Moet ik mij verzekeren als ik op reis ga?
Moet ik mij verzekeren als ik op reis ga?
Leestijd: 2 minuten

Als je op reis gaat is het belangrijk om na te denken over een goede verzekering. Op reis kan je immers van alles overkomen. Je kunt ziek worden, maar je kunt ook het slachtoffer van diefstal of zelfs een beroving. Ook kan het gebeuren dat je pech krijgt met je auto en dat je aangewezen bent op vervangend vervoer om weer thuis te komen. Ook kan er iets aan de hand zijn waar je geen invloed op hebt. Als je dan niet verzekerd bent kan dit ertoe leiden dat je voor flinke kosten komt te staan.

Verzekeren tegen onvoorziene omstandigheden op reis

Een verzekering is altijd bedoeld voor omstandigheden die niet voorzien waren en waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Stel dat je op vakantie bent in een vreemd land en er wordt een staking georganiseerd waardoor je niet terug naar huis kunt. Ook kan het gebeuren dat er vanwege weersomstandigheden niet gevlogen kan worden. Dan moet je extra kosten maken om langer op je vakantieadres te blijven. Deze kosten worden in zo’n geval gedekt door je reisverzekering.

Stel je verzekering altijd direct op de hoogte

Als er tijdens je vakantie iets gebeurt waardoor je een beroep moet doen op je verzekering, is het belangrijk deze direct op de hoogte te stellen van de gebeurtenis. Kun je bijvoorbeeld als gevolg van een staking niet naar huis, dan moet je dit meteen melden. Als je drie dagen later dan gepland thuis komt en plompverloren een rekening voor extra hotelovernachtingen bij je verzekeraar claimt is de kans groot dat ze niet zullen uitkeren. De verzekering kan soms ook een alternatief bieden, bijvoorbeeld vertrek van een andere luchthaven of een andere manier van vervoer. Het is belangrijk dat je hiermee in veel gevallen akkoord moet gaan omdat als je dat niet doet je zelf voor de extra kosten opdraait.

Zorg dat je veilig op reis gaat

Ook al ben je goed verzekerd is het natuurlijk belangrijk dat je veilig op reis gaat. Dure sieraden en dure horloges laat je beter thuis dan ze mee op vakantie te nemen. Berg geld en betaalpassen altijd goed op en neem niet te veel contant geld mee als je je hotel verlaat of een excursie gaat doen. Als je alle veiligheidsadviezen voor op reis in acht neemt maak je de kans kleiner dat je het slachtoffer wordt van een beroving of diefstal.

Sluit je reisverzekering tijdig af

Als je op reis gaat is het verstandig om zo ver mogelijk van tevoren een reisverzekering af te sluiten. Doe je dat enkele dagen van tevoren dan betaal je een veel hogere premie. Je kunt ook een doorlopende reisverzekering afsluiten. Dan ben je altijd verzekerd als je op reis gaat, of het nu gaat om een vakantie naar het buitenland of een korte trip in eigen land. Je kunt een verzekering voor op reis heel gemakkelijk via het internet afsluiten. Het voordeel van online een verzekering zoeken is dat je heel gemakkelijk kunt vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de premie die je moet betalen maar ook naar de dekking die de verzekering biedt.

Read More
Wat zijn de verschillen tussen zorgverzekering in België en in Nederland?
Wat zijn de verschillen tussen zorgverzekering in België en in Nederland?
Leestijd: 2 minuten

In België is de betaling van de zorgpremie anders geregeld dan in Nederland. In Nederland betaalt een volwassene voor een zorgverzekering in 2020 rond de 115 euro per maand voor een basisverzekering. Deze dekt bezoek aan de huisarts of specialist en de kosten van een ziekenhuisopname of bezoek aan de spoedeisende hulp. Daarnaast is er ook nog een verplicht eigen risico per volwassene van 385 euro per jaar. Dat lijken forse zorgkosten, maar daarmee is de Nederlandse burger wel ‘klaar’. Er komen niet veel extra kosten meer bij.

Read More
Worden verzekerden straks de dupe van algoritmes?
Worden verzekerden straks de dupe van algoritmes?
Leestijd: 2 minuten

Als je een verzekering wilt afsluiten beoordeelt de verzekeraar het risico en aan de hand van dat risico wordt de premie bepaald. Voorbeeld: Een huis met een rieten dak verzekeren tegen brand is duurder dan eenzelfde verzekering met een betonnen dak. Dat vinden veel mensen nog wel logisch. Maar wat nu als de premie voor jouw verzekering wordt bepaald aan de hand van een risicoprofiel waar je zelf geen weet van hebt? Dan wordt het een ander verhaal.

Read More
Is het verstandig om een familiale verzekering af te sluiten?
Is het verstandig om een familiale verzekering af te sluiten?
Leestijd: 2 minuten

In België is een familiale verzekering, ook wel een ‘verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privéleven’ niet verplicht. En in de praktijk blijkt ook dat je hem wellicht nooit of maar eens in je leven nodig hebt. Maar als je voor jezelf of voor je gezin een dergelijke verzekering niet afsluit, dan loop je wel een groot risico. De familiale verzekering dekt namelijk schade die je aan derden toebrengt buiten jouw schuld. Deze kosten kunnen flink oplopen, zeker als het om de vergoeding van medische behandelingen gaat. 

Read More
Verkopers moeten klanten beter informeren over annulatieverzekering
Leestijd: 2 minuten

Handelaars die bij hun vakantie een extra verzekering zoals een annulatieverzekering willen verkopen, zullen jou daar vanaf binnenkort beter over moeten informeren. De Ministerraad keurde daarvoor een ontwerp goed van minister van Consumentenzaken Kris Peeters. Op die manier zouden klanten beter kunnen inschatten of de bijkomende verzekering voor hen wel degelijk een meerwaarde heeft.

Read More
Worden de supplementen bij een hospitalisatieverzekering binnenkort beperkt?
Leestijd: 2 minuten

De mutualiteiten willen voor kwetsbare groepen een maximumplafond aan erelonen inlassen. Zo zou bijvoorbeeld een ziekenhuis niet meer dan 5.000 euro aan supplementen voor een zwaar ziek kind mogen aanrekenen. Dat blijkt althans uit het tarievenakkoord tussen mutualiteiten en artsen. Wat zijn de supplementen bij een hospitalisatieverzekering? En geldt de limiet van 5.000 euro ook voor andere zieken?

Read More
Prijs autoverzekering stijgt in 2018
Leestijd: 3 minuten

Eigenaars van een auto zullen het komende jaar meer moeten betalen voor hun autoverzekering. Niet alleen de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering zal stijgen in prijs. Ook een miniomniumverzekering en omniumverzekering zullen fors duurder worden. Volgens analisten zal de stijging zelfs rond de 10 procent schommelen. Vooral het stijgend aantal verkeersongevallen is daarvan de oorzaak.

Read More
Gemiddelde Vlaming weet niet wat hospitalisatieverzekering dekt
Leestijd: 2 minuten

Voor bijna één op de drie Vlamingen is het onduidelijk wat hun aanvullende hospitalisatieverzekering betaalt. Zo blijkt uit een onderzoek van Partena Ziekenfonds onder 1.000 Vlamingen. Vooral het feit dat facturen van ziekenhuizen ondoorzichtig zijn is daarvan één van de oorzaken.

Read More
Algemene prijs autoverzekering zal niet snel dalen
Leestijd: 2 minuten

De Belg begaat algemeen gezien minder ongevallen. In 2017 daalde het aantal ongevallen immers met 10 procent. Daarnaast moest maar 6 procent van alle autobestuurders van zijn autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) gebruikmaken. Toch zullen autoverzekeraars niet snel de algemene prijs van hun autoverzekeringen verlagen. De kostprijs van een herstelling is immers duurder dan ooit.

Read More
Wat doen wanneer ik geen autoverzekering meer krijg?
Leestijd: 2 minuten

Ook in 2017 was er een forse stijging van het aantal autobestuurders dat geen autoverzekering meer kreeg. Concreet ging het om een stijging met 6,5%. Zo blijkt althans uit het aantal aanvragen dat het Tariferingsbureau ontving. Bij wie kan je terecht als je geen autoverzekering BA vindt bij een verzekeraar?

Read More
1 2 3 15