Ongeveer 1 op de 3 Belgen heeft een hospitalisatieverzekering via het werk. Dat bekent dat je werkgever zorgt voor de verzekering en de premies betaalt. Vraag is wat er gebeurt als je op pensioen gaat. Kun je dan nog genieten van de hospitalisatieverzekering? En wat is de kost? Simpel.be geeft je een handig overzicht.
Beroepsgebonden hospitalisatieverzekering en individuele hospitalisatieverzekering
Concreet heb je als persoon die (bijna) op pensioen gaat 3 mogelijkheden. Ofwel zet je de collectieve verzekering op individuele wijze verder. Als alternatief kan je opteren om een nieuwe individuele hospitalisatieverzekering af te sluiten. Dit kan bij ziekenfondsen zoals Partena Ziekenfonds of bij privéverzekeraars. Tot slot kan je (tijdelijk) een wachtpolis afsluiten. Deze laatste optie is vooral interessant omdat ze uiteindelijk bij de pensioenleeftijd ervoor zal zorgen dat je premie lager is.
Individuele voorzetting beroepsgebonden hospitalisatieverzekering
Sinds 2009 heb je als werknemer het recht om steeds een collectieve hospitalisatieverzekering individueel voort te zetten. Als werknemer kan je de verzekering via je werkgever dus niet langer verliezen. Dit komt door de zogenaamde Wet Verwilghen. Als je 2 jaar onafgebroken verzekerd bent geweest via je werkgever kan je de polis individueel voorzetten. Dit geldt zowel voor jezelf als voor je partner en kinderen. Belangrijk is dat je wens voor de overname binnen de 30 dagen na het einde van je arbeidsovereenkomst signaleert. Dat geldt zowel als je ontslag zou nemen of dus op pensioen zou gaan. De verzekeraar mag je deze individuele voorzetting niet weigeren of een nieuw medisch onderzoek opleggen.
Blijft mijn hospitalisatieverzekering dan identiek?
De verzekeraar hospitalisatieverzekering is niet verplicht om je een identieke hospitalisatieverzekering te geven. De individuele voortzetting moet wel gelijkaardige waarborgen bieden. Wanneer je bv. een dekking had van ambulante kosten (d.i. de medische kosten niet verbonden aan een ziekenhuisopname), zal dit ook zo bij de individuele voortzetting zijn. De verzekeraar hoeft ook de premie prijs van de werkgever niet te behouden. Zo mag de verzekeraar rekening houden met de leeftijd, de gezondheidstoestand en het sociaal statuut van de verzekeringsnemer op het moment dat de individuele voortzetting start. De overgang van een collectieve naar individuele voortzetting kan dus bijkomende kosten met zich meebrengen.
Hospitalisatieverzekering bij ziekenfonds en verzekeraar
Als je op pensioen gaat ben je niet verplicht om de beroepsgebonden hospitalisatieverzekering verder te zetten. Je kan steeds op de markt vergelijken wat het aanbod is van de ziekenfondsen en privéverzekeraars. Goed om te weten is dat de premie van de hospitalisatieverzekering zal bepaald worden door de leeftijd waarop je de verzekering aangaat. Dit zal dus duur zijn tegen je pensioenleeftijd. Tijdens het vergelijken van hospitalisatieverzekeringen moet je rekening houden met o.a. het type kamer en de dekkingsgronden. Hier vind je alle tips om hospitalisatieverzekeringen te vergelijken.
Wachtpolis
Zoals reeds verduidelijkt wordt de premie bepaald door de leeftijd waarop je de verzekering aangaat. Om te vermijden dat je bij de pensioenleeftijd geconfronteerd wordt met een hoge premie, kan je steeds opteren voor een wachtpolis. Dat betekent dat je nu (of liever lang voor je effectieve pensioen) een hospitalisatieverzekering afsluit, waardoor de premie wordt bepaald door je leeftijd van dat moment. Een voordeel is dat er geen wachtperiode is. Ook zal je geen nieuwe medische vragenlijst moeten invullen. Momenteel bieden zowel DKV als AG Insurance zo een wachtpolis aan.
Concreet: hospitalisatieverzekeringen vergelijken
Indien je op pensioen gaat zal het vooral belangrijk zijn om alles te vergelijken. Zo kan je bv. via jouw werkgever nu genieten van de beste hospitalisatieverzekering op de markt. Wanneer je dus belang hecht aan een zo ruim mogelijke dekking, zal je zeker deze beroepsgebonden hospitalisatieverzekering individueel wensen voort te zetten. Wanneer je daartegenover nu geniet van een minder uitgebreide dekking, kan het lonen om van hospitalisatieverzekering te veranderen. Dat kan naar een hospitalisatieverzekering via het ziekenfonds zoals Partena Ziekenfonds of naar een privéverzekeraar.
Op pensioen gaat betekent niet dat je geen hospitalisatieverzekering meer nodig hebt. Integendeel. De kans op medische kosten en hospitalisatie neemt toe. Via Simpel.be kan je verschillende hospitalisatieverzekeringen bij mutualiteiten en privéverzekeraars vergelijken. Dit kan zowel op vlak van de basiswaarborgen als de maximale dekking op jaarbasis.