Autoverzekering zoon/dochter op naam ouder

Autoverzekering zoon/dochter op naam ouder
Autoverzekering zoon/dochter op naam ouder
Leestijd: 3 minuten

Autoverzekering zoon/dochter op naam ouderGemiddeld betalen jongeren tot anderhalve keer of dubbel zoveel voor hun autoverzekering als wanneer een modale dertiger of veertiger deze autoverzekering zou afsluiten. Vandaar kiezen veel ouders ervoor om de polis voor hun kinderen op naam van ma of pa te plaatsen, maar waarbij de kinderen toch de vrije mogelijkheid krijgen om met de auto te rijden. Is de autoverzekering van je zoon of dochter op je eigen naam plaatsen een goed idee?

Verplichte verzekering

Elk voertuig dat op Belgisch (en bij uitbreiding Europees) grondgebied rondrijdt, is verplicht te verzekeren. Zelfs de meest oude wagen die amper enkele honderden euro’s zou waard zijn, behoort verplicht verzekerd te worden. Een basis Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) verzekering dekt immers niet de schade aan de eigen wagen, maar de schade die zou worden aangebracht aan de wagen of het lichaam van een derde. Ook een klein autootje dat u voor zoon- of dochterlief koopt, moet dus verzekerd worden.

Gelet op het feit dat veel jongeren tijdens de eerste jaren dat ze rijden ongevallen veroorzaken, alsook de statistische tegenkanting hebben roekeloos te rijden en verkeersovertredingen te begaan, hanteren veel verzekeraars een duurder tarief voor jongeren. Veel ouders trachten deze hogere kostprijs te omzeilen door zichzelf als voornaamste bestuurder voor de polis op te geven en het kind niet of slechts uitsluitend als occasionele bestuurder op te nemen.

Wat bij een ongeval?

Stel: Peter heeft voor de 18de verjaardag van zijn zoon Brent een kleine Fiat 500 gekocht. Aangezien de autoverzekering zo goed als onbetaalbaar is voor deze nieuwe wagen, besluit vader Peter de polis op zijn naam af te sluiten. Twee dagen nadat alle papierwerk in orde is, begaat Brent een ongeval in fout. De schade aan de eigen Fiat 500 valt nog goed mee, maar de schade aan de tegenpartij is aanzienlijk groot. De tegenpartij besluit de politie erbij te halen. Tijdens het verhoor bij de politie verklaart zoon Brent dat de wagen van hem is, en dat hij de wagen gekocht heeft om dagelijks naar school te rijden. Het verhoor wordt afgesloten en het papierwerk wordt naar de verzekeraars gestuurd. De verzekeraar van Peter leest het PV en ontdekt dat Brent (die niet in de polis opgenomen staat) eigenlijk de hoofdbestuurder is van het voertuig. Dergelijke situaties kunnen door de verzekeraar als verzekeringsfraude bestempeld worden, waardoor het verzekeringscontract nietig is en alles in dezelfde staat behoort hersteld te worden alsof er nooit een verzekeringscontract is geweest. Brent (en bij uitbreiding dus Peter) loopt het risico zelf voor alle schade te moeten opdraaien.

Oplossingen

Wat kan je als ouder aan deze situatie verhelpen? Vanuit verzekeringsperspectief is het aanbevolen het kind minstens als occasionele bestuurder in de polis op te nemen. De premie ligt in dat geval hoger, maar zoon- en dochterlief lopen niet het risico niet wettelijk in orde te zijn. Daarenboven kan de verzekeraar de uitgekeerde schadevergoedingen aan derden niet terugvorderen.

Is de aankoopprijs van de auto in combinatie met de verzekering te duur? Probeer dan beide prijzen te compenseren door te besparen op de kracht van de motor. Hoe zwaarder de motor van de auto, des te hoger de aankoopprijs alsook de kans dat er een ongeval plaats vindt volgens de verzekeraar. Met andere woorden: door te kiezen voor een auto met een lager vermogen bespaar je op de aankoopprijs, de verzekeringspremie en loop je minder het risico dat jouw kind komt te overlijden door een ongeval. Rijdt het kind effectief zeer weinig met de auto rond? Bijvoorbeeld aangezien het kind in de week op kot verblijft en enkel op zaterdag en zondag met de auto kan rondtoeren. Dan hoef je niet verplicht jouw kind in de verzekeringspolis op te nemen. Meld echter dit gegeven bij jouw verzekeraar, zodat je niet het risico loopt dat de verzekeraar de uitbetaalde schadevergoedingen bij jou of het kind komt te verhalen.

Related Posts