Kinderen vervoeren en ongeval: wie dekt wat?

Kinderen vervoeren en ongeval: wie dekt wat?
Kinderen vervoeren en ongeval: wie dekt wat?
Leestijd: 2 minuten

Kinderen vervoeren en ongeval: wie dekt wat?Regelmatig worden ouders aangesproken om klasgenootjes van het kind mee te nemen op een excursie. Idem wat betreft afspraakjes, zoals een dag kinderboerderij, binnenspeeltuin of bioscoop. Op zich niets mis mee. Maar wat wanneer het niet zo rooskleurig afloopt? Welke verzekeraar dekt wat in geval van een schadeverwekkende gebeurtenis?

Doorsnee verhaal

Op zich hoeft u zich als ouder geen zorgen te maken. Wanneer u een aantal klasgenootjes van uw kind meeneemt met de wagen, dan zal de lichamelijke schade volledig vergoed worden door uw verzekeraar Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). Voor lichamelijke schade geldt er een integrale schadeloosstelling, wat wil zeggen dat de kinderen een volledige dekking of vergoeding ontvangen voor de lichamelijke schade. Er geldt geen gelimiteerde schadebegroting zoals bijvoorbeeld bij andere schadeposten het geval is. De kinderen, ongeacht of ze nu al dan niet minderjarig zijn, worden door het feit dat ze passagier zijn van het voertuig beschouwd als zwakke weggebruiker. Op basis van de toepasselijke regelgeving van de WAM-wet wordt elke zwakke weggebruiker integraal voor lichamelijke schade vergoedt. Idem is er geen relevantie wat betreft de fout. Ookal bent u als ouder-passagier in de fout bij het ongeval, toch zal uw verzekeraar BA dekking bieden voor de schade.

Uitzonderingen

Er dient echter één grote nuance gesteld te worden. Bovenstaande uiteenzetting geldt enkel in geval u reglementair in orde bent. Lees, u moet de kinderen op een rechtmatige en veilige wijze vervoeren. Er mag slechts één kind per zitplaats geplaatst worden, en de kinderen moeten reglementair vast gegordeld zijn. Wanneer deze zaken niet in orde zijn, bestaat de kans dat de verzekeraar een regresvordering uitvoert voor de toegekende schadevergoedingen aan de zwakke weggebruikers. In meer doorsnee taal: de verzekeraar BA kan de uitgekeerde vergoedingen aan de zwakke weggebruikers van u persoonlijk gaan terugvorderen als bestuurder.

Als algemene regel krijgt u als bestuurder geen vergoeding bij een verzekering BA. Wenst u na een ongeval in fout ook de eigen geleden schade vergoedt te zien? Dan kan er geopteerd worden voor een Omniumverzekering. Een Omniumverzekering  autoverzekering zal zowel de schade van de tegenligger als de eigen materiële schade van de wagen vergoeden. Ook de lichamelijke schade als bestuurder is niet vergoed in het klassieke verhaal. Door een bestuurdersverzekering ontvangt de bestuurder in fout dekking voor zijn geleden lichamelijke schade.

Opmerking: doet u transport voor de school? Sluit dan een overeenkomst met de school dat zij de schade ten gevolge van het transport op zich zullen nemen. Op zich bestaat er geen wettelijke bepaling die dit verhindert. Bovendien hebben al verschillende scholen dit vrijwillig in hun verzekeringspolis opgenomen. Informeer tijdig bij de leerkrachten of directie van uw kind vooraleer u tot transport voor school over gaat.

Related Posts