbeeld door Switch gedwongen om naast een smartphone of tablet ook een reeks abonnementen op allerlei diensten te nemen. Zelfs wanneer deze diensten niet gebruikt werden door de consument. Zo werd bijvoorbeeld een Franse smartphoneverzekering aangeboden, naast abonnementen op een privilegekaart en websitesoftware. Omdat de kopers van de smartphones geen idee hadden waar dit voor diende, werd vaak een veel te duur contract met te hoge verzekerings- en abonnementskosten getekend.

Duidelijke bepalingen

Door de grote hoeveelheid klachten over deze zaken, werd in februari van 2022 een algemene klacht ingediend over deze praktijken bij de toezichthouders op de markt. Al in begin maart werd duidelijk dat de FSMA verbood aan Switch om deze pakketten nog langer op Belgisch grondgebied aan te bieden. Dit was namelijk in strijd met reglementaire bepalingen en wetten. Vooral zaken die betrekking hadden op gedragsregels en klantinformatie. Op die manier konden de consumenten voortaan beter beschermd worden tegen dit soort zaken. Apple was een belangrijk merk voor Switch. Deze fabrikant heeft de samenwerking stopgezet. Switch heeft intussen alle winkels in België gesloten.

Betere bescherming al direct merkbaar

De regels zijn inmiddels van kracht en de eerste voordelen voor consumenten zijn al merkbaar. Verschillende belangengroepen geven aan dat de consumenten zich nu beter beschermd voelen. Door de klachten die werden neergelegd kon snel gehandeld worden en was verandering goed mogelijk. Wel is het van groot belang dat ook de nieuwe regels en de uitvoering ervan goed worden gemonitord. Alleen op die manier heeft de bescherming van de consument ook een blijvend karakter. Wie problemen heeft met de huidige smartphoneverzekering wordt dan ook aangeraden om klachten in te dienen bij de autoriteiten. Op die manier is te zorgen dat het probleem wordt aangepakt. Zeker nu de nieuwe regels duidelijker zijn kan dit het nodige opleveren.

Read More
De verzekeringen bij een huurhuis
De verzekeringen bij een huurhuis
Leestijd: 2 minuten

Wie woont in een huurhuis moet vooral ook goed bekijken wat er nu eigenlijk wel en niet nodig is als het om verzekeren gaat. Het is belangrijk dat alles goed geregeld is, alleen al omdat je er zeker van moet zijn dat je alles op orde hebt voor het geval er wat gebeurt. Daarom is het zeker ook zaak om eens te bekijken wat je nu precies nodig hebt wanneer je huurt. Je komt dan in ieder geval bij drie verzekeringen uit die onmisbaar zijn. Het is slim om dit goed aan te pakken.

Wat regelt de huurbaas?

Wanneer je kijkt naar wat de huurbaas regelt, dan zijn dat de zaken die normaal onder een opstalverzekering vallen. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand, storm of water. Dit zijn zaken die schade aan je huis toe brengen. Daarom is de huurbaas ook degene die dit oplost. Er zijn echter natuurlijk meer zaken die een rol spelen dan alleen de schades aan de woning. Daarom is het ook goed om enkele andere zaken goed op orde te hebben wanneer je een woning huurt. Zo weet je zeker dat je altijd goed zit als huurder.

Een goede inboedelverzekering

Een goede inboedelverzekering is altijd belangrijk. Daarmee verzeker je de spullen die je in je huis hebt. Alles wat je kan oppakken en meenemen, valt hieronder. Van je bank tot je televisie tot al je accessoires en sieraden is alles te dekken met deze verzekering. Het is dan wel slim om te bekijken welke spullen je nu precies hebt. Voor huurders geldt er ook zoiets als huurders belang. Denk aan verbeteringen aan je huurwoning die je zelf gefinancierd hebt. Daar kan je met deze verzekering ook het nodige van dekken. Dit is dus ook van belang om uit te zoeken.

Een aansprakelijkheidsverzekering

Ook de aansprakelijkheid die je hebt voor het toebrengen van schade aan anderen en hun spelen moet je verzekeren. Het is belangrijk om je te beseffen dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Maar ook als het niet om een klein hoekje gaat is het wel heel fijn wanneer je de zaken gewoon goed op orde hebt. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor je hele gezin. Denk aan wat er allemaal kan gebeuren als de kinderen fijn aan het spelen zijn. Deze kosten kunnen flink oplopen. Op deze manier voorkom je dat.

Het gebruik van de rechtsbijstandverzekering

Of je nu koopt of huurt, je kan altijd ruzie met de buren krijgen. Die kunnen soms ook flink uit de hand lopen. Daarnaast kan er natuurlijk ook altijd een ander soort conflict ontstaan. Bijvoorbeeld omdat je problemen hebt met een aankoop en de aflevering daarvan. Het is dan belangrijk dat je juridisch goed bijgestaan wordt. Bijvoorbeeld door een advocaat. Dan is het belangrijk dat die rechtsbijstand ook goed verzekerd is. De kosten hiervoor kunnen namelijk flink oplopen. Die wil je natuurlijk niet zelf moeten ophoesten. Dus ook wanneer je huurt is de rechtsbijstandverzekering een belangrijk onderdeel hiervan.

Read More
1 2 3 18