Axa Bank brengt autoverzekering met zwarte doos

Axa Bank brengt autoverzekering met zwarte doos
Axa Bank brengt autoverzekering met zwarte doos
Leestijd: 3 minuten

Vind je van jezelf dat je een veilige chauffeur bent? Of vind je dat je teveel geld betaalt voor je autoverzekering in vergelijking met het aantal ongevallen waarmee je gedurende al die jaren betrokken was? Vanaf binnenkort is het dan mogelijk om vele honderden euro’s te besparen op je autoverzekering. Axa Bank zal vanaf binnenkort autoverzekeringen met een zogenaamde ‘zwarte doos’ aanbieden voor jonge chauffeurs. Op die manier hoopt de bank en verzekeraar de risico’s op ongevallen bij jongeren te beperken, alsook de premieprijs voor deze zelfde doelgroep te verlagen.

Drive key

Axa Bank brengt autoverzekering met zwarte doosAxa Bank maakt in het kader van dit idee gebruik van de ‘Drive key’, een toestel van amper 1 op 2 centimeter. De Drive Key analyseert het rijgedrag van de chauffeurs, zoals een zwarte doos in een vliegtuig. Het toestel kan eenvoudig aan de auto gekoppeld worde via de On Board Diagnostics (OBD)-poort. Op die manier staat de Drive Key in rechtstreekse link met de elektronica van de wagen en behoort de autochauffeur zelf geen gegevens door te geven. Alle informatie wordt van de auto elektronica rechtstreeks doorgestuurd naar de verzekeraar. Ter controle kan je via de applicatie van Axa Bank de verzamelde gegevens raadplegen.

Alle scores van klanten worden bewaard door een extern bedrijf. “Alle gegevens worden – anoniem weliswaar – opgeslagen”, aldus Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV)-woordvoerster Karin Genoe. “Die gaan we analyseren, om na te gaan in welke mate deze technologie effectief een invloed heeft op het rijgedrag van de jongeren. We gaan ervan uit dat belonen beter werkt dan straffen. Dankzij dit systeem kunnen we nagaan of dit ook echt zo is.”

Per 7 maart kunnen geïnteresseerden het toestel kopen bij Axa Bank. Wie het toestel koopt en effectief toepast, ontvangt onmiddellijk 20% korting op zijn/haar autoverzekering. Die korting kan nog met enkele tientallen procenten oplopen: alles is afhankelijk van hoe veilig de jonge chauffeur rijdt. “Bij elk traject krijg je een score”, aldus Kurt Van Bruysel van Axa Bank. Vier parameters worden in rekening gebracht: versnelling, bochten, remmen en snelheid. “Wie in volle vaart door bochten vliegt of bruusk remt op volle snelheid, wordt gestraft en krijgt minpunten”, verduidelijkt Van Bruysel. “Het toestel gaat ook na of de jongere rijdt volgens de omstandigheden op de weg. Via gps-signalen wordt je snelheid vergeleken met die van de auto’s in je omgeving. Stel dat alle anderen op de snelweg 70 km/uur rijden omwille van dichte mist en jij zoeft aan 100 km/uur voorbij, ook dan wordt het rijgedrag als ongepast gezien.” Na 4 maanden volgt een eerste evaluatie van het rijgedrag. Wie gequoteerd wordt als ‘veilig’, ontvangt een deel van de betaalde premie terug.

Beïnvloeding jaarlijkse premie

Naast deze eerste evaluatie, wordt er jaarlijks een herberekening op basis van het rijgedrag doorgevoerd. Wie veilig rijdt, ontvangt een korting op zijn volgende jaarpremie.

Axa Bank hoopt dat de zwarte doos de bewustwording en het rijgedrag van jongeren zal beïnvloeden. “We mogen niet vergeten dat jongeren vier keer vaker dan gemiddeld betrokken zijn bij een ernstig ongeval. Met dit systeem hopen we hen te motiveren om voorzichtiger te rijden,” aldus Van Bruysel. Ook het BIVV is voor de zwarte doos te vinden. Via de pers bevestigden ze, zoals hierboven te lezen, hun goedkeuring van het systeem en hopen ze dat de Drive Key de verkeersveiligheid in België zal bevorderen.

Related Posts