Is autoverzekering per kilometer effectief voor jou goedkoper?

Is autoverzekering per kilometer effectief voor jou goedkoper?
Is autoverzekering per kilometer effectief voor jou goedkoper?
Leestijd: 3 minuten

In reclames horen we regelmatig dat wie zich verzekert via een kilometerverzekering steeds goedkoper af is. Toch voor 9 op de 10 Belgen. Maar is verzekeren via een kilometerverzekering werkelijk goedkoper? En hoeveel kan jij besparen via een autoverzekering per kilometer? Simpel.be deed de test.

Wat is een kilometerverzekering?

Een kilometerverzekering is een autoverzekering waarbij de premie bepaald wordt op basis van het aantal gereden kilometers. Wanneer je jaarlijks weinig kilometers rijdt, dan zal je autoverzekering dus goedkoper zijn. Bij een autoverzekering per kilometer geef je vooraf door hoeveel kilometers je dat jaar denkt te rijden. Reed je minder kilometers dan dat geschatte aantal? Dan betaalt de autoverzekeraar je een deel terug. Legde je meer kilometers af? Dan zal je op het einde van het jaar een deel moeten bijbetalen.

Het idee achter de kilometerverzekering is gebaseerd op statistieken. Wie minder kilometers met een auto rijdt, zal ook minder risico hebben om bij een auto-ongeval betrokken te zijn.

Verschillende formules verzekeraars

In de praktijk hanteren verzekeraars verschillende formules voor hun kilometerverzekering. In de eerste plaats is er de mogelijkheid dat jij en de verzekeraar een rond aantal kilometers overeenkomen. Dat kan bijvoorbeeld 10.000 of 15.000 kilometer per jaar zijn. Nadien betaal je bij per kilometer. Daarnaast is er de mogelijkheid dat je vooraf geen vast aantal kilometers overeenkomt. De verzekeraar geeft je wel een korting op de premie omdat je aangeeft onder een aantal kilometers te blijven. Bij Touring Verzekeringen ontvang je zo 20% korting op je jaarlijkse premie als je minder dan 10.000 kilometer per jaar aflegt. Tot slot is er de mogelijkheid dat de verzekeraar echt een tarief per kilometer hanteert. Bijvoorbeeld € 0,35.

De test: gewone autoverzekering tegenover kilometerverzekering

Als voorbeeld maakten wij een autoverzekering simulatie voor een reële situatie. Pieter is 45 jaar en vader van 2 kinderen. Hij heeft geen bedrijfswagen, maar gebruikt dagelijks zijn Volkswagen Golf 1.6 TDi van 1 jaar oud om naar het werk te gaan. Zijn werk ligt op 12 kilometer van zijn woonplaats. Daarnaast rijdt hij in het weekend rond om de kinderen naar en van de sportclub te brengen. Pieter legt daardoor per jaar ongeveer 10.000 kilometer af. Wat is de goedkoopste autoverzekering voor Pieter?

Bij een klassieke autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid zou het tarief bij Allianz Verzekeringen op € 266,31 per jaar komen. Dit tarief geldt zonder bijkomende kortingen of aanwezigheid in de auto van rijhulpsystemen. De kilometerverzekering zou daarentegen voor Pieter € 241,11 per jaar kosten. Een kilometerverzekering is dus in de praktijk € 25 goedkoper voor Pieter

Tips kilometerverzekering voordeligste autoverzekering

Om ervoor te zorgen dat een kilometerverzekering voor jou werkelijk de voordeligste autoverzekering blijft, doe je er goed aan om een aantal aandachtspunten mee te nemen:

  • Overschrijd het aangegeven aantal kilometers niet. Sommige verzekeraars passen enkel een bepaald tarief of korting toe voor zover je het aantal kilometers niet overstijgt. Zelfs met een aantal kilometers boven het maximum bestaat het risico dat je premie verdubbelt. Raadpleeg dus vooraf goed de algemene voorwaarden van de autoverzekering. Als je denkt eventueel wel over het aantal kilometers te gaan, doe je er misschien goed aan te kiezen voor een verzekeraar met meer soepele voorwaarden. Bijvoorbeeld de situatie waar je dan maar iets “kleins” moet bijbetalen.
  • Geef tijdig je kilometerstand door. Ben je over het maximum aantal toegelaten kilometers van dat jaar gegaan? Neem dan zelf contact op met je verzekeraar. Je premie zal in dat geval aangepast worden op basis van je nieuwe aantal kilometers. Wanneer je geen hogere kilometerstand doorgeeft en een ongeval hebt, dan kan dit zware gevolgen met zich meebrengen. In dat geval kan de verzekeraar weigeren een deel van de schade te vergoeden. Of nog erger: een deel van de uitbetaalde schade terugvorderen.
  • Vermijd tussenkomst van verzekeringsmakelaars of agenten. Bepaalde kilometerverzekeraars werken enkel online. Deze verzekeraars hoeven daardoor niet te investeren in een lokaal netwerk. In ruil kunnen ze een lagere premie aanbieden. Nadeel is natuurlijk dan weer wel dat je bij een ongeval niet kan rekenen op hulp van deze tussenpersonen.

Autoverzekering simulatie

Via een online autoverzekering simulatie kan je nagaan of een kilometerverzekering ook voor jou goedkoper is. De meeste verzekeraars werken met een online vragenlijst waarin je onder andere je autotype, jaarlijks aantal kilometers en schadeverleden moet ingeven. Nadien krijg je de premie simulatie te zien.

Related Posts