Familiale verzekering, enige duiding

Familiale verzekering, enige duiding
Leestijd: 2 minuten

Een familiale verzekering. Vrijwel iedereen beschikt er over, maar weinigen weten wat de verzekering exact dekt. In se is de familiale verzekering niet wettelijk verplicht, maar desalniettemin onmisbaar. Waarop moet u exact letten wanneer een familiale polis afsluit?

Algemene informatie over de Familiale verzekering

Een familiale verzekering zal dekking bieden voor alle schade die u of andere verzekerde personen veroorzaakt aan derden. Op grond van de causaliteitsleer die uitdrukkelijk verwoordt staat in art. 1382 Burgerlijk Wetboek, kan elk slachtoffer van schade een schadevergoeding verhalen bij de aansprakelijke partij. Liever deze nadelige aansprakelijkheid vermijden? Dan kan u opteren voor een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid, oftewel familiale verzekering.

Verzekerde personen

Het handige aan een familiale verzekering is dat niet alleen personen verzekerd zijn, maar ook huisdieren waarvoor u aansprakelijkheid bent. Bijvoorbeeld: Piet is eigenaar van een levendige Jack Russel. Tijdens het spelen bijt de Jack Russel in het been van de buurvrouw. Normaal gezien zou de buurvrouw de schade in persoon kunnen gaan verhalen op Piet. Door het feit dat hij een familiaFamiliale verzekeringle verzekering af sloot, zal echter de verzekeraar de schade voor zijn rekening nemen – ongeacht het type schade. Ook gebouwen waarvoor u aansprakelijk bent worden door de familiale verzekering gedekt. Bijvoorbeeld: Piet heeft naast de Jack Russel, ook een ietwat bouwvallige woning met regenpijp. Tijdens een windvlaag valt de regenpijp op de buurman zijn been. De familiale verzekering zal dekking bieden. Naast de eigen woning komt de familiale polis ook tussen voor eventuele tweede, vakantie-, studieverblijven, gronden en andere onroerende goederen waarvoor de verzekerde aansprakelijk kan gesteld worden. Onroerende goederen die specifiek gebruikt worden als bron van inkomen of die u huurt, zijn doorgaans niet opgenomen in de polis. Informeer bij uw verzekeringsmakelaar voor meer info.

Uitsluitingen

Wie er aan denkt om de familiale polis te gebruiken als bron van inkomstenwerving voor goederen die hij bij zichzelf door eigen fout stuk zou maken, komt bedrogen uit. Een familiale polis komt niet tussen voor de schade aan eigen goederen of de goederen van verzekerde personen. Idem is de contractuele schade uitgesloten. Bijvoorbeeld: Piet huurt een aanhangwagen om het één en ander te vervoeren. Tijdens het rijden berokkent hij schade aan de aanhangwagen, waardoor de verhuurder een vergoeding van hem vordert. Doordat zijn aansprakelijkheid voortvloeit uit het contract, kan hij zich niet beroepen op de dekking van de familiale verzekering.

Waarop letten tijdens het contracteren?

Hou vooral rekening met de persoonlijke situatie van de verzekerden. Personen die veelal in het buitenland hun ‘gezinsleven’ beleven of regelmatig rondtrekken, hebben een grotere kans om daar schade aan derden te berokkenen. Kies daarom voor een polis met een wijde territoriale basis. Ouders met studerende kinderen die regelmatig op straat rondhangen, kunnen informeren of de polis ook alle schade van de kinderen dekt. Overleg dus steeds met uw verzekeringsmakelaar welke mogelijke risico’s zich kunnen voordoen. Verzekeraars zullen geïnteresseerden assisteren met vragenlijsten. Voor het surplus qua geld moet u het in ieder geval niet laten. Doorgaans komt een familiale verzekering op een goede 85 EUR per gezin. Met een uitgebreidere polis dekking schommelt het bedrag tussen de 95 en 100 EUR. Een klein bedrag in vergelijking met de mogelijke schade.

Related Posts
Lees vorig bericht:
Verzekering gewaarborgd inkomen stijgt fors

Leestijd: 2 minuten Volgens peilingen van de nieuwsredactie van VRT is er een forse toename in het aantal gezinnen met...

Sluiten