Fietsverzekering Vergelijken

Verzeker je Fiets

Een fietsverzekering (ookwel rijwielverzekering genoemd) dekt alle schade die ontstaat aan een fiets. Niemand van ons willen immers met lege handen achter blijven wanneer zijn of haar fiets wordt gestolen, of in onbruik raakt door een ongeval. Fietsverzekering vergelijken is dus absoluut een must om de beste en meest voordelige verzekeraar op de markt terug te vinden.

>> Klik hier voor de meest gekozen fietsverzekering <<

ProductDekking buitenlandMaximale dekking 
Allianz Fietsverzekering
* Direct online aanvragen
* Ook voor E-bikes
* Meest gekozen
WereldwijdGeen MaximumAanvragen >
DVV Omniumverzekering Fiets
WereldwijdGeen MaximumAanvragen >
AG Insurance
Pack Fietser
België of tot 30km buiten landsgrenzen€ 250.000 per schadegeval
Anglo-Belge
Velo Safe
OnbekendOnbekend
Callant Verzekeringen
Fietsomnium
België en aangrenzenden landen€ 8.000 per schadegeval
DKPV
Fietsverzekering.be
België en aangrenzenden landen€ 750.000 per schadegeval
Ethias
Elektrische fietsen
Hele wereld€ 25.000 per schadegeval
Enra
Elektrische fietsen
België en aangrenzenden landenZie bijzondere voorwaarden
Van Bavel Rommens
Fietsverzekering
België en aangrenzenden landen€ 10.000 per schadegeval
Zev.be
Fietsverzekering
Hele wereld€ 750.000 per schadegeval

Fietsverzekering Vergelijken

De basis fietsverzekering zal dekking geven voor alle kosten die ontstaan ten gevolge van diefstal van de fiets. De verzekeraar zal een verzekerde fiets naar keuze vergoeden naar zijn nieuwwaarde of inmiddels zijnde waarde. Goed om te weten is dat niet enkel een nieuwe fiets, maar ook fiets die al wat kilometers achter de tanden heeft kan verzekerd worden. Rij je met een basis stadsfiets, een mountainbike, ligfiets of racefiets? De verzekeraar zal dekking geven van je favoriete tweewieler zonder onderscheid. Geheel vrijblijvend kan de verzekerde ook kiezen voor een extra dekking van de schade. De verzekeraar zal dan niet alleen de kosten ten gevolge van diefstal van de fiets vergoeden, maar ook schade door vandalisme of een ongeval.

Hoe wordt de waarde van de fiets berekend?

Doorsnee gezien werken fietsverzekeraars op twee manieren: ofwel wordt er verzekerd aan de nieuwwaarde van de fiets, ofwel aan de afschrijvingswaarde.
Dekking op basis van afschrijving: De verzekeraar zal met de verzekeringsnemer een vast percentage vaststellen waartegen de fiets maandelijks in waarde verminderd. Bijvoorbeeld 1,2 of meer %. In geval van een ongeval of diefstal zal de verzekeraar vergoeden op basis van de momentele waarde (maand waarin het ongeval of de diefstal plaats vond).

Fietsverzekering vergelijken - Simpel.beDekking op basis van nieuwwaarde: Wanneer je als verzekeringsnemer voor een dergelijke fietsverzekering kiest, krijg je de totale aanschaffingswaarde van de fiets terug. Je verliest met andere woorden geen enkele cent door het feit dat je inmiddels enkele maanden of jaren op de fiets hebt gereden.
Niet onbelangrijk: een fietsverzekeraar gaat nooit de volledige nieuwwaarde of huidige waarde vergoeden. Verzekeraars werken steeds met een vrijstelling of eigen risico. Meestal wordt deze vrijstelling gedefinieerd op basis van een aantal procent van de waarde of kostprijs van de herstelling, met een extra absolute waarde als minimum. Bijvoorbeeld: ‘verzekeraar X dekt alle kosten ten gevolge van het ongeval, mits een vrijstelling van 15% van de waarde. In ieder geval bedraagt de vrijstelling minimaal € 75’. Fietsverzekering vergelijken is dus geen overbodige luxe wanneer je graag alle opties op de markt bekijkt.

De premie

De premie die de verzekerde moet betalen hangt ook af van de regio waarin hij of zij woont. Bepaalde regio’s in België hebben een groter risico op diefstal dan andere regio’s. Ook de nieuwwaarde van de fiets heeft een belangrijke impact op de hoogte van de premie: des te hoger de nieuwprijs van de fiets, des te hoger de te betalen premie. Tip: fietsverzekeraars geven vaak een extra korting voor een fiets met Datatag of Diefstal Preventie Chip (DPC). Via dit systeem wordt de fiets voorzien van een chip, waardoor een verloren of gestolen fiets sneller door de politie kan opgespoord worden. Of jouw verzekeraar extra korting geeft voor een dergelijk gemerkte fiets, is dus een kwestie van fietsverzekering vergelijken.

Fietsverzekering en inboedelverzekering?

Wanneer je als verzekeringsnemer reeds een inboedelverzekering hebt, ben je niet verplicht in alle gevallen een extra fietsverzekering af te sluiten. De inboedelverzekeraar zal immers sowieso tussenkomen wanneer de fiets gestolen wordt uit de woning of garage (lees de inboedel). In tegenstelling tot de fietsverzekeraar zal de inboedelverzekeraar (vaak) niet verlangen dat de fiets op slot was, de originele fietssleutels en dergelijke. Verplichtingen die wel gelden in geval van beroep op de fietsverzekeraar. In bepaalde gevallen zal de inboedelverzekeraar verlangen eerst een beroep te doen op de fietsverzekeraar.

Fiets op slot?

Vrijwel alle fietsverzekeraars zullen enkel tussenkomen voor de schade door diefstal wanneer de fiets over een ART-goedgekeurd slot beschikt, en wanneer de fiets effectief op slot was. De kans op diefstal wordt immers aanzienlijk verkleind door een goed werkend slot. Wanneer je zou twijfelen over de al dan niet goed gekeurdheid van je slot, bekijk je best eens http://www.stichtingart.nl/. Deze website omvat alle ART-goedgekeurde sloten en hun kenmerken. Fietsverzekeraars eisen in hun toetredingsovereenkomst vaan een omschrijving, type slot en sleutelnummer. Vooraleer je dus een fietsverzekering aanvraagt, is het dus goed om via de link na te gaan of je over een ART-goedgekeurd slot beschikt.

Dekking van een fietsverzekering

De dekking van fietsverzekering is enorm verschillend. Terwijl de ene fietsverzekeraar enkel dekking geeft in België, geven andere fietsverzekeraars dan weer dekking over heel Europa of de hele wereld. Trek je graag als amateurfietser of fervente sporter eens een baantje tijdens de vakantie? Kijk dan zeker na of de fietsverzekeraar dekking geeft voor schade of diefstal in het buitenland. Fietsverzekering vergelijken is dus de boodschap.