Belgische verzekeraar Fidea in Chinese handen

Belgische verzekeraar Fidea in Chinese handen
Belgische verzekeraar Fidea in Chinese handen
Leestijd: 2 minuten

De Belgische verzekeraar Fidea wordt verkocht aan Chinese investeerders. Private equity fonds J.C. Flowers & Co verkoopt de verzekeringsonderneming aan de Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang Insurance Group. Zo blijkt althans uit de gezamenlijke mededeling van beide ondernemingen deze week.

Fidea stamt van oorsprong af uit de KBC-tak. In 2012 werd de onderneming overgedragen aan J.C. Flowers, omdat KBC moest beknibbelen in ruil voor overheidssteun. Op haar beurt verkoopt J.C. Flowers Fidea nu 2,5 jaar later aan de Chinese groep Anban Insurance Group. Hoeveel deze laatste neerlegde voor de overname is niet exact bekend. Beide partijen houden daarover de lippen stijf.

Naam en Management

Fidea melde in het persbericht dat zowel de naam als het management van de onderneming ondanks de overname behouden blijven. Voor Anbang is Fidea de eerste overname in Europa van een verzekeraar. Volgens Edwin Schellens, ceo van Fidea, was er uit verschillende hoeken vraag naar Fidea. Ook grote spelers als het Duitse Allianz, het Zwitserse Baloise en de Belgische verzekeraar Ageas zouden interesse getoond hebben in een overname van Fidea. Voornamelijk de spectaculaire verandering van KBC-dochteronderneming naar een succesFideavolle ‘stand-alone’-positie zou daarbij een rol gespeeld hebben. Fidea werd medio 2012 verkocht door KBC als eis voor steun door de Europese Commissie. In ruil voor enkele besparingen en maatregelen, zou KBC financiële steun ontvangen in de toenmalige economische crisis. Het was toen het private equity fonds J.C. Flowers dat Fidea kon overnemen voor een fractie van de werkelijke prijs.

Fidea reageerde verheugd op de overname door Angbang. “Anbang is een sterke verzekeringsgroep, die duurzame investeringen buiten haar eigen land nastreeft,” aldus Schellens. Dankzij de stimulerende steun van Anbang kan Fidea zijn onafhankelijke positie verder versterken, en nog verder groeien en innoveren, steeds met dezelfde gedrevenheid: dat is meer dan ooit onze ambitie.” “Onze ervaring gekoppeld aan hun financiële slagkracht geeft een bijzonder sterke combinatie. In eerste instantie gaan we nu goed luisteren naar elkaar. Waar kan is een kruisbestuiving niet uitgesloten,” aldus de topman. Dankzij de overname hoopt Fidea zijn huidige ‘stand-alone’-positie te versterken, alsook verder te groeien op de Belgische markt.

Related Posts