Het verzekeren van een huurwagen

Het verzekeren van een huurwagen
Het verzekeren van een huurwagen
Leestijd: 2 minuten

Autoverzekering huurautoHet vakantieseizoen is inmiddels goed op dreef. Verschillende toeristen in binnen- en buitenland maken van de gelegenheid gebruik om een auto te huren op vakantie. Wat zijn de mogelijkheden op vlak van bescherming?

Op vakantie met een huurwagen

Wanneer u opteert voor een huurwagen binnen Europa, is in principe de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering steeds inbegrepen. Hebt u dus tijdens het besturen van een huurwagen een ongeval? Dan vergoedt de verzekeraar automatisch de derde partij die niet in fout was. De meeste verzekeringmaatschappijen voorzien ook aanvullende dekkingen voor eigen schade, onder voorbehoud van een hoge franchise. Franchises van € 1.000 of € 1.500 zijn daarbij geen uitzondering voor kleine stadswagens.

Maakt u een meer exotische vakantie? Dan hangt het van de nationale regeling af of een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering automatisch inbegrepen is in het huren van een huurwagen. In geval van geen dekking moet u zelf op zoek naar alternatieven.

De mogelijkheden voor verzekeren

Een basisverzekering zoals veel verzekeringsmaatschappijen vooropstellen, dekt zowel de schade aan derden als de eigen materiële schade aan de huurwagen. Engelstalige contracten vermelden de term ‘CDW’. Verzekeraars zijn ook vrij om aanvullende uitsluitingen in de verzekeringspolis op te nemen, zoals bijvoorbeeld ‘schade ontstaan door onverharde wegen’ of ‘diefstal’. Wie de bedragen van de franchise te hoog vindt, kan besluiten ze vooraf af te kopen door een zogenaamde ‘Super Cover’. Een dure investering, maar zeker de moeite waard als u liever het zekere voor het onzekere neemt.

Bepaalde landen, zoals bijvoorbeeld Italië, verplichten de huurder om een aanvullende diefstalverzekering te sluiten. Op die manier is de huurder gewaarborgd bij eventuele diefstal, en hoeft hij of zij niet te piekeren over hoge kosten. Het risico op diefstal tussen een gehuurd of eigen voertuig is weinig verschillend. De meeste huurwagens anno 2014 zijn ook niet meer expliciet bestikkerd. Gelet op het feit dat er in grootsteden wel vaker last is van glasbraak, is een extra verzekering voor glasbreuk geen overbodige luxe.

Naast het materiële aspect, is er bij een verkeersongeval ook steeds het lichamelijke aspect. De medische kosten en nabehandelingskosten van een ongeval kunnen hoog oplopen. Een persoonlijke verzekering of verkeersongevallenverzekering kan in dergelijke gevallen hulp bieden. België en Frankrijk hanteren een automatische dekking voor zwakke weggebruikers, ongeacht wie aansprakelijk wordt gehouden. Een ander alternatief is te opteren voor een hospitalisatieverzekering of reisbijstandsverzekering, welke meer en andere gronden dekken.

Tip: inspecteer grondig de huurwagen vooraleer u de stationeringsplaats verlaat. Is er reeds schade aan de huurwagen? Controleer dan of deze is aangebracht op het formulier.

Related Posts