Kiezen tussen één of meerdere verzekeraars

Kiezen tussen één of meerdere verzekeraars
Kiezen tussen één of meerdere verzekeraars
Leestijd: 2 minuten

Korting op bulkproducten is heel gebruikelijk. Veel mensen denken dus ook dat dit het geval is wanneer het om verzekeringen gaat. Wie meer verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit, zou dan voordeliger uit kunnen zijn. Het is echter uit onderzoek van Independer gebleken dat dit lang niet altijd het geval is. Het kan best slim zijn om toch ook te blijven vergelijken tussen verzekeraars en verzekeringen. In dit artikel worden de uitkomsten van het onderzoek besproken.

De manier van berekenen

Een belangrijke reden waarom de voordelen van het combineren van verzekeringen lang niet altijd opgaan, is dat de berekenmethode per verzekeraar sterk kan verschillen. De verzekeraars kunnen voor gelijke contracten toch verschillende prijzen rekenen. Dit heeft te maken met de methode die gekozen wordt, maar ook met de korting die erbij gegeven wordt. De korting kan dan echter wel weer betrekking hebben op het aantal verzekeringen dat bij dezelfde verzekeraar wordt afgesloten. Wie bijvoorbeeld een jaarlijkse full omnium-autoverzekering en een brandverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluit, zo een premiereductie kunnen verwachten.

Mag je op korting rekenen?

Het is niet zo dat een nieuwe verzekering bij dezelfde verzekeraar toevoegen automatisch betekent dat je meer korting krijgt. Het is wel belangrijk dat je duidelijk maakt dat je al een contract bij deze verzekeraar hebt. Dit maakt het vragen naar korting wat gemakkelijker. Bovendien verschilt dit ook sterk per verzekeraar. Elke aanbieder voert een eigen beleid over het geven van korting en de omvang ervan. Dit is dus op zich al een reden om goed onderzoek naar de mogelijkheden te doen. Overigens blijkt uit het onderzoek dat een verzekering met korting niet perse ook de beste optie op de markt betekent. Daarnaast kan de korting slechts tijdelijk zijn, bijvoorbeeld een jaar.

De verschillen in de premies

Meer dan de helft van de Belgische bevolking is nog nooit van verzekeraar veranderd. Dit is vreemd, want het vergelijken van prijzen voor bijvoorbeeld de auto of in de supermarkt is heel gebruikelijk geworden in België. Als het om verzekeringen gaat, wordt dit echter veel minder gedaan. Het hernieuwen van het verzekeringscontract is heel normaal, terwijl er veel winst is te behalen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het onderzoek door een vergelijkingswebsite werd uitgevoerd. Dat er een belang bij vergelijken en overstappen is, is dus wel duidelijk. Dat neemt niet weg dat de premieverschillen wel kunnen oplopen tot 50 procent.

Kiezen voor meerdere verzekeraars

Door de uitkomsten van het onderzoek mag dus duidelijk zijn dat per situatie de keuze anders kan uitpakken. Het kan zo zijn dat de korting ervoor zorgt dat het afsluiten van meerdere verzekeringen bij een verzekeraar voor veel voordeel kan zorgen. Het is echter net zo goed mogelijk dat de premieverschillen zo groot zijn dat het beter is om verschillende verzekeraars voor verschillende verzekeringen aan te spreken. Het wordt daarom ook aangeraden om altijd eerst alle opties te vergelijken en niet alleen de afzonderlijke verzekeringen naast elkaar te leggen om de premies goed uit te kunnen zoeken.

Related Posts