De rol van renovatie bij een brandverzekering

De rol van renovatie bij een brandverzekering
De rol van renovatie bij een brandverzekering
Leestijd: 2 minuten

Een brandverzekering is niet verplicht in België, al bestaan er wel veel uitzonderingen. Toch is het zo dat bijna elke Belg deze verzekering heeft. Het is echter wel zo dat veel Belgen niet beseffen wat er gebeurt wanneer de woning wordt gerenoveerd en hoe dit de verzekering beïnvloedt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een warmtepomp of het verzorgen van dakisolatie. Het is slim om eens dieper in te gaan op de effecten die renovaties hebben op de brandverzekering en de hoogte ervan.

Uitleg over de brandverzekering

Het is eerst goed om te weten wat een brandverzekering eigenlijk precies is. Dit is een verzekering die je dekt bij brand en natuurgeweld. Het is te gebruiken voor de herstelkosten aan een gebouw of voor de herbouw van dat gebouw. De brandverzekering wordt vaak aangevuld met een inboedelverzekering. Het is wel belangrijk om te weten dat de verzekering niet bij elke vorm van brand is aan te spreken. Wanneer het gaat om opzet, of oorlog of terrorisme, dan is er geen mogelijkheid om de verzekering aan te spreken.

Op tijd duidelijkheid geven

Het is belangrijk om de verbouwing of renovatie op tijd aan te geven bij de verzekeraar. Het punt is namelijk dat de waarde van het gebouw kan toenemen door de bouw. Dit betekent dat de verzekering niet langer overeenstemt met het gebouw. In dat geval is het belangrijk om er zeker van te zijn dat dit op tijd wordt aangepast. Wanneer je namelijk niet goed verzekerd bent, dan is de evenredigheidsregel niet goed toe te passen. Dan zal slechts een deel worden gedekt. Dat is niet zo heel fijn om mee te maken. Aan de andere kant werkt het natuurlijk ook mee in de hoogte van je verzekeringspremie.

Opletten met oververzekering

Het is belangrijk om ook het omgekeerde mee te wegen. Het is ook mogelijk dat je jouw gebouw oververzekerd hebt. In dat geval zal je wel een hogere premie betalen, maar krijg je minder uitgekeerd op het moment dat je met schade door brand te maken krijgt. Het is dus wel heel belangrijk om alles op tijd te melden bij de verzekeraar. Zo kan je er altijd zeker van zijn dat je voor het juiste bedrag verzekerd bent en alles gewoon goed in orde komt.

De polis volledig doornemen

Wanneer je zekerheid wilt hebben, dan is dat gemakkelijk te verzorgen. Het is vooral belangrijk om de polis van de brandverzekering door te nemen. Wanneer je de bepalingen kent met betrekking tot renovatiewerken, dan kan je hier ook naar handelen wanneer het zover is. Denk bijvoorbeeld aan het op tijd melden. In sommige gevallen is melden zelfs in het geheel niet nodig. Wanneer je woningwaarde flink zal stijgen, dan is dat ook een reden om een melding te doen, kan je als stelregel gebruiken. Mocht je het niet zeker weten, dan kan het ook altijd slim zijn om gewoon de verzekeraar te raadplegen. Die heeft hier altijd wel een antwoord op klaar.

Related Posts