Met binnenkort het autosalon voor de deur zullen er wellicht gretig nieuwe wagens besteld worden. Niet alleen de aankoop van een wagen kost een flinke duit, ook de vereiste verzekeringen en belastingen doen achteraf de prijs stijgen. Echter is het gepast verzekeren van een nieuw voertuig minstens even essentieel als het bepalen van welk voertuig je exact wenst aan te kopen.
Kern
Elke autobestuurder is overeenkomstig de WAM-wet in België wettelijk verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. Deze verzekeraar zal tussenkomen wanneer jij een ongeval in fout veroorzaakt. Ongeacht of je al dan niet een optionele uitbreiding voor het eigen voertuig voorzien hebt, hoef je door middel van een BA-verzekering niet te piekeren over materiële en lichamelijke kosten van de tegenpartij. Ben je zelf niet in fout, maar de tegenpartij? Dan vergoedt de verzekeraar BA van de andere partij alle schade van jou en je voertuig. Een verlengde van het idee: de aansprakelijke betaalt.
Schade aan het eigen voertuig
Echter is duidelijk dat je zelf dient op te draaien voor de schade aan de eigen wagen wanneer je een ongeval in fout veroorzaakt. Zeker bij gloednieuwe wagens valt dit risico te vermeiden. Je wenst immers geen duizenden euro’s kosten te hebben aan een wagen waarvoor je nog jaren moet afbetalen, of net alle resterende spaargeld in hebt geïnvesteerd. Een Omniumverzekering dekt naast de schade aan andermans voertuig, eveneens de eigen schade. Autoverzekeraars verzekeren door middel van een Omniumverzekering eveneens aanvullende risico’s, als brand, hagel en schade door andere natuurkrachten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lawines of aanrijding met wilde dieren. Ookal valt er in België relatief weinig hagel of sneeuw, toch zou je het jezelf beklagen mocht je net zonder Omnium-dekking vallen. Het scenario van de ernstige hagelbuien in de zomer van vorig jaar zit bij iedereen nog fris in het geheugen.
Grote verschillen tussen verzekeraars bestaan er qua omvang van dekkingen en gehanteerde vrijstellingen. Bepaalde verzekeraars hanteren maximumbedragen voor bepaalde dekkingsgronden, evenals andere uitsluitingsgronden. De franchise, lees vrijstelling, is een ander punt van verschil. Door middel van een vrijstelling wensen verzekeraars autobestuurders met een omnium aan te moedigen om zorgvuldiger in het verkeer te rijden. Naar mate een lager bedrag van vrijstelling wordt gehanteerd, des te hoger de jaarlijks of jaarlijkse premie zal bedragen. Eveneens kunnen de ingeschreven autobestuurders stevig de prijs beïnvloeden. Een verzekering aangegaan op naam van een ervaren autobestuurder met 20 jaar rijervaring maar met een jonge bestuurder van 18 jaar zonder rijervaring, zal dubbel zoveel kosten als een verzekering exclusief voor de ervaren bestuurder. Het spreiden van de jaarlijkse premie in twee of vier delen zal ook de kostprijs in de stijgende lijn beïnvloeden.
Autobestuurders behoren minstens op 500 à 750 EUR op jaarbasis te rekenen voor een Omniumverzekering. Afhankelijk van de kostprijs van de wagen en verzekerde opties kan deze prijs nog met enkele honderden euro’s stijgen. Vergelijk daarom steeds de prijzen van BA- en Omniumverzekeringen van verschillende autoverzekeringen via de prijssimulator van Simpel.be. Factoren als ‘buitenland dekking’ en ‘jaarlijkse kostprijs’ zijn voor veel autobestuurders doorslaggevend.