Gevallen van phishing nemen toe in België. Vooral in coronatijd is het aantal gevallen van deze fraude sterk gegroeid. Dat komt vooral ook doordat de technieken van de oplichters steeds inventiever worden. Wat daar het gevolg van is, is dat er ook onder particulieren steeds meer vraag is naar het afsluiten van verzekeringen tegen cybermisdrijven. Het is goed om te weten wat de mogelijkheden voor de Belgische particulier zijn en welke kosten daarbij komen. Wie het doelwit wordt van deze fraude heeft dan meer mogelijkheden om hier goed mee om te gaan.
De verschillende vormen van phishing
Om goed te weten wat er mogelijk is met verzekeringen, is het goed om eerst te weten welke vormen van phishing er zijn. Fraudeurs slaagden in 2020 67.000 keer in hun oplichtingspraktijken. Daarmee werd zo’n 34 miljoen euro afhandig gemaakt. Al werden 3 op 4 gevallen ook weer ongedaan gemaakt door banken. Phishing verloopt echter niet alleen via de bank, maar ook via andere wegen. Denk aan e-commerce, telecom en zelfs overheid. Een andere belangrijke en gevaarlijke vorm is die van de hulpvraagfraude. Dit is één van de oudste vormen van deze fraudetechniek.
De dekking van een verzekering
De schade kan flink oplopen. Al bij kleine fraudes met phishing zijn honderden euro’s gemoeid. Daarom is het ook niet vreemd dat verzekeraars een kans zagen in het bieden van polissen voor cybercriminaliteit voor particulieren. De verschillende grote verzekeraars van België zijn hier in de afgelopen maanden mee begonnen. Wat opvalt is dat de polissen sterk verschillen. Wel zit er altijd een vergoeding van de geleden schade in en wordt het stoppen van het misbruik gegarandeerd. Daar zijn verschillende ingrepen voor mogelijk. Enkele verzekeraars dekken ook psychologische bijstand indien nodig. De verzekeringen worden ook breder aan geboden. Naast phishing zijn identiteitsfraude en reputatieschade ermee gedekt.
Zaken die niet gedekt worden
Het is goed om te weten dat er veel uitzonderingen op de dekking worden gemaakt. Dit verschilt ook nog eens sterk per verzekeraar. Zo wordt bijvoorbeeld oplichting via datingsites soms niet gedekt. Ook oplichting via de telefoon telt soms niet mee. Schade van gevolgen die voorzien waren kan soms ook buiten de polis vallen. Daarnaast wordt goed opgelet of de verzekerde de schade niet opzettelijk heeft veroorzaakt. Het is echter wel weer lastig om dit soort zaken goed in te schatten. Voorziene schade en opzettelijke schade hangen natuurlijk sterk af van de interpretatie. Dit is dus belangrijk om mee te nemen bij het afsluiten.
De premie voor de verzekering
De tarieven die de Belgische verzekeraars rekenen verschillen sterk van elkaar. Dit heeft te maken met de verschillende dekking en de vele uitzonderingen die ze maken. Het is dus ook goed mogelijk om op prijs te vergelijken en zo de goedkoopste te vinden. Het verschil kan enkele tientallen euro’s zijn. Let ook op of de verzekering individueel is, of direct ook voor het hele gezin te gebruiken is. Dit kan de kosten voor de verzekering namelijk ook enigszins beïnvloeden.