Is het verstandig om een familiale verzekering af te sluiten?

Is het verstandig om een familiale verzekering af te sluiten?
Is het verstandig om een familiale verzekering af te sluiten?
Leestijd: 2 minuten

In België is een familiale verzekering, ook wel een ‘verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privéleven’ niet verplicht. En in de praktijk blijkt ook dat je hem wellicht nooit of maar eens in je leven nodig hebt. Maar als je voor jezelf of voor je gezin een dergelijke verzekering niet afsluit, dan loop je wel een groot risico. De familiale verzekering dekt namelijk schade die je aan derden toebrengt buiten jouw schuld. Deze kosten kunnen flink oplopen, zeker als het om de vergoeding van medische behandelingen gaat. 

De verzekering geldt voor het hele gezin

De familiale verzekering geldt voor het gehele gezin, inclusief huisdieren. Dus als je hond tijdens het uitlaten losbreekt en schade maakt aan een voorbijganger bijvoorbeeld, dan is deze gedekt door de verzekering. Ook als je gasten ontvangt en er gaat bijvoorbeeld een glas wijn over de kleding omdat je kind een onhandige beweging maakt, waarna deze niet meer kan worden gereinigd is deze schade verzekerd. Ook als je een zoon of dochter hebt die op kot gaat vanwege een studie is hij of zij nog steeds gewoon verzekerd via de verzekering van de ouders. Alleen als je kind niet langer economisch van u afhankelijk is moet je zoon of dochter zelfstandig een verzekering afsluiten tegen aansprakelijkheid. 

De familiale verzekering is er ook voor alleenstaanden

Hoewel de naam van de verzekering wellicht anders doet vermoeden, kun je een familiale verzekering ook als single afsluiten. Ook dan kun je immers in een situatie belanden dat je iemand onbedoeld schade toebrengt. Er mag uiteraard nooit sprake zijn van opzet. Als je iemand een klap geeft zonder dat er sprake is van een ongeluk of zelfverdediging dan zal de verzekering uiteraard niet uitkeren. Een schadegeval moet altijd zo spoedig mogelijk worden gemeld, in ieder geval voordat er kosten worden gemaakt. Zo kan de verzekeraar vooraf beoordelen wat er vergoed moet worden en of dit wel of niet onder de dekking van de verzekering valt. 

De premie van de familiale verzekering hoeft geen belemmering te zijn

In België heeft gemiddeld 80% van de gezinnen en familiale verzekering. De premie die voor een gezin wordt betaald ligt, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, meestal tussen de 60 en 70 euro per jaar. Als je bedenkt dat het vergoeden van medische kosten als je hiervoor aansprakelijk wordt gesteld kan oplopen tot tienduizenden euro’s of zelfs veel meer dan dat, is het zeker geen overbodige luxe om een dergelijke verzekering voor jezelf of voor je gezin af te sluiten.

Related Posts