Delta Lloyd Bank België verdwijnt in Chinese handen

Delta Lloyd Bank België verdwijnt in Chinese handen
Delta Lloyd Bank België verdwijnt in Chinese handen
Leestijd: 2 minuten

Bank en verzekeraar Delta Lloyd Bank België heeft zijn Belgische mantel afgeworpen. De bank en verzekeraar kondigde in een persbericht aan dat een overeenstemming met de Chinese verzekeraar Anbang is bereikt. Door het akkoord kleurt de Belgische financiële sector weer een tikkeltje meer Chinees.

Anbang op overnametocht

Voor de overname van Delta Lloyd Bank België legde Anbang een stevige som van 219 miljoen euro op tafel. Delta Lloyd Bank België is niet de eerste Belgische overname van Anbang. Eerder nam het in oktober 2014 al de Belgische KBC-dochter verzekeraar Fidea over van investeer J.C. Flowers. De overname van Delta Lloyd Bank België kwam allerminst verwacht. Reeds een jaar geleden had de Nederlandse moedervennootschap achter Delta Lloyd Bank België aangekondigd de Belgische tak in de toonbank te plaatsen. Delta Lloyd Bank België kon immers nooit echt opboksen tegen andere grote namen uit de Belgische financiële wereld. De bank schommelde reeds rond de 171.000 klanten, 55 eigen kantoren, 75 zelfstandige agenten. De aankondiging van de verkoop verliep echter zonder veel succes. Daarop had de moedervennootschap in oktober 2014 nog aangekondigd de Belgische tak bij te houden.Delta Lloyd

Of er een fusie komt tussen Fidea en Delta Lloyd Bank België is niet bekend. Echter reizen er wel grote vragen omtrent de beleidspolitiek van Anbang. Veel informatie omtrent achtergrond en controle van Anbang is niet bekend. Wel is Anbang aan een wereldwijze overnametocht bezig. Naast de overname in oktober van Fidea, nam het ook het alom bekende Waldorf Astoria-hotel in New York over voor een ‘schappelijke’ 1,55 miljard euro. De voormalige eigenaar Hilton Worldwide kon zich dus stevig in de handen wrijven. De Britse zakenkrant Financial Times was eerder verrassend nuchter omtrent Anbang. De krant vergeleek de investeerder met Berkshire Hathaway, de 200 miljard dollar grote ‘speeltuin’ van de Amerikaanse investeerder Warren Buffett. Anbang heeft op vlak van levensverzekeringen een beperkt marktaandeel van 3,6 procent. Dat in vergelijking met Chinese grootspelers als China Life en Ping An, die respectievelijk 25 en 14 procent van de Chinese markt in handen hebben.

Positieve koers Belgisch en Nederlands aandeel

De overname van Delta Lloyd Bank België boekte bij de Belgische beleggers succes. Na de eerdere dalende cijfers van de Belgische bank- en verzekeraar na weinig evoluties. Het aandeel van Delta Lloyd steeg door de aankondiging zowel binnen de Belgische Bel20 als in de Nederlandse AEX. Andere financiële spelers reageerden nuchter op de verkoop en stijging van het marktaandeel. Volgens ING gaat het om een ‘laat kerstcadeau’, terwijl KBC de verkoopprijs van 219 miljoen euro ver over de marktwaarde schatte. Of de investering van Anbang zal lonen zal blijken in de komende maanden.

Related Posts