Hoe zit het met speciale verzekeringen voor elektrische auto’s?

Hoe zit het met speciale verzekeringen voor elektrische auto’s?
Hoe zit het met speciale verzekeringen voor elektrische auto’s?
Leestijd: 2 minuten

De elektrische auto werd tot nu toe behandeld als een gewone auto door verzekeraars. Daar gaat verandering in komen. Meer en meer verzekeraars kiezen ervoor om een aparte autoverzekering voor deze voertuigen op te tuigen. Daar zit onder andere pechhulp in voor wanneer de bestuurder met een lege accu komt te staan. Dit gaat dus ook een stap verder dan veel pechhulporganisaties op dit moment willen gaan. Welke ontwikkelingen zitten er op dit gebied aan te komen op dit moment?

Steeds meer particulieren

Een belangrijke reden waarom er meer en meer verzekeraars voor een aparte optie voor de elektrische auto kiezen, is dat deze door meer particulieren wordt aangeschaft. Dat de accu bijvoorbeeld door weers- en verkeersomstandigheden beïnvloed wordt, maakt het interessant om deze voertuigen anders te behandelen als het om verzekeren gaat. Hoewel het nu nog om een klein bestand gaat, is de verwachting dat dit wel gaat groeien in de komende periode. Sommige verzekeraars willen er daarom nu alvast op inspelen.

De rol van de accu

Een belangrijk probleem bij elektrisch rijden is de beperkte actieradius. Die afhankelijk van de weersomstandigheden soms zelfs ook nog eens verder beperkt kan worden, vooral door kou. Dit maakt dat er vaker onverwacht niet verder gereden kan worden door de bestuurder. Het is dan belangrijk om een monteur erbij te halen die de auto kan laden. Dit kan net genoeg zijn om tot een laadstation te komen. Het is dan ook fijn wanneer dit soort problemen in een specifieke verzekering opgenomen kunnen worden. Dit soort zaken spelen een rol bij de keuze om deze voertuigen apart te verzekeren.

Grotere schade aan elektrische auto’s

Het is ook zo dat elektrische auto’s duurder zijn en dit dus ook tot een hogere premie leidt. Daarnaast is er bij een stevige botsing ook vaak meer schade, vooral door de schade aan de accu. Die daardoor ook hierin een rol speelt. Het is echter niet zo dat de verzekering duurder is. Juist doordat deze specifiek op elektrische auto’s gericht is, kan de prijs iets omlaag ten opzichte van een gewone autoverzekering voor een elektrisch model. Dit moet het ook aantrekkelijker maken om voor de EV te kiezen, zo stellen de verzekeraars. Bovendien verwachten verzekeraars zo meer ervaring op te doen voor de toekomst.

Steeds meer aanbieders

Nu de eerste verzekeraars ervoor gekozen hebben om dit product aan te bieden, volgen de concurrenten al snel. Meer en meer verzekeraars kiezen ervoor om een specifiek aanbod voor elektrische modellen te doen. Waar in 2022 slechts één kleine verzekeraar dit deed, is het begin 2024 al zo dat verschillende grote aanbieders de mogelijkheden in hun aanbod hebben opgenomen. Vooral de opkomst van de Tesla-modellen heeft hier een grote rol in gespeeld. Ook de echte grote verzekeraars denken erover om aparte diensten voor EV’s aan te bieden. Zij zien bijvoorbeeld ook dat 20 procent van de huidige verzekeringen betrekking heeft op een elektrische auto en dat hier op ingespeeld moet worden voor de klanten.

Related Posts