Belgische ziekteverzekering komt tussen in euthanasieconsult

Belgische ziekteverzekering komt tussen in euthanasieconsult
Belgische ziekteverzekering komt tussen in euthanasieconsult
Leestijd: < 1 minuut

Als het van Chris Decoster, de directeur-generaal van Volksgezondheid, afhangt zal de ziekteverzekering vanaf binnenkort tussenkomen in het verplichte advies voor euthanasie. Het advies van een tweede arts, dat in bepaalde gevallen vereist is, zou op die manier na zes jaar van onzekerheid toch terugbetaald worden.

Ziekteverzekering en Euthanasie

De uitspraak van de directeur-generaal kwam er naar aanleiding van de 10-jarige verjaardag van Leif, het Levenseinde-informatieforum. In tussen zijn er al een honderdtal artsen opgeleid op deel te nemen aan dat programma. Op dit moment zoudenZiekteverzekering en Euthanasieconsult veel van de adviserende artsen in tweede lijn gratis advies verlenen. Wat echter vrij veel tijd kost, maar weinig in het laatje brengt voor deze geneesheren. De gezondheidszorg zou de voorbije jaren voldoende gespaard hebben voor een dergelijke tussenkomst. Reeds sinds 2008 wordt een budget voor dergelijke tussenkomsten opzij geplaatst. De verschillende juridische betwistingen strooiden echter roet in het eten. Momenteel is het ontwerp nog hangende bij de Raad van State. Pakweg binnen twee maanden à een jaar zou ook dit getouwtrek achter de rug moeten zijn.

De Belgische regeling zou een tussenkomst uittrekken van 160 euro per consult. Het tweede advies bij euthanasie kan in buurlanden nog hoger oplopen, tot bijvoorbeeld 360 euro in Nederland. Dat het initiatief van Leif gesmaakt wordt, bewijst de komst van ‘médecins EOL, end of life’, het Franstalig broertje van het concept.

Related Posts