Dekt annulatieverzekering een annulatie wegens terrorisme?

Dekt annulatieverzekering een annulatie wegens terrorisme?
Dekt annulatieverzekering een annulatie wegens terrorisme?
Leestijd: 2 minuten

De voorbije maanden werd Europa opgeschrikt door terroristische aanslagen. Barcelona, Londen, Parijs, enz. Verschillende reizigers stelden zich daarbij de vraag of ze hun vakantie gratis kunnen annuleren of wijzigen indien er in het vakantie land een aanslag is geweest of indien er een verhoogde terreurdreiging heerst.

Verplichte dekking terrorisme

Na de aanslagen van 9/11 in New-York heeft de verzekeringssector uitvoerig gedebatteerd over de opname van een verplichte dekking tegen schade door terrorisme. Door middel van de Wet van 1 april 2007 werden een heel aantal verzekeringen verplicht om een dekking tegen schade ten gevolge van terrorisme te voorzien. Het gaat daarbij om:

  • Brandverzekeringen van kleine woningen of handelszaken
  • Levensverzekeringen
  • Ongevallenverzekeringen
  • Hospitalisatieverzekeringen
  • Arbeidsongevallenverzekeringen
  • Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeringen auto (BA)
  • Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeringen bij brand en ontploffing op openbare plaatsen

Er geldt geen verplichte dekking voor andere dan deze 7 verzekeringen . Dit betekent dat een verzekeraar annulatieverzekering niet verplicht is om een dekking te voorzien bij een terroristische aanslag of terreurdreiging.

Wat met oudere (doorlopende) verzekeringen?

De verplichte opname sinds 2008 geldt voor alle overeenkomsten, ongeacht de datum waarop de overeenkomst werd gesloten. Zelfs indien het risico “terrorisme” toen niet uitdrukkelijk werd opgenomen in de verzekeringspolis, zal men nu als verzekerde alsnog dekking krijgen bij een schadegeval.

Mogelijke oplossing geen dekking door verzekeraar?

Uiteraard zijn verzekeraars in de praktijk vrij om al dan niet in een dekking tegen terrorisme of terreurdreiging te voorzien. Lees dus steeds de kleine lettertjes van je annulatieverzekering polis. Aangezien er echter geen enkele wettelijke verplichting is voor verzekeraars om een dekking tegen terrorisme te voorzien, stellen we vast dat in de praktijk dit risico weinig gedekt wordt. Enkel per uitzondering bieden verzekeraars een dekking aan tegen terrorisme. Dit tegen een hogere premie.

Hoewel men in principe dus geen vergoeding zal krijgen bij de annulatie van een vakantie omwille van terreur, kan men 1 van de volgende mogelijkheden proberen:

  • Lobbyen bij de reisorganisatie. Bij aanslagen van een zekere omvang en impact zijn reisorganisatoren zoals TUI en Thomas Cook wel af en toe bereid om de vakantie kosteloos te annuleren of te wijzigen. Het gaat echter om een individuele beslissing. Dit zonder garantie. Deze dekking komt dan ook vanuit de reisorganisatie en niet vanuit de annulatieverzekering.
  • Wijziging of annulatie van vlucht door de luchtvaartmaatschappij. Indien een luchtvaartmaatschappij zelf besluit om een vlucht te verlaten of te annuleren, kan men onder de Europese regelgeving een compensatie dan wel terugbetaling van de hele vlucht vragen. Het bedrag van de schadevergoeding die men ontvangt is afhankelijk van de afstand van het geplande traject. Hou er rekening mee dat de luchtvaartmaatschappij geen dekking biedt voor de hotelkosten. Men zal dus als reiziger alsnog de hotelkosten moeten betalen, tenzij de hoteluitbater vrijwillig aanvaardt om jouw boeking te annuleren.

Een goede annulatieverzekering vinden is een kwestie van verzekeringspolissen vergelijken. Simpel.be deed voor jou dit uitvoerige werk. Het verzamelde voor elke verzekeraar een overzicht van de risico’s die binnen elke annulatieverzekering worden gedekt. Daarenboven kan je via de website handig de prijzen van verzekeraars vergelijken.

Related Posts