Belg onderschat belang medische verzekering naast hospitalisatieverzekering

Belg onderschat belang medische verzekering naast hospitalisatieverzekering
Belg onderschat belang medische verzekering naast hospitalisatieverzekering
Leestijd: 2 minuten

Uit een onderzoek van verzekeraar DKV Verzekeringen blijkt dat de Belg ongeveer bijna 20% van zijn gezondheidskosten zelf moet betalen. Dat komt omdat nog te weinig mensen beschikken over een verzekering ambulante kosten en tandverzekering. Bijgevolg concludeert de verzekeraar dat nog altijd te weinig Belgen zichzelf beschermen via een aanvullende verzekering. Waarom is het belangrijk een bijkomende verzekering medische kosten af te sluiten? En welke verzekering kan je daarvoor aangaan?

Belg betaalt 18% van zijn gezondheidskosten zelf

De Belg betaalt nog steeds 18% van alle gezondheidskosten zelf. Dat betekent dus dat iedere Belg na tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen nog bijna 1/5de van zijn zorgen zelf moet betalen. In totaal zou het gaan om een bedrag van 5,3 miljard euro per jaar. Dat bedrag is een stuk hoger dan het bedrag in andere West-Europese landen. In Frankrijk betalen de Fransen gemiddeld “maar” 7% van hun medische kosten zelf. Verder stelt DKV Verzekeringen ook dat 1 op de 3 Belgen niet op de hoogte is van wat concreet door de ziekteverzekering wordt terugbetaald. DKV Verzekeringen baseerde zich op een eigen enquête van eerder dit jaar. Het nam dit onderzoek af bij 1.000 ondervraagden.

Waarom betaalt de Belg nog veel zelf?

De grootste oorzaak van dit hoge bedrag is het feit dat nog te weinig Belgen kiezen voor een verzekering ambulante kosten en tandverzekering. Maar 5% van de Belgen beschikt over zo een verzekering. Een verzekering ambulante kosten dekt in principe onder meer de geneesmiddelen die voor en na een hospitalisatie moeten betaald worden. Ook de kosten voor raadplegingen en doktersbezoeken worden hierbij vergoed. Verder opteren nog te weinig Belgen voor een individuele tandverzekering. Dankzij bijkomende medische verzekeringen kan men nochtans de medische kosten die niet door de verplichte ziekteverzekering betaald worden, (gedeeltelijk) terugvorderen. Door de mutualiteit worden immers onder andere tandprothesen, kinesitherapie en visites bij een specialist niet of slechts deels terugbetaald.

Veel Belgen hebben een hospitalisatieverzekering

Het positieve van de enquête is dat 82% van de ondervraagden wel verklaarde te beschikken over een hospitalisatieverzekering. Deze verzekering vergoedt vooral zware behandelingen. Zoals bijvoorbeeld kanker. In de praktijk worden de meesten Belgen echter verzekerd via hun werkgever. Mocht werkgevers geen collectieve verzekering aanbieden, zou naar verwachting dit percentage van hospitalisatieverzekeringen een stuk lager liggen. Door het feit dat veel Belgen via een hospitalisatieverzekering verzekerd zijn, kon het eigen aandeel van de patiënt teruggebracht worden tot € 277 miljoen per jaar.

Wat brengt de toekomst?

De ondervraagden waren zich wel bewust van het feit dat in de toekomst de kostprijs van medische zorgen zullen stijgen. 75% verwacht dat de prijs zal stijgen in de toekomst. Echter is bijna 70% niet bereid om bijkomende voorzorgsmaatregelen te nemen. Zoals bijvoorbeeld een extra verzekering.

Via Simpel.be kan je eenvoudig verschillende medische verzekeringen met elkaar vergelijken. Zo zijn er onder meer de DKV Hospitalisatieverzekering en Partena Tandverzekering. Door de stijgende prijs van medische kosten is het zeer belangrijk om je tijdig goed te verzekeren.

 

Related Posts