Is een reisverzekering noodzakelijk of overbodig?

Is een reisverzekering noodzakelijk of overbodig?
Is een reisverzekering noodzakelijk of overbodig?
Leestijd: 2 minuten

Het gros van de Belgen en Nederlands heeft dubbele verzekeringen. Dit zijn verzekeringen die men (afzonderlijk) afsluit terwijl men reeds via een andere verzekering hiervoor gedekt is. Een bekend voorbeeld hiervan is de reisverzekering. Hoe achterhaalt men of men dubbel verzekerd is? En hoe kan je besparen op jouw reisverzekering?

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering of reisbijstandsverzekering is een verzekering die dekking biedt tegen verschillende onaangename verassingen op vakantie. Bij een multi risico reisverzekering krijg je o.a. dekking tegen medische kosten, annulatie van je vakantie, medische kosten na terugkeer, enz. Een reisverzekering is dus een ruim begrip dat verschillende ladingen kan dekken. Voor een overzicht van alle waarborgen van jouw reisverzekering neem je best contact op met de verzekeraar.

De prijs van de reisverzekering wordt door verschillende factoren bepaald. Zo is er m.n. het aantal risico’s waartegen men verzekerd is (zie hierboven). Bij een verzekering tegen enkel medische kosten zal men een lagere premie betalen dan bij een waarborg tegen alle risico’s. Ook het feit of men de auto of huisdieren mee verzekert, zal een impact hebben op de premie. Eveneens bepaalt de keuze voor een afzonderlijke reisverzekering dan wel doorlopend jaarcontract de prijs van de reisverzekering. Reken voor een gemiddeld gezin van 2 ouders en 2 kinderen bij een kortlopende reisverzekering op 100 EUR en bij een doorlopende reisverzekering op 175 EUR.

Nut reisverzekering

Een reisverzekering kan overbodig zijn wanneer men in de praktijk voor deze risico’s al verzekerd is. Hierdoor neemt men vóór het afsluiten van de reisverzekering nog best eens de volgende verzekeringen door:

  • Sommige autoverzekeringen zorgen automatisch voor bijstand na pech of ongeval, ook in het buitenland. Bepaalde verzekeringscontracten breiden deze dekking uit met een garantie voor niet-genoten vakantiedagen. Kan je door plotse pech op de Franse autosnelweg 2 dagen minder genieten van jouw vakantie? Dan betaalt de verzekeraar je logementskosten van deze 2 dagen terug. De meeste autoverzekeringen bieden ook een gratis vervangwagen aan. Op die manier kan je zonder probleem jouw vakantie verderzetten.
  • Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) of familiale verzekering. Een familiale verzekering dekt de schade die men veroorzaakt aan derden in het privéleven. Dit betekent dat indien één van de kinderen een ander kind een mep zou verkopen met speelgoed op een strand in Spanje, de familiale verzekering hiervoor zal tussenkomen. Hiervoor is dus evenmin een afzonderlijke reisverzekering noodzakelijk.
  • Een woningverzekering is niet wettelijk verplicht in België. Nochtans kan een woningverzekering nuttig zijn en zelfs tussenkomen bij een schadegeval op vakantie. Mits de verzekeraar dit dekt volgens het contract, kan de verzekeraar bv. dekking bieden wanneer brand ontstaat in de gehuurde vakantiewoning. Bepaalde woningverzekeringen bevatten ook een dekking tegen diefstal, waardoor men een vergoeding zal ontvangen indien een deel van de bagage of juwelen wordt gestolen op vakantie.

Kies ik voor een kortlopende reisverzekering of doorlopende reisverzekering?

Deze keuze wordt bepaald door het profiel dat men heeft als vakantieganger:

  • Wanneer men regelmatig op vakantie gaat (meerdere keren per jaar), loont het wellicht om een jaarcontract af te sluiten. De premie zal wellicht lager liggen dan verschillende keren de premie van een kortlopende reisverzekering.
  • Wanneer men slechts zeer uitzonderlijk op vakantie gaat, is het eerder aanbevolen een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Zeker wanneer men steeds op vakantie gaat met verschillende mensen (en dus geen voordelig pakket voor het gezin kan samenstellen), loont eerder een kortdurende reisverzekering.

Op zoek naar een last minute reisverzekering? Of meer informatie vinden omtrent de verschillende verzekeraars die jaarcontracten aanbieden? Op Simpel.be vind je een praktisch overzicht van alle Belgische aanbieders van reisverzekeringen.

Related Posts