Brandverzekeringen zijn duurder dan ooit

Brandverzekeringen zijn duurder dan ooit
Brandverzekeringen zijn duurder dan ooit
Leestijd: 2 minuten

Een blik op de premies voor het nieuwe jaar leert dat de premies voor brandverzekeringen in België hoger zijn dan ooit. De premies zullen met 5,6 procent stijgen in het komende jaar. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de koppeling aan de Abex-index. Die is in een jaar tijd ook met bijna 50 punten gestegen. Om die reden is dus ook te verklaren waarom de premies flink omhoog gaan in het komende jaar. Het is goed om eens te kijken wat dit nu precies betekent. Zo kan je hier ook goed mee omgaan.

Niet voor het eerst

Wat belangrijk is om te weten is dat 5,6 procent een flinke stijging is. Het is echter ook een stijging die weleens eerder in deze mate is voorgekomen. Voor het laatst gebeurde dit in België in 2007. Toen ging de premie zelfs nog iets meer omhoog. Destijds ging het om 5,88 procent. De factoren die toen van invloed waren, zijn dat nu weer. Denk aan de ontwikkeling van de kosten in de bouwsector. Door een grondstofschaarste op de wereld zijn deze kosten in 2021 flink toegenomen. Dit is dan ook terug te zien in de index en dus in de premies voor komend jaar.

Meetlat voor de verzekeraars

Dat de premies bij eigenlijk alle verzekeraars omhoog gaan is ook hieruit te verklaren. De Abex-index wordt door bijna alle verzekeraars in België gebruikt. Zij zien dus allemaal de index stijgen en zien daar ook allemaal een reden in om de premie voor de brandverzekering te verhogen. Deze indexering, zoals dit genoemd wordt, vindt eigenlijk altijd op 1 januari plaats. Daarom is het ook zo dat er in het komend jaar een flinke stijging in de kosten te verwachten is.

Ook voor andere premies

De index die voor de brandverzekering wordt gebruikt, wordt ook voor andere premies gebruikt. Daarnaast wordt deze ook gebruikt om bijvoorbeeld de interventiegrenzen te bepalen. Het gaat dan om hoeveel de verzekering eigenlijk moet uitbetalen wanneer er een beroep op wordt gedaan. Dit is vooral bij ernstige schade natuurlijk van belang. Dit betekent dus ook dat er in het komend jaar anders gekeken zal worden dan voorheen. Het is daarom dus wel ook belangrijk om hier goed beducht op te zijn. Dit kan namelijk de nodige gevolgen hebben wanneer je daadwerkelijk met brand te maken krijgt in jouw woning.

Toch niet meer betalen?

Het is ook belangrijk om te bekijken hoe je de zaken in het komend jaar het best kan aanpakken. Zo zijn er nog altijd veel verschillen tussen de premies van de verzekeraars in België. De manier om te bepalen waar je nu het best af bent, is door goed te vergelijken. De kans is dan aanwezig dat je uiteindelijk niet zo heel veel meer kwijt bent. Dat kan je dus ook helpen om het nodige uit je mogelijkheden te halen. Dat is wel zo geruststellend. Je wilt er zeker van zijn dat je goed verzekerd bent voor de meest gevaarlijke situaties.

Related Posts