Kan ik een autoverzekering op naam van mijn kind of iemand anders afsluiten?

Kan ik een autoverzekering op naam van mijn kind of iemand anders afsluiten?
Kan ik een autoverzekering op naam van mijn kind of iemand anders afsluiten?
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig stellen ouders zich de vraag of zij de auto van hun zoon of dochter kunnen verzekeren.  Hetzelfde geldt voor een echtgenoot die de auto van de partner met meer schadegevallen wenst te verzekeren. Technisch gezien is het mogelijk. Juridisch gezien moeten er toch een aantal vraagtekens geplaatst worden. Waarom is het beter een autoverzekering op eigen naam af te sluiten?

Rondrijden met de auto van ouders

Wanneer je zopas je rijbewijs hebt behaald en uitzonderlijk met de auto van je ouders rondrijdt, is er geen enkel probleem. De auto is immers verzekerd zoals het hoort. Anders is het wanneer men als bestuurder meestal met die auto rijdt. Zo kan men bijvoorbeeld met de auto elke dag naar de les of naar de sportclub gaan. Of nog: indien de ouder eigenlijk een auto kocht voor de zoon of dochter die uitsluitend de auto gebruikt. In dat geval dient men minstens de zoon of dochter op te nemen als regelmatige bestuurder in de autoverzekering. Ook wel “courante bestuurder”. Wanneer alleen de zoon of dochter gebruikmaakt van de auto dient zelfs de hoofdbestuurder van de auto aangepast te worden.

Prijs autoverzekering

In de praktijk worden deze aanpassingen regelmatig “vergeten”. Een verzekering op naam van het kind of een polis waarin een kind als regelmatige bestuurder of hoofdbestuurder wordt opgenomen, is immers erg duur. Deze hoge prijs heeft te maken met het aantal ongevallen waar jonge bestuurders bij betrokken zijn. Zo blijken bestuurders van 18 en 19 jaar tot 3 keer zoveel ongevallen te hebben als een doorsnee volwassen bestuurder. Deze hogere risico’s rekenen verzekeraars door in hun premie.

Wat zijn de risico’s van een valse verklaring?

Bij een ongeval kan de verzekeraar trachten te achterhalen wie de courante bestuurder of hoofdbestuurder is van de auto. Wanneer dit het kind in plaats van de ouder is (omwille van de lagere premie), kan de verzekeraar bewijzen dat er sprake is van een opzettelijk verzwijgen of onjuist meedelen van gegevens. Dit is fraude.

Fraude heeft de volgende gevolgen:

  • De verzekeraar kan zijn tussenkomst weigeren. Heeft de verzekeraar reeds een vergoeding aan het slachtoffer uitgekeerd? Dan kan de verzekeraar dit van jou persoonlijk terugvorderen. De reeds betaalde premies mag hij houden. Bij bijvoorbeeld een dodelijk ongeval waarbij de vergoeding aan de erfgenamen opliep tot € 1 miljoen, kan dit betekenen dat je nadien nog tientallen jaren een schuld dient af te betalen.
  • De autoverzekering zal onmiddellijk worden beëindigd. Indien je andere verzekeringen zou hebben bij de verzekeraar (zoals een brandverzekering of familiale verzekering), kan de verzekeraar deze ook stopzetten.
  • De verzekeraar kan een strafrechtelijke klacht neerleggen. Hierdoor loop je het risico op een bijkomende boete of zelfs gevangenisstraf.

Goedkope autoverzekering jonge bestuurders

Enkele tips om als ouder toch een voordelige autoverzekering voor je kind af te sluiten:

  1. Kies voor een autoverzekering specifiek voor jongeren. Sommige verzekeraars of tussenpersonen zoals Jong Verzekerd hebben een specifieke formule voor jonge bestuurders. Op die manier bouw je als jonge bestuurder al schadevrije jaren op. Deze schadevrije jaren zijn nuttig om nadien zelf een goedkope autoverzekering te krijgen.
  2. Opteer voor een meer goedkope auto. Autoverzekeraars houden bij de berekening van de premie onder andere rekening met de waarde en vermogen van het verzekerde voertuig. Indien je dus een gloednieuwe Mercedes aankoopt ter waarde van € 40.000 zal je premie dus automatisch hoger zijn dan wanneer je een tweedehands auto voor € 10.000 koopt.
  3. Teken in voor een formule Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) in plaats van een omniumverzekering. Bij een verzekering BA zijn de risico’s voor de autoverzekeraar beperkter. De autoverzekeraar hoeft immers niet tussen te komen voor de schade aan het eigen voertuig. Daardoor is de premie van de autoverzekering automatisch lager.
  4. Kies voor dezelfde verzekeraar als die waarbij je ouders verzekerd zijn. Verzekeraars zijn dan eventueel wel bereid om je te verzekeren. Of ze bieden je een extra korting aan.

Ben je op zoek naar een goedkope autoverzekering voor jongeren? Kijk dan zeker eens op www.jongverzekerd.be. Via Jong Verzekerd ben je immers gegarandeerd van een betaalbare premie en krijg je geen rijbeperking of zwarte doos.

Related Posts