Besloten om een nieuwe auto of tweedehandsauto te kopen? Gefeliciteerd. Alvorens je met de nieuwe aankoop kan rondtoeren moet je wel eerst de auto verzekeren. In België geldt er immers een wettelijke verplichting om voor elke auto minstens een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. Dit blogartikel geeft eenvoudig weer hoe men concreet een auto kan verzekeren.
Wie moet autoverzekering afsluiten?
Overeenkomstig de wet tot regeling van de BA-verzekeringen is elke eigenaar van een auto verplicht om de auto te verzekeren alvorens de openbare weg (lees: de rijweg) te betreden. In de praktijk is er echter geen enkele regel die bepaalt dat een andere gebruiker de auto niet zou kunnen verzekeren. Zo kan het bv. perfect zijn dat persoon X de auto aankocht, maar persoon Y voornamelijk met de auto zal rijden. Persoon Y kan dan ook voor de auto een autoverzekering afsluiten. Het niet-afsluiten van de verplichte verzekering BA kan zware gevolgen hebben. Zo kan men als eigenaar worden gestraft met bv. (i) een gevangenisstraf en/of boete, (ii) intrekking van het rijbewijs en (iii) verplichting om alle schade van derden na een ongeval persoonlijk te vergoeden.
Hoe verzeker je een auto
Eens men de auto effectief aangekocht en betaald heeft, gaat een autoverzekering afsluiten en de auto in het verkeer brengen als volgt:
- Formulier “aanvraag tot inschrijving”: de verkoper (professionele verkoper of particulier) zal jou als koper een formulier aanvraag tot inschrijving overhandigen. Indien het gaat om een particuliere verkoop, zal de verkoper dit formulier ontvangen na een keuring voor verkoop. Vervolgens kan de particuliere verkoper dit formulier overhandigen aan de koper die de auto in het verkeer wenst te brengen.
- Contacteer de verzekeraar: bij het aangaan van een autoverzekering is het belangrijk om voldoende autoverzekeraars te vergelijken. De punten waarmee je rekening kan houden tijdens het autoverzekering vergelijken werden reeds op volgende pagina opgenomen. Verzekeraars BA zijn wettelijk verplicht om minstens de modelovereenkomst toe te passen. In de praktijk is er daardoor weinig verschil tussen BA-verzekeraars. Wel kan er nog een verschil bestaan in bv. de formule (klassieke autoverzekering of kilometerverzekering en de premie. Finaal heeft men nu een door de verzekeraar en verzekeringsnemer ondertekende autoverzekering polis.
- Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV): de autoverzekeraar zal nu de auto inschrijven bij de DIV. Wanneer men dit zelf zou wensen te doen, kan men ook persoonlijk het formulier aanvraag tot inschrijving aan de DIV bezorgen.
- Inschrijvingsbewijs auto: men ontvangt nu via de verzekeraar of persoonlijk (indien men zelf het verzekeringsattest aan de DIV bezorgde) het inschrijvingsbewijs van de auto. De DIV bezorgt ook onmiddellijk jouw persoonlijke nummerplaat van de auto. Kostprijs van de inschrijving en de nummerplaat bedraagt momenteel 30 EUR. In geval van urgentie kan men tegen een bedrag van 80 EUR ook nog de inschrijving en de nummerplaat dezelfde dag laten leveren.
- Tweede nummerplaat: de DIV zal slechts één nummerplaat afleveren. De tweede nummerplaat (kopie) kan men laten bijmaken in bv. een garage of slotenwinkel.
- Klaar. Na ontvangst van alle documenten via jouw verzekeraar kan je probleemloos de openbare weg op.