Kiezen voor een dure of goedkope hospitalisatieverzekering?

Kiezen voor een dure of goedkope hospitalisatieverzekering?
Kiezen voor een dure of goedkope hospitalisatieverzekering?
Leestijd: 3 minuten

De voorbije maanden hebben verschillende verzekeraars hun premie van de hospitalisatieverzekering verhoogt. Ook DKV deed dit. Vraag is of het loont om van verzekeraar hospitalisatieverzekering te veranderen. Is kiezen voor een hospitalisatieverzekering van de mutualiteit dan een goede keuze? En hoeveel kun je besparen door van hospitalisatieverzekering te veranderen?

Stijging prijs DKV

De Nationale Bank van België heeft DKV Verzekeringen verplicht om zijn premies te verhogen. De reden hiervoor was dat de ontvangen premies niet meer volstonden om de uitgaven van alle patiënten te betalen. In totaal was er een verschil van € 15 miljoen. De prijzen van de hospitalisatieverzekering IS2000 zouden zo met 5% kunnen stijgen. Dit is een verzekering die bijna 800.000 Belgen hebben. Het product werd tussen 2000 en 2015 veel verkocht. Nu is het niet meer mogelijk om deze hospitalisatieverzekering af te sluiten. Ook andere verzekeringspolissen zouden met tot wel 9% stijgen.

Stijging medische index

Naast de stijgende patiënten kosten heeft ook de medische index mee de prijs van de hospitalisatieverzekeringen verhoogt. Deze index is een systeem waarbij verzekeraars de prijs mogen verhogen op basis van de evolutie van medische kosten. Dit vermijdt plotse en oncontroleerbare verhogingen. De medische index heeft ervoor gezorgd dat verzekeraars al eerder in 2017 hun premies met 2,20 tot 6,50% hebben verhoogd. Het exacte percentage was afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde. Naar verwachting zal de medische index ook volgend jaar voor een nieuwe verhoging in de premies zorgen.

Hospitalisatieverzekering mutualiteit

Naast hospitalisatieverzekeringen bij privé verzekeraars zijn er ook hospitalisatieverzekeringen bij de mutualiteit. Hierbij verzeker je jou privé voor risico’s. Natuurlijk enkel die risico’s die niet door de sociale zekerheid worden terugbetaald. De mutualiteit vergoedt dus zowel je wettelijk (sociale zekerheidsrechtelijk) als buitenwettelijk deel. Een voordeel van een hospitalisatieverzekering bij de mutualiteit is de prijs. Zo kan je bij Partena ziekenfonds de hospitalisatieverzekering Hospitalia afsluiten vanaf € 60 per jaar. Dit is een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld een hospitalisatieverzekering bij DKV.

Nadelen veranderen naar een hospitalisatieverzekering ziekenfonds

Ook bij ziekenfondsen is een stijging van de prijzen in de toekomst niet uit te sluiten. In het verleden hebben al verschillende mutualiteiten gezegd dat de prijzen van patiënten oplopen. Naar verwachting zullen ziekenfondsen dus ook vanaf binnenkort hun premies laten stijgen op basis van de medische index.

Een ander nadeel van nu inteken op een hospitalisatieverzekering bij het ziekenfonds is dat je de aansluitingsvoorwaarden van vroeger in rook ziet opgaan. Dit betekent dat de mutualiteit een premie zal berekenen op basis van je huidige leeftijd. Wanneer je daartegenover bij jouw huidige verzekeraar blijft, wordt je premie berekend op basis van de eerste aansluitleeftijd. Dit zal dus lager zijn.

Hoe kiezen voor een hospitalisatieverzekering?

Bij een vergelijking van een dure en goedkope hospitalisatieverzekering moet je rekening houden met volgende elementen:

  • Welke waarborgen heb ik nodig? De waarborgen van een hospitalisatieverzekering bij een verzekeraar zullen verder gaan dan die bij de mutualiteit. Heb je bijvoorbeeld nood aan een dekking van osteopathie, dan zal je enkel bij een dure hospitalisatieverzekering terecht kunnen.
  • Geldt er een vrijstelling? Bij de meeste mutualiteiten geldt standaard een vrijstelling van € 150 of € 175. Dat is natuurlijk geen probleem wanneer je een grote ingreep laat uitvoeren. Het gebeurt niet veel dat een ingreep verhoudingsgewijs niet opweegt tegenover de vrijstelling.
  • Kan de patiënt kiezen voor een eenpersoonskamer? Sommige hospitalisatieverzekeringen vergoeden enkel de overnachting in een gedeelde kamer. Het supplement voor een eenpersoonskamer moet je zelf betalen. Nog een mogelijkheid is dat de hospitalisatieverzekering wel tussenkomt voor de eenpersoonskamer maar er een vrijstelling geldt.
  • Is er een maximum tussenkomst per jaar? De meeste ziekenfondsen plafonneren hun tussenkomst op ongeveer € 16.000 per jaar. Dit betekent dus dat je zelf moet opdraaien voor de medische kosten boven dit bedrag. Bij DKV Hospi Premium is de terugbetaling daartegenover onbeperkt.

Er bestaat niet iets zoals de “beste hospitalisatieverzekering”. Veel is afhankelijk van welke medische risico’s je denkt te lopen. Voor een doorsnee Belg is een basis hospitalisatieverzekering van de mutualiteit zoals Partena Ziekenfonds Hospitalia in principe een goede keuze.

Related Posts