Motor opdrijven en autoverzekering: informeer tijdig

Motor opdrijven en autoverzekering: informeer tijdig
Motor opdrijven en autoverzekering: informeer tijdig
Leestijd: 3 minuten

Motor opdrijven en autoverzekering: informeer tijdigMet net het auto- en motorsalon achter de rug zijn menig autofreaks bezig met het sleutelen aan hun wagen. Heb je onlangs het vermogen van jouw auto opgedreven? Vergeet dit dan niet door te geven aan je autoverzekering. In geval van een schadegeval zonder voorafgaande melding, kunnen er problemen ontstaan qua dekking. In het ergste geval loop je het risico de uitbetaalde vergoedingen terug te moeten betalen.

Vermogen motor opdrijven

Anno 2016 hoef je niet langer een echte mechanicus te zijn om het vermogen van een auto op te drijven. Verschillende ondernemingen en toolkits zijn gespecialiseerd in het verhogen van het vermogen van een auto met enkele kleine aanpassingen in de software. Een standaard gezinswagen kan op die manier van 120pk naar 140pk of meer verhoogd worden. Op zich schuilt er weinig fout in deze upgrade. De aanpassingen gebeuren door gespecialiseerde bedrijven, plus de motors zijn fysiek effectief in staat om deze enkele tientallen pk’s verhoging te dragen. Zelfs het verbruik van de wagen kan op die manier verlaagd worden. De enige kanttekening die bij dit alles behoort geplaatst te worden, is het verzekeringsluik.

Motor opdrijven en autoverzekering

Het opdrijven van een motor is niet onwettelijk. Met andere woorden: de politie of het gerecht zal je niet tegenhouden wanneer je met een opgedreven motor rondtoert, zolang je je aan de wettelijke snelheid houdt. De autoverzekeraar behoort evenwel van deze aanpassing ingelicht te worden. Door het feit dat de motor verzwaard wordt, neemt immers het risico voor de verzekeraar toe. De kans op een ongeval met schade is immers groter bij een wagen met een motor met 140pk in plaats van 120pk. Een verzekeraar zal je steeds een premie voorgeschoteld hebben op basis van een risicoanalyse. Onder meer de kracht van de auto is daar één van de bepalende factoren in. In de praktijk wordt dit verhoogd risico gecompenseerd door het aanrekenen van een hogere premie.

Wat met de autoverzekering bij schade?

Ter beoordeling van deze situatie behoort een onderscheid gemaakt te worden tussen een verzwaarde motor bij een erkende garage of persoon die na de uren bijklust:

1. Erkende garage: bij een erkende garage zal de garagist dergelijke wijzigingen zelf door geven aan de autoverzekeraar. Het inschrijvingsbewijs van de wagen moet immers aangepast worden. In deze hypothese loop je als verzekeringsnemer geen risico: de autoverzekeraar is van het verhoogd risico ingelicht, waardoor hij zelf vervolgens behoort te oordelen over de hoogte van de premie.

2. Tuner/klusser na de uren: wanneer de motor verzwaard wordt bij een gespecialiseerde tuner en/of iemand die na de uren bijklust, wordt de autoverzekeraar niet automatisch ingelicht. Ligt je persoonlijk de autoverzekeraar niet in en bega je desondanks een ongeval? Dan bestaat het risico dat de autoverzekeraar een regresvordering instelt. In die situatie zal de autoverzekering eerst de schade van de schalde lijdende partijen vergoeden (bv. de materiële schade van de andere autobestuurder, lichamelijke schade van een zwakke weggebruiker etc.), waarna de autoverzekeraar dit van de verzekeringsnemer terugvordert. De regresvordering of het verhaalsrecht van de autoverzekeraar is evenwel beperkt tot 30.000 EUR.

Conclusie

Informeer goed naar het statuut van de persoon waarmee je samen werkt om de kracht van de motor te verzwaren. Werk je met een erkende garagist? Dan komen er weinig formaliteiten aan te pas. Verzwaar je zelf de kracht van de motor via een toolkit? Of roep je de hulp in van een hobby knutselaar? Vergeet dan de autoverzekering niet te informeren om potentiële negatieve gevolgen te vermijden. Wanneer je dit zou nalaten loop je het risico tot 30.000 EUR terug te moeten betalen

Related Posts