Autoverzekering elektrische auto blijft duur

Autoverzekering elektrische auto blijft duur
Autoverzekering elektrische auto blijft duur
Leestijd: 3 minuten

Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren alleen maar toenemen. Zeker wanneer autoconstructeurs zoals Tesla binnenkort inzetten op een betaalbare, gezinsvariant van hun elektrische wagen. De kostprijs van de autoverzekering is evenwel een factor die tijdens het vergelijken van auto’s niet mag vergeten worden. Op basis van recente cijfers blijkt een autoverzekering voor een elektrische auto fors duurder te zijn dan deze voor een gewone auto. Wat maakt van een elektrische auto verzekeren een dure aangelegenheid?

Hoge aankoopprijs en zwaarder gewicht

Twee elementen hebben een impact op de hoge premieprijs van de autoverzekering, zijnde:

* de hoge aankoopprijs;
* het zwaarder / logger gewicht.

Autoverzekering elektrische auto blijft duurDe hoge aankoopprijs van een elektrische wagen blijkt een eerste impact-hebbende factor te zijn. Vooral de batterij van een elektrische wagen is duur, wat automatisch de complete kostprijs van de elektrische wagen verhoogd. Wie bijvoorbeeld een instapmodel van Tesla bestelt, behoort daarvoor circa 70.000 EUR neer te leggen. Wie zijn elektrische wagen zou wensen te verzekeren via een omniumverzekering is daardoor gemiddeld 1.800 EUR op jaarbasis kwijt. Het verzekeren van de elektrische auto via louter een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) kan de premieprijs doen verlagen, maar lijkt onzes inziens geen aanrader wanneer men net een wagen van circa 70.000 EUR koopt.

Ook het zwaarder gewicht van de elektrische auto blijkt de premieprijs te verhogen. Om goed en lang te presteren beschikken alle elektrische auto’s en hybride auto’s over een zware motor. Hoewel de technieken van deze elektrische motors steeds verbeteren, blijft een elektrische auto momenteel nog steeds een log gegeven wat de premieprijs autoverzekering niet ten goede komt.

Traditionele wagen vs hybride wagen of elektrische auto

Wat is momenteel de beste vervoersvorm: een traditionele wagen, een hybride wagen, of een elektrische auto? De traditionele wagen is de wagen die iedereen kent. De wagen beschikt over een warmtemotor die functioneert op benzine of diesel. Slechts bij een geringe hoeveelheid van de gebruikers van een traditionele wagen werd de benzine- of dieselmotor omgezet in een LPG-motor.

De elektrische auto functioneert 100% op basis van elektriciteit. Zoals reeds hierboven vermeld, is de (zware) motor van de elektrische auto zo ontworpen dat het uitsluitend kan functioneren op basis van een herlaadbare accu. De auto rijdt rond voor zover er energie binnen de herlaadbare accu aanwezig is. Een klassieke hybridewagen combineert daartegenover het beste van de twee werelden. Naast een warmtemotor op benzine of diesel, beschikt de wagen ook over een elektrische motor. De combinatie van de twee motoren zorgt ervoor dat bij een lage snelheid volledig energie gehaald wordt uit de elektrische motor. Bij een hogere snelheid wordt teruggegrepen naar de warmtemotor.

Het kiezen voor de beste vervoersvorm is bijgevolg een kwestie van vergelijken. Neem daarbij niet alleen de jaarlijkse premieprijs van de autoverzekering in overweging, maar tevens:

het aantal kilometers dat jaarlijks via de wagen wordt afgelegd. De gemiddelde prijs van elektriciteit voor een afstand van 100km bedraagt 2,00 EUR. Voor een klassieke warmtemotor zou dit meer dan 6,00 EUR per 100km bedragen. Een elektrische auto wordt dus aantrekkelijker naarmate meer kilometers op jaarbasis worden afgelegd;
fiscale premies of milieupremies. Zeker als bedrijfswagen is de elektrische auto momenteel aantrekkelijk;

  • de aankoopprijs. Zoals hierboven vermeld bedraagt het instapmodel van Tesla circa 70.000 EUR. Een andere berline wagen van degelijke Duitse makelij gaat over de toonbank voor 50.000 EUR.

Bepaalde verzekeraars bieden in België reeds een gepersonaliseerde autoverzekering elektrische auto aan. Bijgevolg is het slechts een kwestie van tijd vooraleer alle Belgische verzekeraars een autoverzekering voor elektrische auto’s zullen aanbieden en er echt tussen de verzekeraars kan vergeleken worden. Als consument / bedrijfsleider momenteel geïnteresseerd in een elektrische auto zal je met andere woorden de hogere aankoopprijs en premieprijs autoverzekering moeten afwegen tegenover de voordelen.

Related Posts