Met een ‘verzekerd’ gevoel op vakantie

Met een ‘verzekerd’ gevoel op vakantie
Leestijd: 4 minuten

Met een ‘verzekerd’ gevoel op vakantieStaat binnenkort uw broodnodige zomervakantie voor de boeg? Of hebben u en uw partner een oog laten vallen op een najaarsvakantie? Dan is het wellicht tijd om tegelijk uw verzekeringspakket te controleren. Hoewel jaarlijks miljoenen Belgen richting de zon of sneeuw trekken, blijkt verzekeren slechts bijzaak. Het tegendeel is echter waar.

Wie op vakantie vertrekt denkt wellicht niet graag aan de mogelijke negatieve gevolgen van op reis gaan. Een koffer die beschadigd van de bagageband rolt, een beautycase die gestolen wordt in de hotelkamer, één van de kinderen die zijn of haar been breekt tijdens de wintersportvakantie, etc. Het zijn maar enkele van de vele mogelijke schadegevallen op vakantie. Binnen het verzekeringsluik is echter één positieve noot: een groot aantal van de verzekeringen die gelden in België, lopen tevens door op vakantie.

Tip: Op zoek naar een reisverzekering? Doe hier de vergelijking >

Een familiale verzekering

Een familiale verzekering dekt alle schade die u of uw gezin zou berokkenen aan derden in het privéleven. Zo is het perfect mogelijk dat één van uw kinderen tijdens het voetballen op de camping in Spanje per ongeluk het raam van de plaatselijke kantine uittrapt. Tevens kan het dat uw trouwe viervoeter – die gelukkig mee mocht op het vliegtuig – op de dijk van Benidorm een passant bijt. De meeste familiale verzekeringen breiden hun dekking uit tot het buitenland. Met andere woorden: berokkent u of één van uw gezinsleden zelfs op vakantie schade aan een derde, dan nog zal uw familiale verzekering tussen komen. Idem kan een gelijkaardige uitbreiding gevonden worden binnen de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) voor de wagen. Een verzekering BA dekt de schade die u met uw voertuig zou berokkenen aan andere wagens, zelfs in het buiteland. De concrete dekking van de verzekering wordt weergegeven op de zogenaamde ‘groene kaart’. Standaard geldt deze dekking binnen de hele Europese Unie. De meeste brandverzekeringen dekken tegelijk met de woning in België, ook de vakantiewoning(en) die u in het buitenland zou hebben. De daarin aanwezige huisraad geniet van dezelfde zekerheid. Zinnens om een wagen te huren in de Verenigde Staten? Voorzie dan een aanvullende verzekering. De basisverzekering voor wagens in de Verenigde Staten dekt slechts een zeer beperkte som. Voorzie een verzekerd schadebedrag van om en bij de 1 miljoen dollar, anders kan uw trip naar de Verenigde Staten voor een onaangenaam staartje zorgen.

Voor wintersporters zal vooral het luik ‘reisbijstand’ van belang zijn. Een reisbijstandsverzekering komt tussen in een groot aantal medisch gerelateerde ongevallen, zoals repatriëring bij ziekte, ongeval of overlijden; verlengd verblijf; vervroegde terugkeer; opsporingskosten; medische kosten; en hospitalisatiekosten in het buitenland. Bepaalde verzekeraars dekken tevens de medische kosten na terugkeer in België. Touroperators zullen bij het boeken van uw vakantie polsen of u een reisbijstandsverzekering voor de looptijd van de vakantie wenst. Zoals de benaming al doet vermoeden, geldt de dekking enkel gedurende de periode dat u op vakantie bent. Van zodra uw vakantie achter de rug is, kan men van geen dekking meer genieten inzake medische of hospitalisatiekosten. Een doorlopende reisverzekering daartegenover geldt het hele kalenderjaar door, ongeacht de plaats waar men zich op dat moment bevindt. Kortom, of nu één, twee of tien maal in 2015 een vakantie boekt richting de Spaanse kust, uw doorlopende reisbijstandsverzekering zal alle kosten het hele jaar door op zich nemen. Logischerwijze zal aangezien de dekkingsduur langer is, de prijs van de polis ook hoger zijn.

Belangrijk: beschikt u over een eigen hospitalisatieverzekering? Ga dan na of u nog nood heeft aan een afzonderlijke reisbijstandsverzekering. Bepaalde hospitalisatieverzekeraars dekken tevens de medische kosten in het buitenland, waardoor u in se twee maal voor dezelfde dekking zou betalen. Opmerkelijke evolutie is de verruiming van annulatieverzekeringen. Waar er tot pakweg tien jaar geleden enkel sprake was van ‘onvrijwillige annulatie’ bij ernstige ziekte of overlijden in de directe omgeving, worden de mogelijkheden om te annuleren vandaag ruim geïnterpreteerd. Zo kan een blindedarmontsteking, het overlijden van de schoonmoeder, of een tweede zit anno 2015 onder onvrijwillige annulatie gelokaliseerd worden.

Ga steeds na welke verzekeringen u in het buitenland zou nodig hebben. Gaat u met de wagen op vakantie, ga dan zeker na of uw wagen tevens in het buitenland verzekerd is. Gaat u op wintersport, dan zal wellicht de medische bijstand het meeste in het oog springen. Boekte u een bed & breakfast in het hartje van de Provence waarbij u overeen kwam om de kamers ter plaatse te betalen, dan heeft een voorafgaande annulatieverzekering weinig nut. Het afsluiten van de juiste verzekeringen is bijgevolg een kwestie van uw eigen reisplannen uit te stippelen. De verzekering via touroperators komt ook enkel tussen voor het luik dat u bij de touroperator bestelde. Bestelde u enkel de vlucht bij de touroperator, en particulier het hotel zonder tussenkomst van de touroperator, dan kan de touroperator voor dit luik niet tussen komen. Andere doorslaggevende aspecten zijn u en uw bezittingen. Wie op cruise vertrekt met een Rolex horloge of briljanten armband zal wellicht niet volstaan met de standaarddekking van de reisverzekering. Idem wie bijvoorbeeld op risicosportvakantie gaat, zoals een hele week duiken in de Egyptische zee. Dekt u basis reisverzekering alle materiële en medische kosten, zelfs wanneer deze het gevolg zijn onder water gaan? Uw eigen verzekeringsmakelaar of –agent, of verzekeraar rechtstreeks, kan deze en andere vragen snel beantwoorden.

Related Posts