Een ex die weigert alimentatie te betalen? Verzekeren is de boodschap

Een ex die weigert alimentatie te betalen? Verzekeren is de boodschap
Een ex die weigert alimentatie te betalen? Verzekeren is de boodschap
Leestijd: 2 minuten

Last van een ex-partner die regelmatig zijn alimentatie niet betaalt? De oplossing ligt volgens onderzoekers in het ontwerpen van een specifieke verzekering in geval van echtscheiding. Twee onderzoekers betogen dat een sociale echtscheidingsverzekering veel effectiever zal zijn dan de huidige klopjacht op ex-partners die weigeren te betalen.

Anders denken over de alimentatie

“Moeten we niet anders gaan denken over echtscheiding en alimentatie,” vragen Wim Van Lancker, onderzoeker aan het Centrum Sociaal Beleid Herman Deleeck, Universiteit Antwerpen en collega Joris Ghysels zich af. Het huidig systeem van alimentatie schiet regelmatig tekort. De Dienst Voor Alimentatievorderingen (DAVO) is weinig effectief, idem als nieuwe voorstellen die weigerachtig onthaald worden. Zo werd recent het idee geopperd om ex-partners die weigeren hun alimentatie te betalen, hun rijbewijs af te nemen. In een dergelijk geval gaan we ex-partners die extra moeite doen om een job te behouden, op de sukkel brengen omdat ze zich niet naar het werk kunnen verplaatsen.
Volgens de onderzoekers zouden we echtscheiding veeleer moeten beschouwen als een sociaal risico dat eenieder kan overkomen. Een sociale echtscheidingsverzekering kan net als een ziekte- of werkloosheidsuitkering, een extra vangnet zijn. Voor de toe te passen regels en bijdragen zou volgens Van Lancker en Ghysels maatschappelijk gedebatteerd moeten worden.

Vooral het gegeven van solidariteit zou daarbij van belang zijn. Ook alleenstaanden zouden met andere woorden mee het probleem moeten financieren. “Nu betalen mensen zonder kinderen toch ook mee aan de kinderbijslag voor mensen met kinderen?”. Een aantal critici, zoals advocaat Steven Brouwers, is niet zo happig op het idee. “Een echtscheiding valt echt niet zomaar op iemands hoofd. Beide partners hebben er meestal wel hun deel in, en kennen de consequenties. Die moeten toch niet zomaar door ons opgevangen worden? En al helemaal niet door alleenstaanden of mensen die er bewust voor kiezen om niet te huwen,” aldus de man. Vooral het mogelijk effect stoort Brouwers. Wanneer je ex-partners de mogelijkheid zou bieden hun verantwoordelijkheid af te schuiven op een verzekering, zullen ze nog minder snel geneigd zijn hun achterstallige alimentatie te betalen. Kortom, voldoende stof voor discussie. Mogelijks krijgt de verzekeringsmarkt naast de huidige systemen van autoverzekering, levensverzekering en andere types verzekering, er binnenkort een broertje bij.

Related Posts