Wie bij het kiezen van een nieuwe bedrijfswagen nog besteedbaar budget heeft, investeert deze beter in veiligheidsgadgets in plaats van een extra kofferbak of zetelverwarming vooraan. Op basis van onderzoek blijkt dat het installeren van veiligheidsgadgets zoals waarschuwingssensoren, dodehoekcamera’s en parkeerhulpsystemen het aantal ongevallen verlagen en bijgevolg zorgen voor een verlaging van het totaalbedrag dat autoverzekeraars voor schadegevallen moeten uitgeven.
Het onderzoek naar de impact van veiligheidsgadgets op de premie van autoverzekering werd gevoerd door de Financial Times, in opdracht van de herverzekeringsmaatschappij Swiss Re en het navigatiebedrijf Here.
Veiligheidsgadgets verlagen aantal ongevallen
Zowel herverzekeringsmaatschappij Swiss Re als het navigatiebedrijf Here vertrokken vanuit de veronderstelling dat veiligheidsgadgets het aantal ongevallen op de weg verlagen. In totaal zou het installeren van veiligheidsgadgets resulteren in een verlaging van 50% ongevallen op autosnelwegen en met 28% op andere wegen. Volgens het onderzoek van de Financial Times gebeuren immers het meeste aantal ongevallen door bestuurders die zich niet bewust zijn van hun omgeving of niet voldoende geconcentreerd zijn. Een schoolvoorbeeld daarbij is het sms’en of bellen in de wagen. Wanneer de aandacht uitgaat naar een sms of telefoongesprek, heeft de bestuurder minder en/of geen oog meer voor de omgeving. Een veiligheidsgadget zoals een systeem dat automatisch stopt voor een voorligger kan in die hypothese zorgen voor de broodnodige redding. Idem zullen parkeersensoren zorgen voor de nodige aandacht wanneer men luidkeels aan het luisteren is naar de radio.
Inmiddels beschikken de meeste bedrijfswagens en meer luxueus uitgeruste gezinswagens over parkeersensoren. Volgens de onderzoekers zullen binnen nu en 5 jaar ook andere veiligheidsgadgets meer ingeburgerd zijn, zoals een sensor die een geluidsignaal geeft wanneer men ongewild van rijvak verandert of een roodlichtherkenning. In de toekomst zouden deze veiligheidsgadgets kunnen verbonden worden met de smartphone, waardoor automatisch in de wagen de juiste verkeers- en weersinformatie wordt meegegeven.
Impact verzekeringspremie
Volgens Swiss Re is er ook voor autobestuurders een onmiddellijk voordeel aan verbonden: door de verdergaande integratie van de veiligheidsgadgets zullen binnen nu en 5 jaar de verzekeringspremies met circa 17 miljard euro gedaald zijn. Autoverzekeraars zullen cliënten die een autoverzekering wensen voor een wagen uitgerust met veiligheidsgadgets, belonen met een lagere premie aangezien zij op haar beurt minder vergoedingen moeten uitbetalen voor verkeersongevallen.
In België blijkt tot op heden alleen Baloise Verzekeringen uitdrukkelijk kortingen aan te bieden wanneer de verzekeringsnemer besluit veiligheidsmechanismen in zijn/haar wagen te installeren. Wie besluit een parkeerhulpsysteem, systeem dat de concentratie bevordert, waarschuwingssysteem voor aanrijding en noodremfunctie, of detectie van voetgangers en fietsers besluit te installeren, wordt beloond met een korting van 2 à 3 % op de premieprijs. Door alle verschillende veiligheidsgadgets bij Baloise Verzekeringen te combineren ontvangt men 10% korting op de premieprijs.
Andere verzekeraars blijken nog niet uitdrukkelijk te adverteren met precieze kortingen voor veiligheidsgadgets. Evenwel is het steeds aangeraden bij de autoverzekeraar tijdens een aanvraag tot autoverzekering te melden dat er bijkomende veiligheidsgadgets werden geïnstalleerd.