Loont een rijhulpsysteem voor premie autoverzekering?

Loont een rijhulpsysteem voor premie autoverzekering?
Loont een rijhulpsysteem voor premie autoverzekering?
Leestijd: 3 minuten

Personen die recent naar een nieuwe auto of tweedehandswagen geïnformeerd hebben, zullen gemerkt hebben dat slimme rijhulpsystemen niet langer een grote hap uit het budget nemen. Rijhulpsystemen worden ook meer en meer toegepast bij het bepalen van de prijs voor autoverzekeringen. Loont het financieel te investeren in intelligente rijhulpsystemen? Wat zijn de voordelen en nadelen van rijhulpsystemen?

Rijhulpsystemen en korting autoverzekering

Door de extra veiligheid die rijhulpsystemen bieden voor gebruikers, zijn autoverzekeraars bereid een korting te geven op de premie van hun autoverzekering. In de praktijk ondersteunen de meeste autoverzekeraars de volgende rijhulpsystemen:

  • Adaptive Cruise Control: Via een specifieke sensor meet de auto de afstand tot het voorliggende voertuig. De Adaptive Cruise Control zorgt ook voor het automatisch behouden van een veilige afstand tegenover de voorligger.
  • Noodstopsysteem: Deze optie laat het voertuig vertragen of volledig stoppen om een aanrijding met een voorligger te vermijden.
  • Dode Hoek Waarschuwing: Dit rijhulpsysteem waarschuwt de bestuurder indien er zich een voorwerp bevindt in de dode hoek van de auto.
  • Rijstrook ondersteuning: Waarschuwing voor de bestuurder indien de auto afwijkt van zijn rijstrook zonder gebruik van de richtingaanwijzer.
  • Aandachtassistent: Dit systeem meet de vermoeidheid van de bestuurder o.b.v. het rijgedrag en de houding van de bestuurder. Tijdens lange ritten waarschuwt de optie om regelmatig pauzes te nemen.

Premie autoverzekering op basis van rijgedrag

Een alternatief voor rijhulpsystemen is de autoverzekering o.b.v. rijgedrag. In België biedt AXA Verzekeringen het product DriveXperience aan. DriveXperience is een autopolis waarbij de verzekeraar de premie bepaalt o.b.v. het geregistreerde rijgedrag van jongeren. Jongeren kunnen op die manier 20 tot 50% besparen op hun premie autoverzekering. In de praktijk meet de autoverzekeraar het rijgedrag via een applicatie die de jongere dient te registreren op zijn of haar smartphone. De applicatie houdt rekening met (i) het versnellen, (ii) het remmen, (iii) het nemen van bochten en (iv) de rijsnelheid. Na afloop van elke rit ontvangt de jongere een analyse van het rijgedrag. DriveXperience kan dus voordelig zijn voor jongeren of ouders op zoek naar een autoverzekering voor jongeren bijvoorbeeld.

Twee jaar geleden testte AG Insurance een gelijkaardig alternatief bij autoverzekeringen voor volwassenen. De verzekeraar besloot toen bij wijze van proef een zwarte doos te installeren in de bedrijfswagen van 80 personeelsleden. Uit de resultaten van het onderzoek bleek evenwel dat de kostprijs van de uitrusting nog te duur was tegenover het premievoordeel voor de gebruikers. “De kostprijs van de apparaten was nog te hoog om een voldoende premievoordeel toe te kennen aan de klanten en het businessmodel voor ons rendabel te houden. Dat heeft te maken met de vrij lage premies die in België gangbaar zijn voor de BA Autoverzekering: pakweg 400 euro per jaar voor een gemiddelde klant en 800 euro voor jongeren”, aldus Gerrit Feyaerts, woordvoerder bij AG Insurance. In landen als Groot-Brittannië en Italië zou het wel reeds lonen om een dergelijk systeem volledig in te voeren.

Voordelen en nadelen premie via rijhulpsystemen en rijgedrag

De voordelen van het geven van korting op premies zijn:

  • Pay how you drive. Het ontvangen van korting op de premie beloont goede chauffeurs. Rijhulpsystemen of een autoverzekering o.b.v. rijgedrag kan tot 400 EUR per jaar bij een BA Autoverzekering besparen.
  • Motivatie tot het aannemen van veilig(er) rijgedrag. Zelfs indien het huidig rijgedrag nog niet in een korting zou resulteren, kan het bestuurders wel aanzetten om dit gedrag in de toekomst te vertonen.
  • Prijskwaliteit. Vandaag zijn rijhulpsystemen meer dan ooit betaalbaar.

Als nadeel kan opgemerkt worden dat nog niet alle autoverzekeraars de rijhulpsystemen ondersteunen. Zo geven o.a. KBC Verzekeringen en ING Verzekeringen nog geen korting voor dergelijke systemen. Daarnaast vereisen rijhulpsystemen een investering alvorens men van korting kan genieten. Voor gebruikers die opteerden voor de goedkoopste auto is dus een autoverzekering op basis van rijhulpsystemen of rijgedrag geen optie.

Related Posts