Automobilisten delen gegevens in ruil voor gratis pechverhelping

Automobilisten delen gegevens in ruil voor gratis pechverhelping
Automobilisten delen gegevens in ruil voor gratis pechverhelping
Leestijd: 2 minuten

Uit een onderzoek van consultancybedrijf Deloitte blijkt dat de Belg maar al te graag bereid is om gegevens omtrent zijn/haar rijgedrag te delen met hun autoverzekeraar in ruil voor voordelen. Deze voordelen kunnen betrekking hebben op kortingen of gratis extra’s, zoals gratis pechverhelping.

Europees onderzoek

Automobilisten willen persoonlijke rijgegevens delen in ruil voor gratis pechverhelpingDeloitte beperkte zijn onderzoek niet enkel tot België, maar ondervroeg in totaal 15.000 consumenten uit 11 verschillende Europese landen. Uit het onderzoek bleek dat de Belg het het minste erg vond om gegevens omtrent zijn/haar rijgedrag te delen. Vier op de tien Belgen gaf aan positief te staan tegen dergelijke ontwikkelingen. Nog eens vier op de tien stond neutraal tegenover de mogelijkheid tot inzage in persoonlijke rijgegevens. De overige twee op tien wezen het idee af.

In vergelijking met andere Europese autobestuurders staan de Belgen daardoor opvallend open om hun rijgegevens te delen. Gemiddeld gezien staat 28% van de onderzochte Europeanen positief tegenover het idee, tegenover 40% in België. Deloitte stelt daardoor dat België het land bij uitstek is voor verzekeraars om autoverzekeringen op basis van het rijgedrag toe te staan. De Belgische autobestuurder blijkt wel meer afhoudend te zijn tegenover het delen van zijn/haar familiale gegevens en lokalisatie gegevens.

Testen in België

Het idee van het delen van persoonlijke rijgegevens is niet nieuw. Meerdere verzekeraars zoals AXA, P&V, AG Insurance en Baloise hebben de voorbije jaren al meerdere verzekeringspolissen uitgewerkt waarbij er wordt getest met een zwarte doos of andere wijze van het delen van rijgegevens. Tot nu toe hebben deze testen nog niet geleid tot een aanpassing van de standaard autoverzekeringen van deze verzekeraars. Het idee achter dit delen van persoonlijke rijgegevens is “hoe veiliger je rijdt, hoe goedkoper de autoverzekering”. AG Insurance besloot echter niet in te gaan op een toepassing van de registratie voor alle autoverzekeringen, aangezien er geen noemenswaardig groot verschil was bij het rijgedrag of aantal schadegevallen tussen een autobestuurder met zwarte doos en autobestuurder zonder zwarte doos.

Volgens Deloitte zou uiterlijk 2020 één op de 6 Belgische autoverzekeraars standaard gebruikmaken van autoverzekeringen gelinkt aan het persoonlijk rijgedrag. In totaal zou dit resulteren in een omzet van 500 miljoen euro per jaar.

Belg wil in ruil gratis pechverhelping

Uit het onderzoek bleek daarnaast dat de consumenten die hun persoonlijke rijgegevens ter beschikking stellen, daarvoor iets in ruil wensen. Dit kan bv. een korting zijn op het tarief van hun premie, maar evenzeer een aanvullend voordeel of aanvullende dienst zijn. De onderzochten gaven daarbij aan dat ze bij voorkeur gratis pechverhelping onder weg, gratis olie of brandstof, of pechverhelping op afstand wensten.

In afwachting van de introductie van een dergelijke manier om gratis pechverhelping te bekomen, zal men zich moeten behelpen met een klassiek pechverhelping product. Via Simpel.be kan men gelukkig alle aanbieders van pechverhelping in België vergelijken om het goedkoopste pechverhelping tarief te achterhalen.

Related Posts